Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Dziękuje po raz kolejny za uspokojenie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Polecam sie na przyszlosc.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.
Co prawda już jakiś czas nikt się nie udzielał w temacie, ale liczę na to, że uda mi się uzyskać odpowiedź na dręczącą mnie kwestię... :-)

Chodzi mianowicie o to, że podczas gdy wymieniałam trociny mojej śwince morskiej (w rękawiczkach), ta zadrapała mnie przy okazji w przedramię... Nie panikowałabym z tego powodu, gdyby nie fakt, że jestem w 13 tyg. ciąży i do tej pory każde badanie na toksoplazmozę (ostatnie jakieś 2 tyg. temu) wychodziło mi negatywnie, zarówno IgG jak IgM, więc nigdy jej nie przechodziłam (mimo że okazji do złapania znalazło by się po drodze wiele)... Czy w takiej sytuacji powinnam się martwić? Jakie są szanse ewentualnego zakażenia się, bo wiele informacji na ten temat już przeczytałam, ale mam tylko coraz większy mętlik w głowie... :-(
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nic Ci nie jest. Przez zadrapanie nie zarazisz sie toksoplazmoza. I na pewno nie od swinki morskiej!!! Zeby zarazic sie toksoplazmoza musialabys ZJESC cysty toksoplazmozy. Nie denerwoj sie i za duzo nie czytaj.
Spokojnej ciazy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję Ci za odpowiedź, która niewątpliwie mocno mnie uspokoiła :) Myślę, że jeszcze dla całkowitej pewności zrobię za kilka dni IgM - tak dla pełnego spokoju... Fakt, ze od czytania tych wszystkich informacji w necie można się nieźle nakręcić, a jak wiadomo - stres to dopiero potrafi zaszkodzić, tak więc postaram się wyluzować ze względu na maluszka... 8) Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lady - spokojnie, na STO procent nie jestes chora i chora nigdy nie bedziesz zajmujac sie swinka. Swinka morska nie przenosi tokoplazmozy. Ani jej zadrapanie nie przenosi toksoplazmozy. To Ci moge zagwarantowac.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem jak jest ze świnką morską,ale ja zaraziłam się od szczura. Innego kontaktu za zwierzętami podczas ciąży nie miałam,a córka urodziła się z toksoplazmozą. Na szczęście wdrożono odpowiednie leczenie antybiotykami i teraz jest zupełnie zdrowa.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Od szczura sie raczej nie zarazilas (nie wiem co musialabys glupiego zrobic zeby sie zarazic od szczura, pod warunkiem ze on wczesniej mialby kontakt z tokso, a w hodowli domowej jest to praktycznie niemozliwe), predzej jedzac niedogotowane mieso.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

strona 1 wątku:
"Zarażenie jest również możliwe podczas zjadania pokarmu zanieczyszczonego kałem, moczem lub śliną zwierząt chorych na toksoplazmozę"

Przez całą ciążę jadłaś posiłki w domu przygotowywane przez Ciebie lub osobę, która zachowywała zasady higieny? Wystarczy wypad np. na obiadek do rodzinki, gdzie ktoś pokroił warzywa na sałatkę tym samym nożem co surowe mięso. Często sami dbamy o odpowiednie środki ostrożności, a zapominamy o poproszenie o to rodziny i znajomych, u których przebywamy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przepraszam, że odkopuje temat, ale potrzebuję pomocy..
A mianowicie Potrzebuję leku daraprim, oblatałam już chyba wszystkie apteki, przejrzałam wszystkie strony internetowe w celu znalezienia w jakiejś internetowej aptece, niestety bez skutku..
Troche nietypowo, ale lek potrzebny mi dla zwierzęcia, nie ma on toksoplazmozy lecz ma e.cunikuli -pierwotniaka a Pyrimethamine zawarta w tym leku w większości przypadków działa również i na tego pierwotniaka, a ja nigdzie nie mogę dostać tego leku, to ostatnia deska ratunku.
Mogli byście mi jakoś pomóc? Bardzo bym was prosiła, bo ja jestem już bezsilna ;( Może ktoś miał by na zbyciu? Uratuje nas nawet 3tabletki, ponieważ na jej wagę dawkowanie jest bardzo malutkie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

