Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Czy któraś z Was miała jakąś operację chirurgiczną brzucha? Obojętnie jaką (mam tu na myśli zrosty, wyrostek, przepuklinę itp.). Jeśli tak, to czy wy również macie jakby nierówny brzuch? Mam tu na myśli sytuacje, kiedy brzuch rośnie i jak się go dotyka to czuć, że w niektórych miejscach jest jakby bardziej wypukły? Czytałam, że po operacjach brzucha, gdy jest się w ciąży może być coś takiego? Przeszłam w zeszłym roku w sierpniu laparoskopię- wycięto mi wyrostek i "naprawiono" zrosty po CC. Ciekawe jestem, czy któraś z Was też ma też ma nierówny brzuch?
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

marcepanekPrzeszłam 2 cc i 2 laparoskopie, teraz jestem w ciąży i nie zauważam by brzuch mi rósł nierówno, a nie masz przepukliny? oglądał Cię lekarz?

A teraz jak to przeczytałam to może Twoje bóle związane są nie z tyłozgięciem macicy tylko ze zrostami po zabiegach? Dopytaj lekarza czy to może być przyczyną :?:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja też jestem po laparo, w tym momencie już w drugiej ciąży (pierwsza rozwiązana przez cc - więc też operacja) i mój brzuch jest równy i gładki.
A może tak się po prostu układa dzidzia, że brzuch wydaje się nieco "krzywy"?.. Co lekarz na te nierówności?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Lekarz mowi, ze te moje dolegliwości zwiazane saze zrostami. Tak samo bole brzucha. Wyladowalam w szpitalu z powodu boli skurczowych i stawiania sie macicy. Właśnie wyszlam i biore nospe rozkurczowa i magnez. Mam dużo wypoczywac... ciekawe jak wytrwam te 19 tc. Przeciez to mega duzo czasu... sama mysl o tym mnie przeraza :/

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

marcepanek musisz jakoś wytrzymać trzymam za to kciuki, niestety fenoterolu nie ma już, sama nospa i magnes to trochę słabo moja lekarka daje także scopolan też działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, niestety moja macica jest taż z tych kurczliwych :( oiwrwszego syna urodziłam w 32tc a drugiego w 36 ale od 30 brałam fenoterol teraz mam nadzieję że nie zaczną się silniejsze skurcze przed 30 tc :?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Domi jak to - nie ma fenoterolu?.. Wycofany?
Bo ja też z tych kurczących i stawiających się.
Byłam na fenoterolu od 32 tc, mały przyszedł na świat w 37 tc.

marcepanek racja, jeszcze dużo czasu przed Tobą... Mniej-więcej od 19 tc też miałam coraz częstsze skurcze i napinki macicy (już w tej ciąży). Poszłam na L4, darowałam sobie pracę, uspokoiłam, wyciszyłam - teraz jest o niebo lepiej. Może i Ty potrzebujesz więcej spokoju?.. Z doświadczenia wiem, że stres i nerwy działają na te skurcze, jak oliwa na ogień. Dlatego w pierwszej ciąży prócz fenoterolem - byłam też leczona relanium. I pomagało, skubane...
Jest coś, co Cię stresuje?..

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

W sumie to się zbytnio nie stresuje. Na l4 jestem od 2 miesiaca... zajmuję się synem, ale generalnie Kacper to spokojny chłopak. Sama nie wiem skąd się to bierze...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Łobuz ano feonoterol został wycofany i nie wprowadzono zamiennika, to co jest nie jest tak skuteczne :roll: tez nie wiem jak donoszę oby do 36 tc :?

marcepanek a starszego synka urodziłaś w terminie, jak tak to się nie martw są wielkie szanse że teraz też donosisz :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Synka donosiłam tydzień po terminie, chociaż miesiąc wcześniej odczuwałam jakieś skurcze, ale byłam na obserwacji- dali mi leki na to, aby szybciej małemu płucka rozwinęły, a po terminie nie chciał wyjść. Z tym, że w 1-szej ciąży żadnych bóli na początku i w trakcie ciąży nie miałam. Kompletnie brak dolegliwości jakichkolwiek. Wiem, że każdą ciążę przechodzić można inaczej, ale takich numerów się nie spodziewałam... Dziś w nocy obudził mnie znowu ból brzucha i tak 3x co godzinę robił się twardy, ale też mega wybrzuszony. Wzięłam nospę- mam wrażenie, że mój syn lub grasować akurat w dole brzucha tam gdzie mam zrosty i dlatego przy okazji mnie to tak wszystko boli. W piątek mam wizytę, porozmawiam z moim lekarzem, że wolałabym od tych moich ostatnich zajść chodzić częściej na wizytę, aby sprawdzał mi na bieżąco szyjkę, czy się nie skraca. Żeby tego było mało w sobotę mam obronę pracy podyplomowej? :? Stresu zbytnio nie ma bo mam fajną promotorkę, więc luzik, ale jednak muszę dojechać... Mąż ze mną pojedzie bo sama się nawet nie odważę... Myślę, że jak już Mały urośnie i macica się też rozciągnie to potem może być trochę lepiej... Chociaż może się oszukuję ;/

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

marcepanek i jak tam?????????? Pewnie mogę już gratulować obronionej pracy?? :wink:
Teraz się wyciszysz, jak masz to już za sobą, zobaczysz!

Przy tych skurczach i twardnieniach brzuch staje się wypukły, najczęściej przy tym też krzywy.
Jego kształt zależy wtedy od tego, jak dzidzia jest w nas ułożona. :wink:

Ja od kilku dni też mam troszkę częstsze skurcze... :?
Może ograniczę kawę z dwóch do jednej dziennie i zobaczę, co z tego wyjdzie?.. :hm:

Domi w razie najgorszego jakoś nam będą musieli pomagać w szpitalach. Nie ma co nastawiać się na najgorsze, jak już pisałam: pozytywne myślenie potrafi zdziałać cuda.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nie lekcewazcie tych skurczy. Obronilam sie na 5. 2 tyg temu bylam w szpitalu z powodu skurczy. W piatek trafilam ponownie na oddzial,mialam parcie. Rozwarcia nie mam ale szyjka 21 mm. Jutro na oddziale bedzie moj lekarz. Mam nadzieje,ze zalozy mi pessar. Nie przemeczalam sie,nie latalam-nie wiem co sie dzieje :/ W 1 ciazy zadnych dolegliwosci czy problemu donoszeniem. Az zal mi serducho sciska.... O strachu nie wspomne... Oby chociaz te 10 tyg wytrzymac jakos...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

marcepanek gratuluję!
Zobaczysz, teraz jednak dużo stresu Ci odejdzie w związku z tą obroną. Pomimo, że piszesz, że to niby nie stres - to jednak zawsze człowiek się wewnętrznie denerwuje takimi rzeczami!

A jak teraz u Ciebie?
Masz możliwość trochę więcej leżeć w domku?
Ja dałam radę przeleżeć z miękką 16-milimetrową szyjką jeszcze 7 tygodni, gdybym się kulała - byłoby kiepsko...

U mnie spokojniej.
To chyba jednak te 2 kawy dziennie sprawiały częstsze skurcze... :?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]