Dzisiaj jest pn lip 06, 2026 12:01 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam Was serdzecznie!
Chciala bym się zwrócic do kogos o poradę - dokladniejsza interpretacje pierwszego USG mojego maleństwa.
Na wizycie byłam 17 kwietnia, wtedy tez robiono mi USG.
To moja druga ciąża, pierwsza niestety byla nieudana :(
Bardzo zalezy mi na tej ciąży, staralismy sie o nia od pol roku i bardzo się boje ze znowu będzie zle.

Wyniki USG są następujące:
Echo zarodka - obecne, ruchy zarodka - obecne
czynnosc serca + 158 u/min,
zarys główki - prawidłowy, zarys tułowia - prawidłowy
NT - 2,45 mm (nieprawidłowy), kość nosowa - widoczna
CRL - 71 mm
13+2, BPD(wym.dwuciem.)tego nierozumiem! - 21mm 13+2
FL (dł.kości udowej) - 11mm 13+1
wiek ciążowy według USG - 13+2
wiek ciążowy według OM - 12+6

Lekaz zalecił wykonanie testu podwójnego - PAPP-A
(zrobilam te badania zaraz na drugi dzien)
potym dalsze ewentualne badania w kierunku ustalenia czy dzieciątko jest genetycznie zdrowe.
W mojej ani w męża rodzinie żadnych chorób genetycznych niema, ale to tez nie jest powiedziane.
Lekaz powiedzial w prost - zespół Downa :cry: :cry:
wiem ze to nie jest dziedziczne, poprostu się zdaza
Lekaz powiedzial tez ze to jeszcze nie jest przesądzone.
Sprzęt tez ma bardzo dobry, prawdopodobnie najlepszy w Gorzowie.
Przeraża mnie pomiar fałdu karkowego - 2,45 mm
mam kilka zdięć z usg, na jednym pomiar jest nawet 3,48mm, na innym 1,48. Niewiem czy lekaz wyliczal z tego średnią , czy to robi sprzęt..

Jestem załamana, dosłownie w jednej sekundzie wszystko się zawaliło.
Siedze tu, pisze do Was, płacze i niemoge przestać, juz trzeci dzien niewiem co mam ze sobą zrobic. Czekam na te wyniki chociaz wiem ze nic konkretnego z tego niebedzie, to tylko badania na prawdopodobieństwo. A jeżeli padnia akurat na mnie i moje maleństwo... :cry:
Lekaz kazal czekac na wyniki, po nich chce mnie wyslac do Poznania do jakiejs specjalistycznej poradni ginekologicznej. Niewiem czy już tam mają wykonac te badania genetyczne, ale mają ponoć bardziej konkretnie na podstawie wszystkich wyników określić co dolega maleństwu.

Naprawde niewiem juz co mam jeszcze robic, chciala bym jaknajszybciej dowiedziec się jak bardzo jest źle :cry:
Proszę pomóżcie mi, doradzcie co kolwiek
jak bardzo źle jest według pomiarów usg??
Bardzo zależy mi na opinii lekaży
szczerej opinii !
Może możecie podać jakiś kontakt, namiary do dobrych lekaży ginekologów?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam
Karolina