obawiam sie ze tutaj Ci nie pomozemy bo w tym watku mowimy tylko o toksoplazmozie i ciazy a nie o zwierzakach i lekach... Wet powinien wiedziec gdzie zdobyc taki lek lub poprosic kogos w aptece zeby zadzwonili do jakiejs hurtowni.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mimo wszystko próbuję i tutaj, wiem, ale przy leczeniu toksoplazmozy stosowany jest ten sam lek, może nie zawsze, ale jest, więc zapytać zawsze można, bo nie mam nic do stracenia..
W tym problem, że w hurtowniach w tej chwili jest niedostępny ;( dlatego też staram się szukać wszędzie, bo nic innego mi już nie zostało, spróbuj mnie zrozumieć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sluchaj ja Ci nie zabraniam tu pisac, ja Cie tylko informuje ze to raczej kiepski temat na twoj problem i nie jest to temat czytany prez wieksza ilosc osob zeby ewentualnie kogos z tym lekiem "dopasc". Ja na Twoim miejscu po prostu zalozylabym nowy temat z tytulem odpowiednim, gdzie wiecej dziewczyn bedzie mialo szanse zajrzec i a noz a widelec ktora moze pomoc. Tutaj raczej nic nei wskorasz.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Witam wszystkich,
Mojej żonie w 6 tygodniu ciąży wyszły wyniki toksoplazmozy (chyba złe)

IgG - 60,10 IU/ml - dodatni
<6,4 - nieobecne
6,4 - 9,9 - wątpliwy
>=10 - pozytywny

IgM - 0,96 - wątpliwy
<0,9 - nieobecne
0,9-0,99 - wątpliwy
>=1,0 - dodatni

Mogę prosić was o analizę.
Gdzie robi się testy awidności Toxo IgG? Można w laboratorium gdzie robiła obecne?
czy to mozliwe ze wyniki nie musza oznaczac toksoplazmozy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marcin - nic sie nie dzieje, tokso zona przeszla , teraz nie choruje. Pewnie rpzeszla tokso w ostatnim roku lub dwoch. IgM moze opadac i dwa lata do wartosci ujemnych. Wszystko ok.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a nie mówiłam? 8)

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arendil pisze:
Marcin - nic sie nie dzieje, tokso zona przeszla , teraz nie choruje. Pewnie rpzeszla tokso w ostatnim roku lub dwoch. IgM moze opadac i dwa lata do wartosci ujemnych. Wszystko ok.

w końcu zacznę jeść ...
Dzieki za info - uspokoiliście nas. testy na awidności Toxo IgG zrobimy bo na wynikach jest napisane ze zalecane.
a to wredny pasozyt....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie zaszkodzi, ale badanie robione bylo w 6 tyg wiec to jest nie mozliwe ze byla w tym czasie chora. Gdyby byla chora to by IgM bylo dodatnie i to porzadnie a IgG by dopiero roslo.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arendil, bardzo proszę o radę. Jestem w ciąży, byłam w pon. u koleżanki, która, jak sie okazało, ma 2 koty. Starałam się unikać kontaktu z nimi, ale niestety koleżanka dość swobodnie je traktuje , tzn przykładowo kotki biegają gdzie chcą, w tym zdarzyło się że kot przebiegł po stoliku, na którym potem koleżanka położyła poczęstunek i widelczyki do ciasta. Czy mogłam się zarazić??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie, na pewno sie nie zarazilas. Zeby sie zarazic musialabys zjesc cysty toksoplazmozy. Nawet 90% zachorowan to przez neidogotowane mieso. Mozesz miec sto kotow i sie nei zarazic. Sama mam kota i koty zawsze mialam i w ciazy rowniez i traktowalam je normalnie.

Spokojnej ciazy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]