Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 4:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hej.moja szwagierka ostatnio zrobiła test i była 2 blada kreska.beta-1,25,po 2 dniach 1,25.ciaży nie ma.usg wykazało kilka torbielików na jajnku.hormony zaszalały.więc uważajcie dziewczyny.jeśli macie betę powyżej jednego i ciąży brak to poproście o usg po co się później męczyć?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Usg Było robione natychmiast. Faktycznie przy torbieli wyjdzie test ciążowy i lekko podwyższona beta.

Ciekawostka: Test może wyjść pozytywny kiedy dostanie się do próbki odrobina .... mydła :shock: . Wyczytałam to gdzieś na amerykańskich forach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć kobitki,
mnie też bardzo interesuje ten temat :? Nie mam @ od 1,5 tygodnia, beta wyszła 1,2, więc tak naprawde niewiadomo co to może znaczyć... wczoraj dostalam progesteron i teraz mam czekac na @....albo na wiadomość o ciąży.W związku z powyższym posiedziałam troche w necie i znalazłam taki art. myślę, ze sporo wyjaśnia http://parenting.pl/portal/teksty/co-to ... -jej-normy
Pozdrawiam!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

znowu miałam powtórkę z rozrywki: testy na + ale strasznie blade, beta 4,6 po 48 godzinach beta <1.. "bądź tu mądry i pisz wiersze"

Już trzecia dobę siedzę na przeróżnych portalach medycznych i oto czego się dokopałam:

Beta może wyjść podwyższona kiedy jest cysta. Jednak nie w przypadku POCS. Im większa cysta tym większe może być HCG. jedna z kobiet miała nawet powyżej 500 i już się cieszyła że będzie dziecko. Jednak natura potrafi kawały robić.

Inna opcja na podwyższone HCG jest uszkodzenie ścianki macicy a dokładnie śluzówki lub uszkodzenie przysadki (!) , jednak są to drastyczne i rzadkie przypadki.

Dla tych, które otrzymały wynik <1 :) - zrobić powtórne badanie po kilku dniach.

Czytam sobie rożne artykuły i [Automatyczna cenzura] Jest mnóstwo kobiet którym beta wychodzi <1 i za każdym razem pojawia się pytanie " czy na pewno nie jestem w ciąży?" Jak widać hormon wydzielany tylko i wyłącznie przez zarodek może się pojawić w śladowych ilościach z różnych powodów. Wyniki HCG są pomocne również w szybkim rozpoznaniu raka więc jak widać warto od czasu do czasu zrobić takie badanie :) pomimo ciągle pojawiającej się <1

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Lady_Cat pisze:
znowu miałam powtórkę z rozrywki: testy na + ale strasznie blade, beta 4,6 po 48 godzinach beta <1.. "bądź tu mądry i pisz wiersze"

Już trzecia dobę siedzę na przeróżnych portalach medycznych i oto czego się dokopałam:

Beta może wyjść podwyższona kiedy jest cysta. Jednak nie w przypadku POCS. Im większa cysta tym większe może być HCG. jedna z kobiet miała nawet powyżej 500 i już się cieszyła że będzie dziecko. Jednak natura potrafi kawały robić.

Inna opcja na podwyższone HCG jest uszkodzenie ścianki macicy a dokładnie śluzówki lub uszkodzenie przysadki (!) , jednak są to drastyczne i rzadkie przypadki.

Dla tych, które otrzymały wynik <1 :) - zrobić powtórne badanie po kilku dniach.

Czytam sobie rożne artykuły i [Automatyczna cenzura] Jest mnóstwo kobiet którym beta wychodzi <1 i za każdym razem pojawia się pytanie " czy na pewno nie jestem w ciąży?" Jak widać hormon wydzielany tylko i wyłącznie przez zarodek może się pojawić w śladowych ilościach z różnych powodów. Wyniki HCG są pomocne również w szybkim rozpoznaniu raka więc jak widać warto od czasu do czasu zrobić takie badanie :) pomimo ciągle pojawiającej się <1

