Dzisiaj jest pn sie 31, 2026 4:34 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Aga hmmmm no hmmm :) zgadzam się to co napisałaś z tym brakiem pokarmu ;) ale co do wprowadzania nowości to akurat ja jestem zwolennikiem poczekania choć do 5m. bo wtedy już jest bardziej dojrzały układ trawienny ;) ty możesz dziecku wprowadzić pokarm już nawet w 2miesi. jeśli bardzo chcesz (nawet znam takie osoby które tak robiły), ale po co? obciążasz tylko niedojrzały żółądeczek dziecka ;) lepiej czasami poczekać... jeśli dziecko ma być niejadkiem to będzie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmów to nie moda tylko zalecenia WHO.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

McDuśka pisze:
Jeśli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmów to nie moda tylko zalecenia WHO.

no tak ;)

ja np Dominice wprowadzałam pokarmy od 5miesiąca...
a teraz planuje wprowadzać dopiero od 6 albo 7, bo po co mam męczyć jej żołądek.. dziecku na samym początku jak najbardziej wystarczy mleko :) nie ma tak dużego zapotrzebowania na pokarmy "stałe"

a no i o alergie wtedy trudniej ;) tzn im dłużej nie wprowadzasz pokarmów tym mniejsze ryzyko alergii ;)

*AGA* pisze:
myśle że spokojnie można wprowadzać od 4 tak jak na mleku sztucznym, dzieci wtedy chetniej jedza i maja wiekszy apetyt na przyszłość, tak mi sie przynajmniej wydaje... :] ależ sie rozpisałam, spokojnej nocki :D

aha, Aguś źle ci się wydaje ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie Mika :wink: . Nam może się "wydawać", a światowi specjaliści wiedzą , a jeśli jeszcze mądrze to argumentują to ja myślę, że warto się do ich rad stosować.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No ja jeszcze co do wprowadzania nowych pokarmów się nie wypowiem bo nie mam o tym bladego pojęcia ale w większości słyszę że od 6 miesiąca więc pewnie będę się starała jakoś tak to robić :)
a powiedzcie mi laseczki jak to jest z dietą karmiącej mamy? Bo ostatnio coraz częściej się spotykam z opiniami, że nie ma w zasadzie rzeczy zabronionych ale trzeba wprowadzać nowe pokarmy stopniowo. Bo jak wzięłam poradniki to w każdym pisało co innego (tzn w każdym było co innego zabronione) i jak by to zebrać to nic nie wolno jeść... :roll:

Jak było u Was?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na początku jadłam wszystko i było ok.Potem mój synek miał potworne kolki. Byłam pewna, że to przez coś co jem, więc około 2-go miesiąca jadłam już tylko kurczaka z marchewką i kilka innych rzeczy, a kolki były takie same. Dodatkowo każdą plamkę uznawałam. za jakąś alergię. Pewnego dnia miałam już serdecznie dość i zaczęłam normalnie jeść. Od dłuższego czasu jem wszystko- także kapustę, bób, truskawki, orzechy i absolutnie nic małemu po tych rzeczach nie dolega. Dlatego myślę, że tak jak napisałaś stopniowo wprowadzać nowości, a jeśli jest ok to jeść śmiało. No i trzeba być bardziej ostrożnym kiedy w rodzinie mamy alergię.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tylko dlatego tak sądze , bo mam taki przykład w rodzinie. Nie chodziło mi o to żeby dziecko wszystkim odrazu faszerować ale dawać mu próbować... U mnie dwoje dzieciaków(w rodzinie) dość długo na mleku i za bardzo nie chca jeść, a w szczególności jedno. Tak było chuchane dmuchane, tego nie, tamtego nie bo mu własnie zaszkodzi, ze do dzis je chleb z masłem i kaszki w nocy, zupe to na siłe musza wcisnąć, a skączyło już dwa latka. Ja wiem że to zależy wzstko od dziecka, moje nie miało żadnych alergi, kolek i nigdy na nic żle nie zareagowało.Dlatego może takie moje podejście. Dziś ma 14 miesiecy i ładnie je mi wszystko.Chlebek z szynka, twarożkiem i pomidorem to postawa na 2śniadanie, dwie kanapki przez chleb, dodam że wogóle nie jest gróba wiec jej chyba nie tucze... :idea: I zaczełam od 4 miesiaca dawac jej zupki jarzynówki, oczywiśce wszystko tak jak w teori pisze, potem powoli miesko, wszystko książkowo :!: Tak jadła że nie byłam w stanie nadążyć z podawaniem...Mi chodziło o to żeby nie bać sie dawać , Monia tobie sie nie dziwie że tak piszesz, bo wiem jaki miałas problem z Dominiką. Każde dzidzi jest inne, każda mama bedzie miała własna teorię.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

McDuśka pisze:
No i trzeba być bardziej ostrożnym kiedy w rodzinie mamy alergię.

