Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:43 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Z HISZPANII

Witam
Czy jest na tym foru ktoś kto mieszka w Hiszpanii . Zgłaszajcie sie .
A może dopiero planujecie sie tam przeprowadzić. ? Chetnie pogadam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj, chyba nie ma mamuś z Hiszpanii.
Na pewno jest jedna z Portugalii, z Algarve, gdzieś czytałam jej posty :)

Na pocieszenie mogę dodać, że studiuję iberystykę, więc wszystkie okołohiszpańskie tematy są mi bardzo bliskie, choć mieszkam w Polsce i nie planuję się przeprowadzać do Hiszpanii.
A Ty gdzie mieszkasz dokładnie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej kinia :D :D no wlasnie to ja mieszkam w portugali ,blisko ciebie ??tego to niewiem ,w hiszpani zwiedzilam tylko helva i ayamonte,,,nie wiem czy sie tak dokladnie to pisze

pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jednak ktos jest z hiszpanii.
:D

Mieszkam tu juz prawie 6 lat, w Madrycie.
Wiem ze byla jeszce jedna dziewczyna chyba miala nick Zaba. Mieszkala w Valencji, ale nie na stale tylko na wymiane studencka. Juz dawno nie mam zadnych wiesci od niej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mój WOLNY :lol: kumpel mieszka w Maladze...może masz ochotę na znajomość?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Do kogo to piszesz? :shock:

Kochana ja czekam na dziecko i jestem szczesliwa mezatka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pysiek
Fajnie że mieszkasz w Hiszpanii , pewnie Ci sie tam podoba skoro jesteś juz tam 6 lat? Widze że napisałaś że jesteś w Ciąży to super gratuluje . A jak Ci sie podoba opieka nad ciężarną ?
marerka
Porozmawiać zawsze można z tobą jak i z kumplem . Dodam że jestem już szczęśliwą mamusią i żoną . :wink:
klau8 Dokładnie to nie wiem czy blisko mieszkamy siebie zależy w jakim mieście Ty mieszkasz? A jak Ci sie podoba Portugalia i pobyt tam?
zosia81
szkoda że nie planujesz przeprowadzić sie tu do Hiszpanii , byłoby nas wiecej.
Chetnie porozmawiam na tematy "hiszpańskie" . Bo tak naprawde to jeszcze mało wiem , jestem tu dopiero pare miesiecy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kinia a gdzie dokladnie mieszkasz?=
Podoba jak podoba roznie to bywa, moj maz jest zakochny w hiszp. i niie mysli sie stad ruszac.

Opieka lekarska to jako tako. Masz przez cala ciaze 3 usg, lekarze nie maja za wile czasu dla kazdej pacjetki wiec wszystko robia automatycznie, bez wnikania w szczegoly, jesli jest cos nie tak to dopiero wtedy sie toba dokladnie zajmuja.
Daltego oprocz panstwowych wizyt to chodze tez prywatnie. Prznajmniej mam z kim porozmawiac na jakiekolwek watpliwosci, no i czesciej podgladam mojego synusia :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej (czy raczej !Hola! :D ), fajnie, ze jest ktos z Hiszpanii. Ja z nazeczonym mieszkam obecnie w UK, chce tu skonczyc studia, odchowac jedno lub dwojke dzieci i...przeprowadzic sie do Hiszpanii :D Hiszpanai jest naszym celem, dlatego studiuje (m.in) hiszpanski. Chcielibysmy mieszkac w Katalonii, w kazdym razie gdzies w Pirenejach :D

Myslac przyszlosciowo, jestem bardzo ciekawa jak to bedzie, bo planujemy miec przynajmniej kilkoro dzieci...nigdy nie wiaodmo, jak bedzie, ale pewnie czesc urodzi sie w UK i bedzie dwujezyczna, a pozostala czesc w Hiszpanii i tez bedzie dwujezyczna, z tym, ze z innym, drugim jezykiem :D strasznie mnie to bawi i ciekawa jestem bardzo jak to bedzie :) na razie nie jestem w ciazy, planuje zajsc jakos w wakacje :D pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj, to ucz sie też katalońskiego jeśli chcesz mieszkać w Katalonii. A dzieci będą wobec tego trzyjęzyczne Obrazek polsko-hiszpańsko-katalońskie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

z katalonskim mysle, ze nie bede miec problemow, bo studiuje hiszpanski i francuski i jak przegladam np strony internetowe po katalonsku to wiekszosc rozumiem :) ale, to jest jeszcze czas :) na razie musze sie skupic na hiszpanskim i egzaminie z teorii stosunkow :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Skotja napewno rozumiesz katalonski czy ci sie tak wydaje :D bo ja mam skonczony tu 5º najwyzszy stopien hiszp, a z katalunczykiem ciezko sie dogadac :? hiszpanie maja problemy w ich zrozumieniu a co dopiero osoby uczace sie hiszpanskeigo. W telewizji jak wypowiada sie katalunczyk to napisy z tlumaczeniem puszczaja.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pysiek pisze:
Skotja napewno rozumiesz katalonski czy ci sie tak wydaje :D bo ja mam skonczony tu 5º najwyzszy stopien hiszp, a z katalunczykiem ciezko sie dogadac :? hiszpanie maja problemy w ich zrozumieniu a co dopiero osoby uczace sie hiszpanskeigo. W telewizji jak wypowiada sie katalunczyk to napisy z tlumaczeniem puszczaja.