ja już tego nie rozumiem :lol: HCG jest produkowany przez rozwijający się płód,nie wiem co ma cysta do dziecka-to samo co wół do karety :lol:
dziwne to jest wszystko.
Ja gdy nie byłam w ciąży to było <0.100 (norma mojego laboratorium dla osób nie będących w ciąży)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hcg i owszem jest produkowane przez zarodek ale między innymi jest produkowane przez komórki nowotworowe. dlatego tez często hcg używa się jako markerów przy raku.
Jakieś tam amerykańskie badania wykazały, że u kobiet z nieregularnymi cyklami i torbielami ( lub cystami ) ja jajnikach może się zdarzyć tak ze hcg podskoczy i np. mogą wyjść 2 kreski na teście z moczu. Czego ja sama doświadczyłam :) Cysta robi jakby "symulację " ciąży :) tak przynajmniej wyczytałam.
za tydzień pojadę do lekarza i zobaczymy...
A lekarzom to chyba już nie chce się szukać i czytać medycznych portali :) wypalenie zawodowe..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Lady_Cat pisze:
hcg i owszem jest produkowane przez zarodek ale między innymi jest produkowane przez komórki nowotworowe. dlatego tez często hcg używa się jako markerów przy raku.
Jakieś tam amerykańskie badania wykazały, że u kobiet z nieregularnymi cyklami i torbielami ( lub cystami ) ja jajnikach może się zdarzyć tak ze hcg podskoczy i np. mogą wyjść 2 kreski na teście z moczu. Czego ja sama doświadczyłam :) Cysta robi jakby "symulację " ciąży :) tak przynajmniej wyczytałam.
za tydzień pojadę do lekarza i zobaczymy...
A lekarzom to chyba już nie chce się szukać i czytać medycznych portali :) wypalenie zawodowe..

chociaż mnie to nie dotyczy,bo mam czasami bardzo nieregularne cykle :wink: i do tego w pewnym czasie miałam liczne torbiele na jednym jajniku :wink: al etest i tak wskazywał -brak ciąży :wink:
też gdzieś wyczytałam,że często hcg używa się jako markerów przy raku.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

i wszystko jasne :)
Byłam u pani doktor ( najfajniejsza pani ginekolog jaka znam) i wszystko mi wyjaśniła. Jeżeli we krwi wykrywa się podwyższone stężenie hcg ( niewielkie wartości) i nie ma przyrostu a wręcz odwrotnie, @ nie ma to w pierwszej kolejności należy zbadać tarczycę, jeżeli tsh w porządku to są dwa wyjścia. Albo torbiel albo organizm nie wydziela ( albo bardzo mało ) progesteronu. Co w sumie na jedno wychodzi bo torbiel tworzy się przez niepęknięte pęcherzyki.
Dlaczego tak się dzieje, że we krwi pływa sobie hcg? :) I tu ciekawostka! To zwykły oszust a nie hcg. :) W drugiej fazie cyklu wydzielają się hormony, które wydzielane być nie powinny, wchodzą w reakcję z hormonami z drugiej fazy ( w tym i hormonami tarczycy) i udają we krwi hcg. dlatego też wartości będą niskie we krwi, chociaż w moczu porannym mogą być bardziej stężone i dają w efekcie pozytywny wynik.
Przez to,że hormon z pierwszej fazy cyklu ciągle pobudza jajniki do produkcji jajeczek :) są one produkowane i te, które nie "uwolnią" się mogą stworzyć cystę lub torbiel. Jeżeli pęcherzyków będzie za dużo istnieje ryzyko policystycznych jajników. z drugiej strony hormony z drugiej fazy cyklu tez są produkowane, z tym że w rożnych ilościach (często zbyt małych) i organizm dostaje małpiego rozumu bo nie wie co ma robić.
dodatkowa ciekawostka dla kobiet nerwowych. Stres powoduje wydzielanie prolaktyny ( normalnie prolaktyna jest potrzebna przy laktacji) i kobietki, które denerwują się z rożnych powodów (np. że nie mogą zajść w ciążę ) same niechcący blokują lub upośledzają owulację.

