Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 1:49 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

hej mamusie! mam pytanie: czy można używac fotelika zamiast gondoli? chcemy bardzo kupic wózek Quinny Buzz ale niewiemy czy warto kupić gondole. Rodze w maju więc będzie cieplutko, a używamy często samochodu. Prosze o radę! dziękuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mariczka112-zapraszam na Forum Majówek!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

fotelika można uzyć jako gondoli ale nie na długi czas sprawdza się to jedynie przy krótkich wyjściach na zakupy czy do lekarza np. na spacery raczej jest to nie polecanie bo dziecko zbyt długo nie powinno leżeć w foteliku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niektórzy rodzice tak robią. Generalnie jednak przestrzega się przed umieszczaniem dzieci w foteliku na dłużej, sugerując, że niemowlę musi na początku leżeć płasko. Stąd gondola jest najlepszym rozwiązaniem na pierwsze parę miesięcy spacerów, fotelik tylko do samochodu, kiedy innej możliwości nie ma. Są już dziś jednak foteliki samochodowe rozkładane prawie na płasko, zdaje się firm Maxi Cosi i Mutsy - nie jestem pewna, ale to chyba daje wieksze pole manewru :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

odpowiedz sobie na pytanie
= wolisz spać w wygodnym łóżku czy w fotelu??
w fotelu fajnie raz czy drugi, ale ileż można...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przy okazji i ja rozwiałam swoje wątpliwości...
Mam tylko pytanie, czy jak niebiescy "złapią" na używaniu gondoli do przewozu niemowlaka to cos za to się obrywa... i jak długo można stosowac gondolę zamiast fotelika????
Może naiwne są moje pytania, ale jestem poczatkująca wtej materii :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

do przewozu w aucie obowiązkowo musi byc fotelik bo gondoli nie da się przypiąc pasami tak jak fotelika więc mamdat może byc do zapłaty.
gondolę stosuje się zazwyczaj do wózka więc nie ma reguły jak długo będziemy ją stosować chyba że chodzi ci o stosowanie gondoli w aucie to wtedy raczej musi być fotelik.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

owca81; chodzi mi o uzywanie gondoli w samochodzie... jak zrozumiałam, niestety od początku trzeba miec fotelik:( dziewczyny pisały, że nie mozna zbyt długo trzymac takiego maluszka/noworodka w foteliku... bo jest mu b. niewygodnie. Z drugiej strony wiadomo, ze fotelik jest bardziej bezpieczny niz gondola.
Dzięki za odpowiedź:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Znalazłam jeszcze coś takiego:
http://www.podroze.pl/9358_10771.htm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja kupiłam cały zestaw buzza - z gondolką i fotelikiem ale uzywany na allegro.
rozglądnij sie za gondolkami z 2 reki - uzywa sie tego kruciutko więc mozna kupic prawie nowe.

dziewczyna od ktorej kupilam buzza prawie nie uzywala gondolki - wozila malego w foteliku - wolał fotelik- chyba bo więcej z niego widać;)

ja sie zastanawialam czy nie sprzedac mojej a nie kupic innego koloru (mam jasnoczerwoną z niebieską wstawką i co wazne w lecie z białym środkiem.) a chcialam kupic sobie niebieską - to moj ulubiony kolor
ale teraz sie zastanawiam czy to ma sens skoro dzidek tak mało w tym jezdzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

do przewozu niemowlaka potrzebny na 200% bedzie potrzebny fotelik samochodowy. Z tego co sie orientuje maxymalny czas przewozu Malucha to 2h. Gondola bedzie Wam potrzebna na spacerach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My także kupiliśmy buzza z gondol i spacerówką . Ale bardzo podobają mi sie te montowane na stelażu foteliki , to też kupiłam taki na allegro uzywany tylko śie martwie bo mój mały ma juz 60 cm i na ile taki fotelik starczy . ? :?: A fotelik jeszcz w Polsce i dopiero po niego jade .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mam quinnego ale speedi sx..polecam kupić gondole (takie same są do buzza i speedi)..bo na spacerku lepiej dziecku w gondoli..a z foteli polecam Cabrio oczywiście Maxi Cosi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Gondolke juz mamy tylko sie zastanawiam nad pewna sprawą , za niedługo jedziemy do polski na pare dni i szczerze mówiac to boje sie do samolotu wziac gondolke , ona ma plastikowe dno jak nim gdzie zyca to po niej , wiec szie zastanawiam czy nie wziac samego stelaza a w polsce i tak mam fotelik wiec sobie go wepnę w stelaz . Zreszta fotelik sie tez przyda w domu jako kołyska czy nosidełko.
erii001
a na ile Wam wystarczył fotelik ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kinia! zrob tak jak piszesz...na jak dlugo jedziesz do Polski..
fotelik wymieniamy teraz...Andrzej ma 7 miesiecy....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja gondoli wcale nie kupilam. doszlam do wniosku ze po cc od razu z mala na spacer i tak nie wyjde.jak juz wyjde , to wysilac sie za duzo nie wolno wiec maly pol gdzinny spacerek w foteliku chyba jej za bardzo nie zaszkodzi. ten fotelik z mojego wozka , jest taki polezacy , prawie ze plaski, wiec mam nadzieje ze jej nie zaszkodzi. a jak skonczy 2 m ce to jedziemy do mojej mamy i jakos nie usmiecha mi sie ciagnac w podroz gondoli i fotelika.zyje nadzieja, ze uda mi sie ta gondole na te 2 mce wakacji pozyczyc od kogos :). a jak wroce to bedzie maila juz ponad 4 m ce i ja ulokuje w wozku na opcji spanie. wyloze wozek kocykiem a dla bezpieczenstwa przypne jej tylek paskami .
o wy na to?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gondola wszędzie posłuzy za łóżeczko, albo przewijak (mówie tu o wizytach w gościach) a w foteliku dziecko jednorazowo powinno przebywac nie dłużej niż 2 h. Poza tym w gondoli nie przewieziesz dziecka w samochodzie. Najlepiej mieć to i to :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Fotelik to rzecz moim zdaniem niezbęda... teraz prawie wszytscy mają auta i maluszki muszą mieć coś, w czym będą przewożone... ale gondola sprawdza się lepiej na spacerkach bo jak jest zimno łatwiej owinąć maluszka kocykiem, jest wygodniejsza, większa... ogólnie najlepiej jest mieć jedno i drugie... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oczywiscie, ze nie!

fotelik, jak sama nazwa wskazuje sluzy do podrozy samochodem, a nie spacery.

a quinny buzz to dla mnie jakas porazka a nie wozek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Alicja ulewala sporo (bo sie przejadała z cyca) i pediatra pozwolilaa nawet zalecila wozenie w foteliku. Powiedzialaze foteliki nowej generacji są dobrze profilowane i ze dziecku nic sie nie stanie.
Alicja w foteliku byla duzo spokojniejsza.

Teraz ma juz 2 lata i moge Wam powiedziec patrząc wstecz, że nie ma wad postawy ani innych skrzywien. Szybko tez zaczela podnosic glowke i siadać, wiec w rozwojowych (psychoruchowych) osiągnięciach wcale jej to nie przeszkadzalo.

ps: *ivette* gdyby byl porazką jak piszesz nie mial by tak wysokiej sprzedawalnosci :lol: W krakowie gdzie nie popatrzysz tam buzz

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]