Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:31 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Mi również sprawiało, bardzo dużą przyjemność. W ogóle nie chciałam rzucać. Wiedziałam, że przestanę palić tylko wtedy jak zajdę w ciążę. Minęło 1,5roku i nadal mnie ciągnie, ale nie palę, a nigdy nie mogłam się chwalić wyjątkowo silną wolą.

brzuszki listopadówek '13: http://img594.imageshack.us/img594/9614/hb5z.jpg
Listopadowe dzieci 2013: http://i60.tinypic.com/2ymys00.jpg

Offline Wyświetl profil  

Ja nie chcę rzucać ;). Chcę tylko dotrwać do porodu.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

a jak urodzisz to chcesz karmic piersia i palić?

przypomniala mi sie sytuacja,kiedy lezałam juz po porodzie na sali z laska ktora tez byla po cc..
pierwsze co zrobiła to zostawiła syna dla mnie i moje męża (zebysmy popilnowali) i poszła palic...nie powiem juz ile czasu złaziła z łozka bo wiadomo ze rana ciągnie itd ale zamiast lezec,odpoczywac to ona poleciała na papierocha,ale ok. jej wybor.
najgorsze było potem.
wrociła,cała smierdząca i przystawiła małego do cyca..
myslalam ze zejde i ją w łeb strzele...!
co za idiotka!
napaliła sie smrodu a potem karmi małego..
pare godz pozniej dostał mega plam na twarzy.
a mamuska sie wystraszyla co mu jest?
nic,sobie pomyslałam... to Twoje papierochy sie odbijaja.

no nie moge przetrawic jak mozna palic w ciazy i jak mozna to samo robic karmiac piersia..juz lepiej wydac kase na mm niz truc

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja jak leżałam na patologii to tez taka gwiazda była, wciąż coś się z dzieckiem działo, lekarz latał koło niej, wciąż KTG, bo niby tętno spadało, a jak ją odpięli to do łazienki na papierocha. Potem znów KTG i tętno niewyczuwalne, a ta się głaszczę po brzuchu i synku co się dzieje.... powiedziałam jej wprost, jak go podtruwasz, to po co się go pytasz co się dzieje.

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

queen, w takim razie cofam swoje słowa o karmieniu piersią. Przy takim podejściu to tylko mm dla Ciebie. Nie wiem jak możesz palić wiedząc, że podtruwasz swoje dziecko... Zrobiłam test ciążowy w pewną sobotę i jeszcze tego dnia paliłam, a już miałam wyrzuty sumienia, że robię krzywdę swojemu dziecku. Od niedzieli był definitywny koniec.
Jak leżałam w szpitalu, to też miałam na sali koleżankę, która w ciąży paliła papierosy i zdziwiona, że problemy z dzieckiem, że nie rośnie prawidłowo... A na fajeczkę kilka razy dziennie.

Offline Wyświetl profil  

Spójrzcie dziewczyny na tytuł tematu. To jedyny w któym mogę spytać o takie rzeczy , ewentualnie się wypowiedzieć bez jakiegoś mocnego ostracyzmu społecznego. 8)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

queen ale to sie mija z celem..skoro masz zamiar dalej palic to nawet nie proboj karmic piersia bo nie dosc ze w ciazy trujesz dziecko to jeszcze po porodzie..potem wylazi taka astma w wieku 2ch lat a rodzice nie wiedza skad?...;/

oczywiscie zrobisz jak uwazasz

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Spojrzałam. W tytule jest "wsyd się przyznać, ale palę papierosy", a nie" "z lubością jaram szlugi". Autorka była sfrustrowana, że nie może rzucić fajek. Poza tym przekazujesz swojemu dziecku nałóg. Ono już od początku jest uzależnione.

Dodam jeszcze, że nie dość, że ja rzuciłam, po 6 latach palenia, to także rzucił mój mąż, nałogowiec od 12 lat, palący paczkę dziennie.

Nie ma co karmić piersią przy paleniu. Jak tak samo jak black_cherry nie wyobrażam sobie, by wziąć na ręce i przytulić do siebie taką kruszynkę cała śmierdząca papierochami.

Offline Wyświetl profil  

Ależ ja bardzo walczyłam ze sobą przez ciążę, myślę,że naprawdę zejście z 40 sztuk normalnych fajek- do jednej R1 spalanej na pół w ciągu dnia - jest dużym osiągnięciem dla mnie- ja wcześniej nawet w czasie zapalenia płuc płakałam z bólu i paliłam....

Po prostu WIEM, że nie dam rady kolejne miesiące nie palić albo trwać na tej jednej.......

Z tego, co czytałam, kobiety palące np 3-4 fajki dziennie- mimo wszystko karmić powinny, przestrzegając pewnych zasad : tj. palić w nocy, wiedząc, że dziecko zaraz prześpi ileś godzin. Nie palić przed karmieniem - musi być 100 minut przerwy, aby mleko było "czyste".....

Ale- jak już mówiłam, sama nie wiem, jak to z tym karmieniem będzie...