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Karolina powiem Ci, że ta wartość NT jest graniczna i jeszcze o niczym nie przesądza - pozostałe parametry rozumiem, że są w normie. Przezierność karkowa jest silnym markerem genetycznym, ale nie jedynym przy ustalaniu wad genetycznych. Często wraz z podwyższoną wartością NT występują inne nieprawidłowości m.in. dwunaczyniowa pępowina, nieprawidłowe przepływy, brak kości nosowej (pojawia się później niż zwykle), nieprawidłowa budowa serduszka i zwapnienia w sercu, krótka kość udowa. Test PAPP-A wskaże prawdopodobieństwo wystąpienia Zespołu Downa, ale jeśli Cię to nie uspokoi, możesz poddać się amniopunkcji, co pozwoli na określenie kariotypu (zestawu chromosomów) płodu i wtedy na 100% będziesz wiedziała czy dziecko jest zdrowe czy chore, jednak wiąże się to z ryzykiem poronienia 1-2%.
I jeszcze jedno - dziwna jest ta rozbieżność w wartościach NT - mój lekarz jak mierzył NT powtarzał pomiar 4 razy i za każdym razem wychodziło mu to samo. Takich różnic być nie powinno.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Karolina, przede wszystkim, to się nie stresuj!!! Ile się czyta o najgorszych diagnozach lekarzy, a dzieci zdrowe się rodzą !!!
Pomijam, że Ty nie masz nawet diagnozy jeszcze. Mnie też kiedyś lekarz na USG nastraszył, a NT moja mała miała 1,8 i pojechałam do poradni genetycznej zaryczana i przerażona, a panowie stamtąd powiedzieli, że to idealna norma :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Mycholą nie powinno być takich rozbieżności w pomiarze NT. Na Twoim miejscu pojechałabym do jakiegoś ośrodka gdzie specjalizują się w badaniach USG płodu i wykonała jeszcze raz badanie. Nie martw się na zapas ! Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mychola pisze:
dziwna jest ta rozbieżność w wartościach NT - mój lekarz jak mierzył NT powtarzał pomiar 4 razy i za każdym razem wychodziło mu to samo. Takich różnic być nie powinno.

U mnie też wystepowała taka rozbieżność i też haczyła o parametry graniczne. Spowodowane było to tym, że mała się kręciła i nie chciała równo ułożyć :wink: Identyczne wyniki wychodzą, jak dziecko śpi. A wiadomo, że szerokość mierzona po skosie jest większa. Fakt, że wychodziły również wartości mniejsze może świadczyć o tym, że wszystko jest ok. Oczywiście warto zawsze zrobić dodatkowe badania :)

A, i Adzia ma rację, powtórz badanie, może to Cię uspokoi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Badanie pomiaru faldu karkowego mialam dokladnie tydzien temu, to co uslyszalam dotarlo do mnie dopiero po chwili- 4,7 mm przy rozmiarze dziecka - 85 mm. Od razu skierowano mnie do Oxfordu na badania , wyniki otrzymalam wczoraj- dzieciatko calkowicie zdrowe i nie znajduje sie nawet w grupie ryzyka. Kamien spadl z serca mimo ze nikt nie stawial diagnozy przed nadejsciem wynikow. Normy grubosci faldu karkowego sa naprawde tak zroznicowane ze kiedy poczytalam polskie artykuly na ten temat to wpedzilam sie w wiekszy stres niz to warte.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez przechodzilam przez to niestety :? w 18tc robilam test z krwi na mongolizm i wyszlo mi ze jestem w grupie podwyzszonego ryzyka! Lekarz mnie nastawil ze moze to oznaczac ze dziecko bedzie mialo Downa mimo tego ze w naszych rodzinach takich przypadkow nie bylo. Postanowilam zrobic badanie inwazyjne bo nie znioslabym tej niepewnosci. Czekalam cale dlugie dwa tygodnie na wyniki. Na szczescie okazalo sie ze moja coreczka jest zdrowa :D To co przeszlam przez ten czas oczekiwania to nie da sie opisac. Potem od nowa cieszylam sie ciaza i juz nie myslalam czy moja coreczka bedzie miala oczy po mnie czy po mezu czy bedzie miala jasne czy ciemne wloski. Najwazniejsze bylo to ze bedzie zdrowa :) Wierze ze u ciebie tez wszystko bedzie dobrze :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Wykonanie dobrego pomiaru przezierności karku wymaga nie tylko dobrego sprzętu ali i dobrego wyszkolenia lekarza wykonującego badanie. Moją wątpliwość wzbudza wykonanie kilku zdjęć z różna wartościa NT ???? BRAK kości nosowej w badaniu USG jest charakterystyczny dla dzieci z zespołem Downa. Wymiar dwuciemieniowy- to inaczej wymiar poprzeczny główki dziecka. Poszerzony wymiar NT może sugerować nieprawidłowość, ale nie musi. Wynik testu PAPPA będzie wskazówką czy trzeba wykonywać testy genetyczne.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]