Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witajcie,

A więc, idę za 2 tyg. na wizytę u ginekologa i chciałabym wejść z moim facetem. Ostatnio jeszcze miałam usg dopochwowe, lecz nic nie było widać i potem lekarz zrobił usg przez brzuch. Zastanawiam się czy mamy razem wejść, czy będzie jeszcze badanie dopochwowe...bo wtedy raczej nie wypada żeby wchodził...

Co myślicie?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja wchodze sama na badanie "dowcipne" potem sie pytam czy moge zawolac meża.
W 13 tc zapytałam po badaniu na fotelu jak bede miała robione USG, wiec lekarz powiedział, ze najpierw dopochwowo a potem spróbujemy przez brzuch i sam zawołał mojego męza kiedy poszłam sie ubrać.

Niektre kobiety chodzą nawet na USG dopochwowe z facetem. To zalezy od ciebie.
Mój maż stwierdził, ze za bardzo lubi mojego lekarza i nie wejdzie na popochwowe, bo mógłby mu przyłozyc za rękę miedzy moimi udami :mrgreen:

Osobiscie znam kobiete, ktora chodzi z mezem do gina i on z nia wchodzi, jest przy badaniu na fotelu nawet.
Jak dla mnie niesmaczne, ale skoro nie maja przed soba żadnych hamulców to już ich sprawa. Jednak j mówie takiemu procederowi stanowcze nie ;)

edit"
nie widziałam wczesniej twojego suwaka.
Za 2 tygodnie bedziesz w 16tc, wiec spokojnie tatuś moze wejsc z toba na USG. Maluszek jest juz spory i cieżko nawet będzie go podglądać w USG dopochwowym ;)

Offline Wyświetl profil  

Moderator
Awatar użytkownika

Jak wejdziesz na wizytę zapytaj jakie będziesz miała usg i czy będzie można zawołać mężna.

Offline Wyświetl profil  

Ja miałam USG co wizytę i zazwyczaj mąż był wołany po badaniu na samolocie. By był przy USG i słyszał wszelkie zalecenia i rady lekarza (bo ja straszną sklerozę w ciąży miałam).

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Mąż bywał ze mną w gabinecie podczas całych wizyt i podczas każdego USG.

Offline Wyświetl profil  

Site Admin
Awatar użytkownika

Mój mąż poza pierwszą wizytą [na której byłam sama] też wchodził ze mną do gabinetu. Doktor go zaprosił za pierwszym razem [na drugiej wizycie] i od tamtej pory wchodziliśmy zawsze obydwoje.
Podczas badania ginekologicznego, ja i doktor byliśmy za parawanem, a mąż siedział przy lekarskim biurku, więc nie widział. Do USG przenosiliśmy się poza ten kącik chroniony parawanem i mąż był świadkiem każdego takiego badania.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Xezbeth pisze:
Mąż bywał ze mną w gabinecie podczas całych wizyt i podczas każdego USG.

ale zaglądał w krok? :wo:

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nie zaglądał, bo i po co? Ale jeśliby zaglądał..., zobaczyłby coś, czego wcześniej nie widział?
Pierwsze USG jest dopochwowe, ale na nim można posłuchać bicia serca dziecka i zobaczyć je pierwszy raz. Dlaczego miałabym odbierać tę przyjemność ojcu dziecka? :) To moment równie ważny dla matki, jak i dla ojca.
Badania na fotelu odbywały się zawsze za parawanem. A USG dopochwowe odbywało się w bardzo intymnym klimacie :) Było zgaszone światło, a ja byłam przykryta. Nie waliłam narządami po oczach. Ale jeśli nawet, to nie widzę problemu. Facet jest podczas zapłodnienia i podczas porodu. Dlaczego nie może być podczas badania?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ach nie wiem xez...
Mnie by krepowało ;) Niech sobie maż gmera w moich majtkach ile chce, ale jakos czulabym sie niezrecznie, ze ktos mi gmera, a maż patrzy.
Bo masz rację, nie zobaczy nic czego wczesniej nie widział, poza tym, ze ktos wkłada reke w moje krocze ;)

U nas tak sie zdarzyło za kazdym razem, ze K nie był ze mna na pierwszej wizycie, bo pracował, potem juz jeździł.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Myślę, że to bardziej krępowało mojego męża niż mnie... Przy drugim porodzie widział też, jak lekarz atakuje mnie z wielkim bolcem, żeby przebić pęcherz płodowy, bo niebezpiecznie skoczyło mi ciśnienie i trzeba było pchnąć akcję do przodu.
Nie wiem, dla mnie to są sytuacje medyczne. Było dla mnie oczywiste, że skoro razem te dzieci robiliśmy, to i razem możemy być na wszystkich wizytach. Lekarz również sprawę widział w ten sposób, zapraszał nas razem do gabinetu.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Xezbeth pisze:
Nie wiem, dla mnie to są sytuacje medyczne. Było dla mnie oczywiste, że skoro razem te dzieci robiliśmy, to i razem możemy być na wszystkich wizytach. Lekarz również sprawę widział w ten sposób, zapraszał nas razem do gabinetu.