:lol: oczywiscie wszystko zalezy. jak przegladam strony internetowe to nie mam wiekszych problemow. ogolnie o co chodzi rozumiem, oczywiscie bez szczegolow i wszystkich slowek. moze to dlatego, ze pomaga mi znajomosc francuskiego. slucham tez czesto radia katalonskiego no i wtedy zalezy od spikera :D ale zawsze cos sie wylapie :D ale dogadac sie, to raczej bym sie na pewno nie dogadala, bo jezyk rozumiem ale czynnej znajomosci nie mam. a na razie musze sie skupic na hiszpanskim bo za tydzien mam egzamin :D pozdrawiam! :) PS, jaka pogoda w Madrycie?? ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to tak jak ja - hiszpański znam, francuski tez znam, ale kataloński rozumiem tylko jesli cos jest napisane i to też nie wszystko :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zosia81 pisze:
to tak jak ja - hiszpański znam, francuski tez znam, ale kataloński rozumiem tylko jesli cos jest napisane i to też nie wszystko :(

nom, czyli tak samo ;) z tego jednak wynika, ze katalonskiego bedzie sie trzeba uczyc 'normalnie'. ale to troche tak, jakby Polak uczyl sie czeskiego :lol: ale coz zrobic, jak bedziemy miec domek w Pirenejach a wokol same wioski z katalonskimi staruszkami? :lol: pozyjemy, zobaczymy :lol:

ps na poczatku denerwowalo mnie w katalonskim zmiekczanie w pisowni koncowek np ciudad - ciudat (czy moze nawet ciutat? ale chyba nie), albo nie konczenie, np situacion - situacio (z akcentami), ale sie przyzwyczailam, zwlaszcza jak poznalam ogolne zasady wymowy, podoba mi sie ogolnie katalonski jak go slysze, np wymowa X etc. oprocz hiszpanskiego i francuskiego, uczylam sie tez rosyjskiego i japonskiego (i troche irlandzkiego :wink: ) wiec katalonski nie bedzie chyba problemem :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A miałaś jakąś styczność z portugalskim? Oj, mówię Ci masakra. uczę się go juz drugi rok i nadal mam problemy z wymową. Na pierwszy rzut ucha brzmi jak mieszanka hiszpańskiego z francuskim z domieszką chińskiego. Nigdy nie miałam specjalnych kłopotów z akcentem w jezykach, których się uczyłam, ale portugalski mnie pokonał. Albo mówię wolno i uważnie i wtedy jakoś wychodzi, albo staram się mówić szybko i natyczmiast widzę przerażenie na twarzy mojego portugalisty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

:lol:

dokladnie sie nie wglebialam w portugalski nawet, ale tu jest bardzo duzo Portugalczykow, na poczatku mojego przyjazdu uslysalam ten jezyk i mysle co to jest, niby hiszpanski, a nie hiszpanski, troche mi sie skojarzyl z bulgarskim, nie wiem czemu :lol: na hiszpanskim mam jednego kolege, ktory mowi po portugalsku, ale on jest z Brazylii, no i nauczyciele ciagle go poprawiaja, ze wymawia po portuglasku :lol:

z tym kolega byla smieszna historia, bo nazywa sie Valdi Junior (wymawiane z angielskiego). na pierwszych zajeciach z jednym z wykladowcow, pytaja go, jak sie nazywa, a on na to, ze 'Valdi Hunior', nauczyciel spojrzal na niego z niedowierzaniem i pyta czy tak naprawde sie nazywa :lol: na co Junior odpowiada, ze nie, tylko chcial tak wymowic z hiszpanskiego :lol: :lol: no to mu sie udalo :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zosia81 pisze:
A miałaś jakąś styczność z portugalskim? Oj, mówię Ci masakra. uczę się go juz drugi rok i nadal mam problemy z wymową. Na pierwszy rzut ucha brzmi jak mieszanka hiszpańskiego z francuskim z domieszką chińskiego. Nigdy nie miałam specjalnych kłopotów z akcentem w jezykach, których się uczyłam, ale portugalski mnie pokonał. Albo mówię wolno i uważnie i wtedy jakoś wychodzi, albo staram się mówić szybko i natyczmiast widzę przerażenie na twarzy mojego portugalisty.

zosia niewiem dlaczego masz takie trudnosci z portugalskim,tym bardziej ze znasz hiszpanski moze on nie jest calkiem podobny do portugalskiego ale jezeli portugalczycy zrozumia co hiszpan mowi ...wiec??? bo niestety duzo przyjezdza tutaj hiszp na wczasy i rozmawiaja z nami po hiszpansku...

dla mnie nie bylo trudnosci sie nauczyc portugalskiego,owszem pisac na 100% nie umiem ,ale tez nie chodzilam na zadne kursy tylko w domu ogladajac telewizje i rozmawiajac z mezem i kolezankami,,,i jakos sie udalo :D :D

niewiem gdzie ty tam masz mieszanke chinskiego ?????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

chińskiego to tam mam domieszkę :D

trudności mam z wymową, li i jedynie
pisany portugalski rozumiem, ze słuchu +/- też rozumiem, pisać potrafię - tylko wymawiać nie całkiem.
Na przykład mam problem z szybkim przeskakiwaniem między francuskim "r" na początku wyrazu a twardym hiszpańskim "r" w środku np. rapariga (oczywiście, kiedy szybko coś mówię), albo z wymówieniem wszystkich liaisons (jest ich więcej znacznie niż we francuskim) - kiedy mam szybko wymówić jakies zdanie to mi się plęzyk jącze :lol:

no ale wiem, że jeśli mieszkasz w Portugalii to jest Ci znacznie łatwiej i możesz nie rozumieć moich kłopotów, bo masz native speakerów wszędzie dookoła

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: z hiszpanii

jestem przyszła mamusią z Teneryfy. Z chęcia porozmawiam z każdą mama z Hiszpanii. mam mnostwo pytań. Rodzic tutaj czy w Polsce???

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]