Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 2:33 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

a jakby wygladała sprawa jakbym podała o alimenty? bo nie wiem czy nie podac- zastanawiam sie własnie bo miedzy nami jest bardzo zle i mam dosc kłutni

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak byś podała Go o alimenty wówczas on będzie zobowiązany do ich płacenia, a jeśli chodzi o dodatek z tytułu samotnego wychowywania to i tak się nie należy bo jak już pisałam ojciec dziecka musi być NN lub gdy nie żyje.
Wtedy do zasiłku rodzinnego brany jest tylko twój dochód z Urzędu Skarbowego, no i wlicza się do alimenty, jako nieopodatkowane źródło.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

od listopada co wchodzi ta ustawa to jest moza ze do 10 czy do 8 tygodnia trzeba sie zglosic do lekarza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wchodzi, ale to obowiązuje kobiety które w tym okresie zaszły w ciążę.Mówili o tym w DDTVN.Nie wiedziałaś, że taka ustawa wejdzie, więc nie chodziłaś..dopiero jak weszła to możesz się stosować, więc wszystkie dziewczyny które są w ciąży teraz to nie obowiązuje..
Co do samotnego wychowywania to wydaje mi się, że jeżeli nie mieszkasz z ojcem dziecka i masz zasądzone alimenty to możesz się starać o ten dodatek.przecież wychowujesz samotnie tak??Mi tak to wyjaśnili w opiece

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marysia - to o czym mówią w telewizji i piszą w gazetach pozostawia wiele do życzenia.
Od dnia 1 listopada 2009 roku każda osoba która będzie chciała uzyskac tzw. Becikowe będzie musiała dołączyc do wnioski zaświadczenie od lekarza, że przebywała po jego opieką od 10tc.
Więc takie zaświadczenia muszą przedstawic:
1 wszystkie dziewczyn które urodzą po 1 listopada i bedą składały wniosek o takie świadczenie w MOPS-ie lub Urzędzie Gminy.
2 wszystkie dziewczyny, które urodziły wcześniej ale z różnych powodów złożyły taki wniosek po 1 listopada 2009r.(znaczenie ma czas składania wniosków a nie czas kiedy się urodziło i kiedy było w ciąży)
Co do samotnego wychowywania dziecka tak ja wyżej pisałam ten dodatek przysługuje w dwóch przypadkach:
1 gdy ojciec dziecka jest nieznany
2 gdy ojciec dziecka nieżyje
(Ustawa o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 Dz. U. z 2004r.)
[color=darkred]Jeżeli ma się zasądzone alimenty taki dodatek absolutnie nie przysługuje [/color]

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

NIe będę się kłócić bo w internecie nie mogę nic znaleść, ale z tego co pamiętam to minister Ewa Kopacz właśnie o tym mówiła..że prawo nie działa wstecz..i nie mogą ci powiedzieć, że pół roku temu miałaś iść do ginekologa i w związku z tym, że nie poszłaś to nic nie dostaniesz..to tak na zdrowy rozum..ale ja bym dowiedziała się jeszcze w urzędzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marysia - ja pracuje w MOPS i realizuję międzyinnymi świadczenia rodzinne, więc na 100 % takie zaświadczenia będą potrzebne od 1 listopada, nawet na szkoleniu polecono nam zamieścic informacje w Ośrodku Zdrowia żeby kobiety o tym wiedziały. A tak na marginesie nie sądzę, żeby był problem z uzyskaniem takiego zaświadczenia, bo przecież większośc kobiet ma wpisy w karcie zdrowia albo w karcie ciąży i np. na ostatniej lub przedostatniej wizycie przed planowanym rozwiązaniem wystraczy poprosic lekarza o wystawienie takiego zaświadczenia (nie ma żadnych wytycznych co no druków więc może to byc na zwykłej kartce z podpisem i pieczątką lekarza).
Zaświadczenie ma miec terśc, że Pani ........ przebywała pod opieką ginekologiczną od 10 tygodnia ciąży i to wszystko (data wystawienia nie ma znaczenia- może byc wystawione nawet w 39tc lub też po porodzie)

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to nie musi być potwierdzone nie wiem, ksero kartoteki czy czymś??No jeśli pracujesz, to masz rację, przepraszam za zamieszanie, ale jak widać nie należy przepisów interpretować na logikę tylko dosłownie..takie nasze polskie prawo :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie niestety ksero karty nie może byc, a szkoda bo ułatwiłoby to pracę nam jaki zaoszczędziło czas kobietką. Ustawodawca zażyczył sobie zaświadczenia - dla mnie to też trochę bez sensu :)
Zdaję sobie sprawę, że z tymi zaświadczeniami może byc problem i kobiety będą miały pretensje, ale to Ci mędrcy w W-awie wymyślają takie przepisy.
Całe szczęście że w listopadzie będę na macierzyńskim :lol: Tylko troszkę szkoda mi mojej koleżanki z pracy :roll:

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

ja mam pytanie tylko niewiem czy w tym dziale?
ostatnio korzystalam z pomocy mopsu tzn dostalam pieniazki na zywnosc,srodki czystosci i ubrania,bylo to w kwietniu tego roku
czy trzeba odczekacz jakis czas zeby znowu pojsc bo wiem ze wczerwcu mozna sie starac o pieniazki na wegiel i wyprawke szkolna?
moge isc teraz w czerwcu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jakie trzeba spełniać wymagania, żeby dostać taką pomoc??Ja na razie nie potrzebuję, ale jak jesienią się pytałam, to stwierdziły, że nem nie przysługuje, bo nie jesteśmy małżeństwem..mimo, że figurujemy jako rodzina, bo na listę na mieszkania socjalne jesteśmy wpisani..bez sensu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iwona1974- te pieniążki o których piszesz to pewnie była pomoc socjalna w formie zasiłku celowego (lub celowego specjalnego). Pomoc taka jest kierowana do rodzin bądź osób które znalazły się w trudnej sytuacji materialnej. O takie pieniądze możesz zawsze złożyc podanie tylko należy pamiętac że pomoc spcjalna ma na celu wspierac rodzinę w rozwiązywaniu trudnej stytacji nie tylko przez udzielanie pomocy finansowej, ale też poprzez np. szkolenia zawodowe, a taka rodzina jest zobowiązana do współpracowania. Jeśli rodzina chce dostac tylko pieniążki to niestety to pewnie jednorazowo taka pomoc zostanie przyznana, ale nie są to swiadczenia długo trwałe. Rozumiem, że masz liczną rodzinę i pewnie jest Ci ciężko, ale jako rodzice macie obowiązek zapewnienie bytu swoim dziecią to wynika z kodeksu rodzinnego, a MOPS może was w takim działaniu tylko wspierac.
Zasiłek celowy na opał jest przyznawany adekwartnie do pory roku, wiadomo, że w czerwcu nikt nie ogrzewa mieszkania więc radzę się o niego statac około paździrnika. Zaś zasiłek na zakup podręczników może byc przyznany w formie dofinansowania (do części kosztów) ponieważ na na ten cel przyznawane są stypendia socjalne (ze szkoły).

marysia87- aby otrzymac pomoc socjalną dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyc 351 zł (jest to zupełnie inne kryterium niż przy zasiłkach rodzinnych bo regulowane przez inną ustawe). Za rodzinę w pomocy połecznej rozumie się nie tylko małżeństwo, ale też konkubinat, więc jeśli spełniasz kryterium to możesz starac się o pomoc, jednak nie są to świadczenia, które komuś się należą, mimo takiego dochodu, w pomocy społecznej jest tak że w pierwszej kolejności trzeba udzielic pomocy osobą, które nie mają możliwości "zarobienia na siebie" tzn. są poważnie chore, lub niepełnosprawne.

Jeśli coś jest dla was nie zrozumiałe chętnie pomogę. Bardzo chciałabym, żeby osoby, które występują o pomoc zrozumiały, że nie jest to świadczenie które "się należy". Zawsze tam gdzie jest szansa przyznania takiego świadzenia to jest ono przyznane, jednak później oczekuje się od takiej rodziny, że "da coś od siebie". Z drugiej strony MOPS nie jest instytucja charytatywną, a rodzina która długo kożysta z MOPS-u staje się całkowicie niezaradna. No i poamiętajcie że my jesteśmy rozliczane z każdej przyznanej złotówki przez RIO i inne kontrole wewnętrzne.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

dzieki za informacje
w ubieglym roku w czerwcu pierwszy raz zglosilam sie do mopsu o pomoc i wlasnie wtedy napisalam wniosek na zakup opalu,oczywiscie pieniazki na jego zakup dostalam w pazdzierniku ale pani mi mowila ze niby w czerwcu sie to juz zalatwia.
potem bylam drugi raz teraz w kwietniu i chce isc teraz bo chodzi mi o ten opal i dofinansowanie do szkoly
troche jest mi tak glupio tak chodzic i prosic
mialam informacje ze o taki zasilek celowy mozna sie starac co 3 miesiace?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Emi1182 - zamęczymy Cię chyba pytaniami ;)
Czy jeżeli od 2 lat nie mieszkam z mężem ( mamy razem córkę) nie utrzymuję z nim kontaktów, jesteśmy w trakcie sprawy rozwodowej. a od 1,5 roku związana jestem z innym partnerem z którym mam dziecko, no i kolejne w drodze, to czy w takiej sytuacji zasiłek rodzinny mi się należy z dochodów moich i partnera czy muszę błagac męża o jego dochody? Przez to mam bez płatny wychowawczy, bo nie mam rodzinnego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spoko nie zamęczycie mnie - siedzę na L-4 i troszkę brakuje mi pracy :wink:

stella85- Możesz starac się o zasiłek rodzinny i zasiłek wychowawczy. Z Sądu gdzie toczy się sprawa o rozwód (i pewnie też o alimenty) musisz wziąśc zaświadczenie o tym że jesteś w trakcie rozwodu. Możesz sama napisac wniosek lub skorzystac z gotowych wniosków w Sądzie napisz że potrzebne jest ci do świadczeń rodzinnych.
Do składu rodziny wlicza się ciebie, dwoje dzieci i twojego nowego partnera (nie ma znaczenia fakt że nie macie ślubu), więc z Urzędu Skarbowego będziesz potrzebowała zaświadczenie o dochodach swoje i twojego partnera, z tym że twój dochód będzie dochodem utraconym, bo przebywasz na urlopie wychowawczym (dołącz też zaświadczenie od pracodawcy o udzielonym urlopie wychowawczym). Zasiłki rodzinne na dwoje dzieci masz prawo pobierac tylko ty, ponieważ twój partner nie ma praw do twojego pierwszego dziecka. Miałam już u siebie taką sytuację i Pani pobierała u nas świadczenia przez pół roku, bo też nie miała rozwodu (dołączyła zaświadczenie z sądu) i sytuacja była podobna jak u ciebie. Później po otrzymaniu wyroku doniosła go do nas do akt i nadal pobiera zasiłek rodzinny. Jeżeli miała byś jakieś problemy z tym w MOPS-ie (bo różnie interpretowane są przepisy przez niektórych "urzędników", składaj śmiało wniosek i nawet jak otrzymasz odmowę, wnoś odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, ja daje ci 99% szans że ten zasiłek Ci się należy. Ja bym Ci go przyznała :)
iwona - U mnie w MOPS-ie jest troszkę inna organizacja pracy, bo po złożonym podaniu musimy przeprowadzic w ciągu 14 dni wywiad u rodziny a następnie po 30 dniach od wpłynięcia podania wydac decyzję, no a po 14 dniach od jej uprawomocnienia nalezy wypłacic świadczenie (tak mówi KPA). Pewnie u was przedłużają termin rozpatrzenia podania można maksymalnie na 3 miesiące przedłużyc.
A ta przerwa między przyznaniem zasiłku to powiedzcmy taka "umowna " :wink: Proponuje postarac się o zasiłek okresowy (wtedy będziesz dostawała pieniążki przez jaki czas) tylko nie wiem czy spełniasz przesłanki, ale np. z tyt. ochrony macierzyństwa mogłabyś dostac :)

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Emi- a ja mam takie pytanie-czy składając wniosek o zasiłek rodzinny (chyba niedługo bedzie mozna skladac na nowy rok?) oprocz dochodow za zeszly rok z urzedu skarbowego (czy za ostatnie 3 mce z urzedu pracy?) dołącza sie wyrok w sprawie alimentow?
Czy opieka spoleczna alimenty liczy jako dochód?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ac- tak należy dołączyc wyrok z zasądzonymi alimentami, będą one wliczane do dochodu, ale tylko za ten okres roku kiedy je otzymywałaś, tzn. jeśli wyrok jest od 01 czerwca 2009, a wniosek składasz we wrześniu to są one liczone za te trzy miesiące. We wniosku do zasiłku rodzinnego jest specjalny załącznik gdzie wykazuje się nieopadtkowane źródła dochodu mi. alimenty, stypendia lub dochody z gospodarstwa rolnego. Jeśli nie dołączysz wyroku jest to równoznaczne z odmową przyznania zasiłku rodzinnego, lub jeśli nie poinformuje się MOPS- u w czasie pobierania zasiłku o takim wyroku MOPS zarząda zwrotu zasiłku rodzinnego (może zarządac zwrotu dwukrotności zasiłku) wraz z odsetkami.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy moja renta rodzinna liczy się do zasiłku wychowawczego??Mam ją przyznaną bo studiuję..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

A czy może być to ksero wyroku?
Oryginał wysyłam komornikowi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marysia87- tak renta rodzinna jest wliczana do dochodu. Na dochód rodzinny składają się zarówno opodatkowane jak i nieopodatkowane źródła dochodu.
Ac- wystarczy ksero i tak w MOPS-ie zrobiono by ksero a orginał oddano tobie :)

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]