Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:38 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witajcie, mam nadzieje że ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Rok temu urodziłam synka. Trzy miesiące po porodzie pojawił się pierwszy okres i od tamtej pory biorę pigułki Yasmin. Nigdy nie pominęłam żadnej z nich, wszystkie brałam o stałej porze (+/- 15min)
Bardzo tego pilnowałam ponieważ w pierwszej ciąży zdiagnozowano u mnie niewydolność szyjki macicy i przed koleją ciążą planowałam szew brzezbrzuszny. Poza tym psychicznie nie odpoczełam jeszcze od tego strachu o Wojtka zarówno przed porodem jak i po nim (wcześniak).
Ale do rzeczy. Obecnie zaczęłam cykl 13 sierpnia - I tabletka. Czułam jednak że coś jest nie tak, że mam obolałe piersi i ogólnie przez ciągłe zmiany nastroju jestem nie do zniesienia.
W niedziele 30 sierpnia zrobiłam rano test. Wynik pozytywny, przy czym druga kreseczka dużo jaśniejsza od pierwszej. Czy to w ogóle możliwe? Nie chorowałam, nie miałam rewolucji żołądkowych.
Może któraś z Was słyszała o takiej sytuacji?
Wiem że niezbędna jest wizyta u ginekologa - ale kiedy? Licząc od dnia krwawienia z odstawienia to dopiero (niby) 3 tydzień, ale czy wtedy test wyszedłby pozytywny? Może któraś w Was ma jakiś pomysł jak powinnam to liczyć?
Będę wdzięczna z każą podpowiedź/opinie.

Ps.: Na forum miałam wcześniej nick Płomyczek ale coś nie mogę się zalogować...

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

Znam taki przypadek gdzie mimo brania tabletek kolezanka zaszla w ciaze.Urodzila zdrowe dziecko.Odstaw tabletki i idz do lekarza.Termin lekarz wyliczy z usg.
Czasami przy torbielach test potrafi pokazac blada kreske ale to sa pojedyncze przypadki.
Mozesz zrobic dla pewnosci test z krwi.W laboratorium oznacza poziom bety hcg i wtedy bedzie wiadomo czy to ciaza.

Co do konta zaraz sprawdze co moze byc powodem.Jesli dawno sie nie logowalas to mogl automat zablokowac.

Offline Wyświetl profil  

Dzięki za odpowiedź.
Tabletki już odstawiłam. W poniedziałek zrobię bete, w tym tyg rano nie będę miała z kim zostawić małego. Myślisz że są jakieś szanse że USG już coś pokaże?

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

U mnie bylo widac pecherzyk, malutenki ale byl.Ktory dzien cyklu masz?

Offline Wyświetl profil  

23 bo dostalam krwawienia 11 sierpnia. Chyba ze liczac od pieewszej tabletki to dzisiaj bralabym ostatnia, 21 tabletke. Nie wiem sama jak to liczyc :(

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

Beta wszystko wyjasni

Offline Wyświetl profil  

Przepraszam ze tak Cie mecze kochana ;) ale myslisz ze wystarczy jedno badanie hcg czy musze sprawdzic przyrost? Denerwuje sie strasznie i zrobilabym jutro, ale przyrostu juz w tym tyg nie sprawdze...

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

Wszystko zalezy jaki bedzie wynik.Jesli niski to trzeba powtorzyc dla pewnosci.

Offline Wyświetl profil  

Melduje sie ze wczoraj dostalam krwawienia wiec to wszystko to blad testu i moja psychika ;)
Tylko co z tabsami? Kiedy moge do nich wrocic? Dzisiaj jest 8 dzien bez tabletki. Moge wziac dzisiaj pierwsza a zwszly tydz traktowac jako 7dniowa przerwe?

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

Najlepiej bys zapytala lekarza. Ja jak poronilam i chcialam psychicznie odpoczac, to dostalam tabletki i chyba od 5 dnia bralam.A u ciebie jest teoretycznie pierwszy dzien, tylko jeszcze przez, to opakowanie dodatkowo sie zabezpieczaj.Widocznie jakis torbiel namieszal w cyklu.

Offline Wyświetl profil  

Dzisiaj dla ostatecznej pewności zrobiłam betę. Wynik 0,1 więc mam już pewność co do wykluczenia ciąży. Zrobie tak jak mówisz i dla pewności w tym cyklu będę się zabezpieczać.
Bardzo Ci dziękuję. Za wszystko :cmo:

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

No to na pewno nie byla ciaza.Jakis felerny tescik Ci sie trafil.
Powodzenia i jak najmniej takich sytuacji.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]