I ot cała zagadka posiadania hcg we krwi. Nie wiem jak wy ale ja kiedy wiem co się dzieje z moim organizmem to łatwiej mi się nastawić pozytywnie do całej sytuacji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ladycat hmm.. bardzo trafne :) Ja dla dopełnienia tej wypowiedzi, dopisze tylko, żę z wymienionego wyzej powodu za hcg kobiety ciezarnej zwykle uznaje się minimum 10, bo ponizej tej wartosci moze się wahac, choc i to jest rozne w roznych laboratoriach. Dlatego mój ginekolog nie chcial uznal wyniku 3,31 za ciąże, mimo że jak sie pozniej okazało, w ciazy byłam.

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tusiaczek27 kiedy kobieta ma wszystko w porządku z hormonami nawet najmniejsza wartość hcg we krwi oznacza ciążę :)
To u hormonalnie niezrównoważonych :) będzie się hcg wahać. Ale lekarzom nie chce się zrobić dodatkowych badań tylko wola powiedzieć "to nie ciąża" i liczą po cichu że dojdzie do mikroporonienia. Moja pani doktor jest genialna i wszystko mówi ( chociaż nie wszystkim się to podoba) i po moich wynikach ( sama sobie zrobiłam :P) wyczytałyśmy co jest nie tak i dlaczego. I sama ginekolog stwierdziła że niemożliwym jest żeby u nieciężarnej było we krwi hcg. W Twoim przypadku Tusiaczku27 było bo byłaś niezachwiana :) :)

strasznie mnie drażni ignorancja lekarzy. W mojej miejscowości są sami bydlacy. Przyjmują tylko prywatnie. USG za dodatkową dopłata i jeszcze mordę drze jeden z drugim że przychodzi kobieta i czegoś chce. Dlatego jeżdżę do swojej maleńkiej rodzinnej miejscowości gdzie warunki przyjmowania pacjentów ( NFZ) są iście królewskie a lekarze sympatyczni i otwarci na potrzeby pacjenta. ufff ... zrzuciłam to z siebie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lady cat dobrze, że o tym piszesz, bo to prawda, ze lekarze wielu rzeczy nie mówią, bo tak jest wygodniej. Powiedza, ze ciazy nie ma, a jak potem jej nie ma, to przynajmniej tłumaczyc nie trzeba.

Powiem lepiej. Ten lekarz, co wtedy mnie odesłał z kwitkiem, gdy mu pokazałam pozytywny test ciązowy, powiedział:-cytuje-!- "prosze się puknąc tym testem w głowe" Otwarłam szeroko oczy i zamarłam. On na to:'tak tak, co jest tam napisane? NA tesie. No trzyma go pani! Co jest tam napisane!" Ogłupiałam. Patrzylam to na niego, to na test. On dalej:'tam jest napisane, ze wykrywa ciąze od stezenia 10mlU tak czy nie?" -Noo... tak." A pani zrobiła test z krwi i wyszło 3,31 tak?.. 'nooo.. tak" No to test kłamie. Podsumował mój inteligenty lekarz. Ciązy nie ma. Prosilam, by mi zrobil usg. Zrobil, bo to kosztowało mnie 80zł. I zrobil tez dlatego, ze wiedzial, ze to za wczesnie, by mi cos pokazało. Wiec wyszlo wtedy na jego. Test wyszedl pewnie dlatego, ze byl robiony z samiuskiego rana a krew jakos po poludniu. Ale i tak trafil do kosza. Do dzis załuje, ze nie mam na pamiatke tego pierwszego testu.

Najgorsze zas jest to, ze tacy lekarze swietnie wciskaja kit i gdy sie przychodzi pierwszy czy drugi raz, naprawde laiczce trudno się w czymkolwiek zorientowac.

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tekst "pani się tym testem w głowę puknie" rozłożył mnie dokumentnie. trzeba mu było usg odbytu zdobić. Cham i prostak. Przy pierwszych wynikach moja pani doktor powiedziała " to co będzie niespodzianka czy nie" czyli dla niej pierwsza wersja to ciąża. Jeżeli oznak brak to działamy dalej. No i kobiety nie dawać się spławiać nikomu! Tusiaczek27 - brawo za nacisk na usg, przynajmniej byłaś pewna że nic złego się nie dzieje.
Życzę wszystkim ciąży przy podwyższonym hcg, bo kiedy ciązy brak to hcg we krwi może oznaczać tylko problemy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]