Agg co do karmienia to w szpitalu jak urodzisz możesz zapytać i pielęgniarki powinny ci powiedzieć co możesz jeść.. ogólnie na początku powinnaś jeść lekkostrawnie żeby nie torturować dziecka :)
i tak jak napisała Duśka, jeśli masz w rodzinie jakiegoś alergika to uważaj na diete i nie jedz żadnych pokarmów uznawanych za alergiczne..
ja ogólnie jestem ostrożna dlatego że u nas w rodzinie nie ma alergików a dominika jest alergikiem od urodzenia :roll:

Aga ale wprowadzanie pokarmów nie ma nic wspólnego z tym czy dziecko lubi jeść czy nie :) jeśli je się odpowiednio zachęci to będzie uwielbiało jeść :) a czasami dzieci od samego urodzenia są niejadkami ;) moja Dominiśka choć zawsze była na samym mleku, to mimo to teraz żadnego jedzenia nie odmówi ;) choćby jej nie smakowało :) więc dużo zależy od tego jak rodzice wychowują i od tego czy dziecko ma taką osobowość że nie będzie lubiło jedzenia i koniec kropka ;) i takiego dziecka nie przekupisz.. ehh zaczęłaś jakoś motać :lol: heh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

puk puk ;)
co tak żadna tu nie zagląda? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A zagląda :D . A propos tego co pisałaś- często zbyt wczesne wprowadzenia stałych pokarmów powoduje awersje dzieci do jedzenia. Nie są one gotowe by je jeść, mają jeszcze odruch wypychania rzeczy, które znajdą się w ich buzi. Nasz synek kiedy skończył 6 miesięcy był już tak "napalony" na jedzonko, że kiedy jedliśmy na każdy brany przez nas kęs jedzenia reagował achami i ochami. No i pierwsze jego posiłki to była przyjemność, a nie wpychanie mu jedzenia. Mimo, że nie zaczynaliśmy od słodkich owoców. Każda mama nie może doczekać się karmienia maluszka łyżeczką, ale myślę, że warto poczekać. Cale życie będzie zajadał dorosłe rzeczy, a ten miesiąc czy dwa dużo zmienia jeśli chodzi o dojrzałość układu pokarmowego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

no Duśka jednym słowem zgadzasz się ze mną że warto czekać ;)

ale mamy ładną pogode nie? hah ;)
ej dziewczyny, co mam sobie tu sama klepać ze sobą? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam was dziewczyny
Ja jestem z Bukowna i urodziłam 10 lipca 2008 syna,to moje 2 dziecko.Jesli chodzi o poród córke rodziłam w szpitalu w Olkuszu a chodziłam do J.Barana i nie byłam zadowolona ani z pobytu w szpitalu ani opieki.Poród miałam wywoływany balonikiem bo było 2 tyg.po terminie.W łape nic nikomu nie dałam i tak sie męczyłam.Córa wazyła 4080 po porodzie leżałam 6 dni.Teraz chodziłam do lekarki Wioletta Hosiawa prywatnie w Pro Familia za skarbówką i było super.Poród miałam w prywatnej klinice w Krakowie super opieka tak nad dzieckiem jak i mną ,całkiem inaczej .Ze szpitala wyszłam 2 dni po porodzie i mogłam normalnie siedziec bo byłam drugi raz nacinana bo syn tez kolos a w Olkuszu miesiąc nie siedziałam na tyłku.Od razu mówie ze nic nie płaciłam za pobyt ani za znieczulenie zewnątrzoponowe dlatego ze tam chodziłam.Jedyne koszty jakie poniosłam to koszt wizyty i badania ale to wszędzie.Ale sie rozpisałam ,jesli ktos ma jakies pytania chętnie odpowiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

gosiaczek to ja mam kilka pytań :lol: wyśle ci priva ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ok
czekam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

chyba ten temat umrze śmiercią naturalną :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

na to wygląda:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

chyba że będziemy klepać tu w dwie :) góra trzy... :roll: ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam,

ciekawe czy uda się odświeżyc ten wątek ?? w tej chwili mieszkam w Sosnowcu, ale pochodzę i często bywam w Kluczach ... zapraszam do ożywienia tego wątku, może się uda ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

coś mnie naszło żeby tu zajrzeć ;) a dawno nie zaglądałam :)

iza30k nie sądze żeby udało się rozruszać ten temat.. jest nie wiele osób z Olk. i okolic.. :( jeśli wogóle jakieś są :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no właśnie ciekawa jestem czy faktycznie jest nas tak niewiele czy po prostu kobitki nie wiedzą o tym wątku

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]