Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:31 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

To ja juz zglupialam..nacinana bylam na bank ale czy ze znieczuleniem...?
Wiem ze jakies znieczulenie wkluwali na bank bo czulam uklucie dosc mocne i szczypiace..ale chyba juz nie jestem pewna kiedy to dokladnie bylo...za duzo emocji :oops: :oops: :oops:

A mam pyatnie do Xebeth...
Xezbeth pisze:
w Anglii nie tną tak chętnie jak u nas. Ale ja bym w zyciu nie chciała tam prowadzić ciąży i rodzić, już nie mówiąc o wychowywaniu dziecka.

Czemu nie chcialabys w Anglii wychowywac dziecka..przeciez czy tutaj w Polsce czy tam- to Ty wychowujesz i Ty decydujesz jak postepowac z swoim dzieckiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka chodziło mi w zasadzie o angielską opiekę zdrowotną. Kobiety nie mają takiego dostępu do ginekologów, jak w Polsce, a pediatrzy często wszystko bagatelizują. Tak wynika z opowieści dziewczyn, które tam właśnie prowadzą ciąże i wychowują dzieci. Często szukają polskich lekarzy.
Co do znieczulenia. Czasem praktykuje się znieczulanie krocza miejscowo ogólnie do porodu... A najczęściej wkłucie jest przed szyciem.
Fakt faktem, może się wszystko pomieszać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misiulka a moze to bylo naciecie, co czulas? :roll: ja czulam jak mnie polozna nacinala, tak jak piszesz poczulam szczypanie i klucie

Xezbeth
zgadzam sie z toba co do opieki i realiow tutejszej sluzby zdrowia... jak bylam w pierwszej ciazy nie stresowalam sie w ogole, bylam pod stala opieka lekarza i w kazdej chwili moglam do niego isc lub zadzwonic gdyby mnie cos zaniepokoilo, do tego comiesieczne wizyty, badania, wiedzialam ze z coreczka wszystko jest dobrze a ta ciaze mam pelna stresow..brak badania ginekologicznego, jedno usg, twardnienie brzucha, bole jak na @ i na to wszystko moja polozna zawsze twierdzi ze wszystko jest w porzadku, ( gdybym nie wymogla na moim lekarzu rodzinnym skierowania do ginekologa to nie wiedzialabym ze mi sie szyjka skraca i rozwiera )
ciesze sie ze juz niedlugo rodze - zobaczymy jakie bede miec wrazenia po angielskim porodzie w porownaniu z polskim ale mysle ze jezeli chodzi o porod to pod wieloma wzgledami jest tu lepiej

a jezeli chodzi o wychowanie dzieci...w sumie duzo od nas zalezy jako rodzicow ale przeciez nie bedziemy trzymac dziecka zamknietego w czterech scianach nie wypuszczajac go nigdzie , ja jestem przerazona wychowaniem tutejszych dzieci i mlodziezy, poziomem szkolnictwa itd. dopoki mieszkalam w polsce wydawalo mi sie ze wszystko co zagraniczne jest lepsze ale nic bledniejszego- teraz dopiero doceniam jakosc "polskosci"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

CalaWtrAwie pisze:
misiulka a moze to bylo naciecie, co czulas? :roll: ja czulam jak mnie polozna nacinala, tak jak piszesz poczulam szczypanie i klucie

Sama juz nie wiem...teraz to juz nawet nie pamietam czy to naklucie to juz z dzidziusiem na brzuszku czy jeszcze podczas proodu..za duzo wrazen i juz 2 latka minelo...wiec pamiec szwankuje co do szczegolow :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

:D NO NIESTETY TAK JEST ZE NACINAJA KROCZE JA RODZILAM 2 ORAZ 3 LATA TEMU I PRZY KARZDYM MNIE NACINALI

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja rodziłam w styczniu tego roku. Też pierwszy raz słyszę żeby znieczulali przy nacięciu. A jeżeli nawet to w moim przypadku nie było na to czasu, bo mała była owinięta pępowiną i tętno spadało więc trzeba było szybko działać. Przez cały poród nie wydałam z siebie głosu, a przy nacięciu wręcz zawyłam z bólu.

Obrazek

viewtopic.php?t=57447

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja rodziłam 3 miesiące temu, nie byłam nacinana,ale pęklam dość mocno bo dzidziuś był duży - wszystko się działo na skurczu,więc bólu nie czułam, znieczulenie dostałam do szycia - wszystko się wygoiło i juz zapomniałam chociaż tego się bałam chyba bardziej niż samego porodu:-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczynki, dziewczynki... nacięcie krocza wykonuje się dość często, a zależy to od istniejącej sytuacji. Uwieżcie mi, byłam przy kilku porodach (chodź sama jeszcze nie miałam okazji rodzić) i przy każdym krocze zostało nacięte. I nie było mowy o żadnym znieczuleniu!! Kobiety rodzące w ogóle nie reagowały na samo nacięcie. W tym momencie kobieta koncentruje swoje siły i uwagę zupełnie na czym innym :):) Tak więc nacinanie krocza wcale nie wygląda tak tragicznie jak się niektórym wydaje. Poza tym chwilkę później szczęśliwa Mamusia ma już swojego Maluszka przy sobie... i zapewne złość, zmęczenie i ból mijają :) tak przynajmniej twierdziły świeżo upieczone Mamusie :):):)
Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja rodziłam 3,5 tyg temu i urodziłam bez nacięcia i bez pekniecia :). Jestem szczupła i mam waskie biodra a dziecko urodziłam w 37tyg. ciazy i wazyło 3300g i głowka 34cm. To moja pierwsza ciaza. Powiem ze duzo zalezy od poloznej i od tego czy prze sie szybko. Ja troche czasu przytrzymalam dziecko jak juz bylo widac troche w kanale glowke i nie spieszylam sie z wypchaniem dziecka na swiat. Na szczescie tetno jego bylo w porzadku. Polozna wtedy pomagala w rozwieraniu sie wszystkiego i udalo sie bez zadnych obrazen oprocz otarc a pozostale dziewczyny z sali byly nacinane..Moze to tez taki typ skóry mam, bo tez przytyłam 17kg w ciazy i wszystko praktycznie poszło w brzuch a nie mam nawet poł rozstepu a teraz juz wygladam jak przed ciaza..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam

rodziłam w grudniu, jestem dość szczupła, dziecko duże 3770 g i 59 cm, było nacięcie i to spore, w umie 6 szwów na zewnątrz i dwa wewnątrz, samego nacięcia nie czułam przy tak ogromnym bólu jak 12sto godzinny poród to mały pikuś ; ) przy zszywaniu znieczulenie po którym kręcilo mi sie w głowie, położna zagadywała, pamiętam część rozmowy dotyczącą prezentu od męża :lol:
w każdym razie coś się źle goiło, w szpitalu był antybiotyk dożylnie, później tabletki, szwy niby rozpuszczalne, pierwszy puścił po 4 tyg, ostatni prawie po 9 : / ciągnęły i swędziało : /
nacięcie, dość duże, nie uchroniło córeczki przed złamaniem barku... : / okropny opatrunek, nie mogłam jej nawet kąpać na samym początku, na szczęście po 3 tyg wszystko sie zrosło i jak na razie nie ma problemów z prawa rączką, choć do wszystkiego zabiera sie tą drugą...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam zakaz parcia i w tym momencie mnie położna nacieła więc akurat wtedy na nacięciu się skupiłam i bolało :? Ale tylko do momentu kiedy moja dzidzia się urodziła :lol:

Obrazek

viewtopic.php?t=57447

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też byłam nacinana przy pierwszym porodzie, oczywiście bez znieczulenia. I musze przyznać, że to był jedyny moment, w którym krzyknęłam rodząc. Pomimo bólu samego porodu poczułam ten ból nacinania, nie wiem co było gorsze. W ogóle poród źle wspominam a za niecały miesiąc czeka mnie drugi. Oby był łatwiejszy :D

Offline Wyświetl profil  

Poród dopiero przede mną i to pierwszy, ale też chciałabym uniknąć nacięcia. Czytałam duzo na ten temat na stronach "rodzić po ludzku", mam zaufanie do tego co tam piszą. Myślę, że bardzo dużo zależy od położnej. Ja chcę mieć swoją położną, już sprawdzona, chroni krocze. Mam nadzieję, że się obędzie bez nacinania. Czytałam, nawet że pęknięcie goi się szybciej niż nacięcie. Domyślam się, że jest to do przeżycia, ale po co - jeżeli mozna tego uniknąć.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam
ja byłam nacinana choc mogłam tego uniknac bo połozna zapytałą sie mnie czy chce byc nacieta czy nie a ja powiedziałąm ze lepiej tak bo jak mam jakos niezbyt fajnie popekac to wole byc kontrolowanie nacieta i tyle :D

naciecie zrobione na skurczy partym wiec teoretycznie nic bym nie czuła jakbym nie wypusciła i nabrała w tym momencie powietrza ale powiem wam ze i tak z tego całego bolu nic nie czułam :D:D

dr zszył mnie tak rewelacyjnie oczywiscie na znieczuleniu miejscowym ze mam wszystko spowrotem tak jak było :D
nie odczuwam zadnego dyskomfortu wrecz przeciwnie bo obawiałam sie jak to bedize ale jest wszystko ok :D

jednak mysle ze w duzej mierze zalezy to od fachowosci naciecia i od fachowosci lekarza zszywajacego :D

pozdrawiam was serdecznie i nie bojcie sie naciec :Dchoc wiem ze sie od tego odchodzi to nie jest to takie strasznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez bylam nacinana
dostalam znieczulenie miejscowe pzred naciciem
ktore dzialalo jescze podczas szycia
nic a nic tego nie czulam
za to maja mam jhak mnie rodzila to nacieli bez znieczlenia ja i jescze lakarz zle wyczul moment bo powinno sie ciac w szczycie skurczu
i jak mowi wszystko czula i bolalo jak...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety i mnie nacieto, samego akty uzycia skalpela nie czulam ale po tym wszystkim jak juz trafilam na sale poporodowa to poprostu koszmar! przez dlugie tygodnie bylam przekonana ze juz zawsze bede wsadzac w majty miekka podpaske i nigdy nie wloze na tylek stringi... rana goila mi sie bardzo dlugo i nie byly to mile chwile, ciezo bylo usiasc ale przeciez same wiecie jak to jest :wink:

Aniolek 18.07.2008
Aniolek 10.11.2008

Obrazek
USG 11.08

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

VOLTAROL oto godny polecenia lek dla wszystkich dziewczyn, które zmagają się z bólem po nacięciu krocza. Nie wiem czy jest dostępny w Polsce, bo mi przepisała położna w Anglii. Jest on bezpieczny dla kobiet karmiących piersią. Trzy tabletki dziennie wystarczyły aby nie czuć żadnego bólu krocza, a moje było szczególnie obolałe po nacięciu i użyciu kleszczy. Stosowałm te tabletki 3 tygodnie i przestałam jak wszystko się zagoiło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

jaka jest substancja czynna w tym leku Voltarol?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na ulotce jest napisane, że to diclofenac sodium, niewiele mi ta nazwa mówi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja rodziłam córcie 19,06,2007 również mnie nacięto...bez zneczulenia...ale nacina położna w momencie skurczu i nic sie nie czuje, więc nie rozumiem za bardzo po co znieczulenie...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]