Podobne odczucia mam- wszakże dla ginekologa nie jesteśmy obiektem seksualnym tylko pacjentką której przeprowadza badanie,absolutnie mnie nie krępowało że mąż w trakcie jest w gabinecie a gin jest mężczyzną

W UK jeśli tylko jest takowa możliwość kobiecie usg czy badanie robi druga kobieta w dodatku bardzo dbają o intymność i takowe badanie odbywa się przy przygaszonym świetle oraz dają prześcieradło do okrycia,niemniej jednak zdarzyło mi się kilkukrotnie że badał mnie mężczyzna i był przy tym mój mąż- nie krępowało to ani mnie ani jego

Myślę że to bardzo indywidualna sprawa,ile ludzi tyle opinii w temacie :)

Ja w ogóle jeśli chodzi o sprawy medyczne nie odczuwam skrępowania w obecności lekarzy- zawsze wyrażałam zgodę na obecność studentów w trakcie badania/wizyty obecność męża (bo czasami był ze mną) niczego nie zmieniała w tej kwestii,w trakcie drugiej ciąży u mojej położnej staż odbywał położnik-młody student ostatniego roku położnictwa i na każdej wizycie po zbadaniu przez położną byłam jeszcze badana przez niego ,normalna sytuacja jak dla mnie :)

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Pierwsza ciaza PL
na badanie poszlam z mama siedziala za parawanem I sluchala gratulacji ze bedzie babcia maz byl w pracy
Usg dopochwowe tez z mama bylam zakryt szmatami I nie bylo nic widac nawet lekarz nie widzial wsadzal sprzet na oslep :D :D :D :D :D
Nastepne badania usg z mezem w gabinecie , nigdy nie byl ze mna przy badaniu ginekologicznym

Druga ciaza NY

Zawsze chodzilam sama do lekarza, maz pracowal, przed porodem cc pielegniarki sie mnie pytala czy maz moze zostac przy cewnikowaniu czy ma wyjsc, oczywiscie zostal ale nie patrzyl sie, obserwowac cos w tv. :D

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

U nas od poczatku ciaży M chodził ze mna do lekarza. Pierw badanie na fotelu/samolocie/wiadomo o co chodzi to M siedzial sobie na krzeselku, oddzielal nas parawan a gin badal. Po tym przechodzilismy do kącika nr 2 gdzie bylo usg. Pierwsze dowcipne, kolejne przez brzuch. Gin zawsze ustawial krzeslo dla M i odpowiednio kierowal monitor bysmy razem dobrze widzieli co i jak.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Zdania są widzę podzielone :) Ja ostatnio miałam wizytę i weszłam na początku sama. Miałam jeszcze badanie na fotelu, potem spytałam czy właśnie mój M może wejść, po czym doktor go zawołał. I dobrze, że był ze mną, widział naszą dzidzie, jak się rusza i jego radość była nie do opisania :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Do gabinetu wchodzimy razem,gdy ide na badanie dowcipne to maz siedzi z boku nic nie widzac bo fotel oddzielony jest parawanem,i gdy juz jest po badniu to lekarz woła meża na USG,mysle ze gdyby był przy badaniu czuła bym sie zażenowana i on tak samo......wiec badanie sama,a USG oczywiscie z mężem... :)

Offline Wyświetl profil  

Na pierwsze badanie gdzie stwierdzono 7tydz itd poszłam sama, a na wyjsciu od lekarza usłyszałam
A TATA GDZIE?
- w samochodzie
ZAWOŁAĆ GO TU!
no to poszłam wystraszona o co chodzi?! mąż przyszedł ze mną normalnie blady wystraszony jak cholera a lekarz do niego

ZROBIŁ PAN DZIECKO. GRATULUJĘ. A TERAZ NIECH PAN TEZ BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA PANIĄ I DZIECKO I MA PAN PRZYCHODZIĆ RAZEM Z ZONA NA BADANIA. MA PAN WIDZIEĆ CO SIĘ ZMIENIA U DZIECKA I U ZONY.

normalnie chciałam doktorka wycałować! a maż już od tamtej pory na każde badanie biegał ze mną aż miło :)

i tak uważam powinno być.
Zrobił niech też uczestniczy w tym!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Bazia nie kazdy lekarz jest taki jak Twoj.
moja stwierdzila ze na badaniu dopochwowym facet nie jest potrzebny, dopiero jak przez powłoki brzuszne to mozna razem.
ja tam do gadania nic nie miałam.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

mój był ze mna na usg w 12 tygodniu , nie chciałabym go pozbawiać takiego cudnego widoku, przy badaniu go nie było,ale nie ruszało by mnie to raczej, rodziłam w asyście położnej, 2 gin,pediatry, pielęgniarki noworodkowej,stażysty i totalnie miałam to gdzieś :)i oczywiście mąż był :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja na pierwszym Usg bylam sama maz czekal za drzwiami ale teraz chodzimy razem :) z tym ze u mnie cala ciaze prowadzi polozna nie lekarz ginekolog no ale moze dlatego ze nie mieszkam w polsce i troche inaczej tu to wszystko wyglada ginekolog prowadzi ciaze jedynie wtedy kiedy ciaza jest zagrozona a jezeli wszystko jest w porzadku to tak jak napisalam wczesniej cala ciaze kontroluje polozna :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

a mój lekarz nie lubi towarzystwa osób trzecich w gabinecie, więc siłą rzeczy mąż nie uczestniczy w badaniach. Z resztą jemu i tak wystarczą fotki z usg. Niedawno byliśmy razem na ktg i mąż sobie posłuchał serducha. Było miło ale bez ekscytacji. Czekamy aż malenstwo będzie z nami po drugiej stronie brzucha ;)

tabelka wrześniówek 2013

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]