Offline Wyświetl profil  

nie wiem dziewczyny, no ja nie rozumiem tego - nie można i juz - to naprwdę jest nie bezpieczne dla dziecka...

Offline Wyświetl profil  

Ja nie palę papierosów ale rzucenie ich bo jest się w ciąży, to musi być trudne. Nie wiem dlaczego ale od zawsze jestem przeciwna paleniu papierosów. Denerwuje mnie jedna rzecz. Idąc np na spacer wdze nie raz jak matka pali papierosy przy dziecku. Widząc to po prostu szlak mnie trafia. Moja kuzynka również jest nałogowym palaczem i ma dwuletnią córeczkę. Ma bardzo małe mieszkanie a ona non stop w nim pali i to przy dziecku. Jak wchodzi się do jej mieszkania to po prostu czuć te papierosy, ten dym. Zwróciłam jej uwagę, że nie szkoda jej dziecka? Przecież bierne palenie jest gorsze. Ma jedyne dziecko (więcej nie może mieć) i nie boi się,że kiedyś jej maleństwo dostanie raka i ona zostanie sama? Nie rozumiem - może dlatego że nie palę...PS.nie chciałam żadnej mamy palącej urazić, to jest tyko moja opinia.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Moja mama paliła papierosy kiedy była w pierwszej ciąży. Efekt? Mój brat urodził się z upośledzeniem umysłowym. Nie palcie w ciąży!

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

moja teściowa w pierwszej ciąży paliła jak smok i mój mąż się zdrowy urodził. przed drugą fajki rzuciła, urodziła się szwagierka z głębokim autyzmem.

no i o czym to świadczy?

[nie, nie chcę powiedzieć, że palenie w ciąży jest ok, ale też nie ma co wrzucać wszystko do jednego wora i zwalać na fajki całe zło tego świata]

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

a ja się pochwalę mimo że przed ciążą paliłam dużo, jak i to db kilka lat jak test wyszedł pozytywny zapaliłam ostatniego na pożegnanie i koniec - pierwsze 2 dni fatalne ale teraz już miesiąc minął i powiem tak ochotę mam ale dziecka truć nie będę. Tak samo zrobiłam w pierwszej ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Przed ciążą to ja paliłam jak smok. Paczka za paczką szła. Potem na czas ciąży jakoś udało mi się odstawić, ale teraz wróciłam do pracy i znów zaczęłam palić, ale przeszłam na<reklama>. Jakoś mniej toksyn wydzielają to wiem, że nie truję tak otoczenia, ale rzucić całkiem to nie potrafię. Jednak będąc w ciąży to nie wyobrażam sobie palić...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jestem w 27 tygodniu ciąży i niestety nie mogę przestać palić... Wypalam nawet paczkę "setek" czerwonych dziennie! To jest dla mnie straszne, ale z drugiej strony jak nie zapalę, to chodze cała w nerwach, płaczę, rzucam się... Naszczęście wszystkie badania są dobre, usg także. Jedynie to mnie pociesza...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Gratuluję. Ginekolog wie, że palisz?

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Site Admin
Awatar użytkownika

hekate20 pisze:
Naszczęście wszystkie badania są dobre, usg także. Jedynie to mnie pociesza...

Szkoda, że USG nie jest w stanie wskazać nieodwracalnych zmian m.in. w mózgu dziecka... zmian, które w przyszłości zaowocują np. obniżoną inteligencją, trudnościami w nauce, chorobami neurologicznymi itd.
No, ale najważniejsze, że "nie chodzisz już cała w nerwach, nie płaczesz i nie rzucasz się" :|

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja przed ciąża jedna jak i drugą paliłam i to dużo. W pierwszej jak zobaczyłam test pozytywny tak nie zapaliłam. a Teraz nie palę od 24 marca 2014 od momentu jak usłyszałam serduszko małego. Nie pale nadal bo karmię piersią. Mam jedną teorię "ja mogę się truć jednak dziecka nie będę truła". Jest ciężko ale widok synka to najlepszy lek na niepalenie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

lady_in_red pisze:
Szkoda, że USG nie jest w stanie wskazać nieodwracalnych zmian m.in. w mózgu dziecka... zmian, które w przyszłości zaowocują np. obniżoną inteligencją, trudnościami w nauce, chorobami neurologicznymi itd.
No, ale najważniejsze, że "nie chodzisz już cała w nerwach, nie płaczesz i nie rzucasz się" :|

Dokładnie.
Ja chyba spaliłabym się ze wstydu, gdyby w trakcie porodu lekarz wyjął ze mnie okopcone na węgiel łożysko i zapytał, czy paliłam w ciąży. I ile tego było dziennie.
Jak można zatruwać własne dziecko? Sorry, nie kapuję tego. Nie kapuję również, a może przede wszystkim dlatego, że sama kiedyś popalałam, ale NIGDY nie zapaliłam fajki w żadnej z moich sześciu ciąż. NIGDY.

Na ukojenie skołatanych nerwów możesz hekate pić melisę- jest w ciąży całkowicie bezpieczna- albo wziąć relanium w minimalnej dawce.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]