Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 4:20 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446 ... 584  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

mona w Kaji przy płatności gotówką dają rabacik - nie wiem, czy każdemu, bo my to tam jesteśmy stali klienci ( kupowałam u nich pościel, wózek itd.). Dobrze, że jedziesz - nie ma to , co na żywo zobaczyć. Są różne modele lasek i może coś Ci innego wpadnie w oko.
Do szpitala trochę pampersów dla dziecka ( potem więcej zawsze można dowieź a torba do szpitala nie jest tak zapchana), chusteczki - to dla dziecka, a mamusia to wiadomo koszule nocne, majtki jednorazowe, podkłady ( niby dają, ale jak ja byłam tam ostatnio to straszne one były - choćby papier toaletowy gazą ściągnięty ( taka fuszera, może im brakło), jakiś płyn do higieny intymnej, środki czystości. Niech sobie weźmie wodę mineralną koniecznie i cosik do kanapek, bo mało dają.
Nic innego sobie teraz nie przypominam

To od tego kuzyna, co ma być też dziewczynka Milenka?

kate 13 mi jak najbardziej pasuje piątek - zapraszam serdecznie. Załapiesz się może jeszcze na torcika urodzinowego od Pati- hihi. Także przyjeżdżaj w piątek, bo jak to przesuniemy to potem zanim się dogadamy, to ciężko będzie.
Już się nie mogę doczekać , bo tak mi tęskno za naszymi pogaduchami i moim skarbusiem Oskarkiem.

Gabik no już tak te zęby jej nie dokuczają -tzn. czasami mocno trze po dziąsłach czymś, ale rzadko używamy żelów na ząbkowanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny jak wygląda różyczka :?: Przy kąpaniu zauważyłam wysypkę na plecach i brzuchu a wcześniej miał tą gorączkę..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

po kąpieli i karmieniu zostaje mi tylko iść spać
Obrazek
Obrazek

a takie mi się robią dołeczki w policzkach
Obrazek
Obrazek

a tu sobie już słodko śpię
Obrazek
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=501&i=pisobiela7.jpg][IMG]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Alexanda słodka ona jest!!! Śliczne zdjęcia:)

link do koszulek na dzień ojca (mamy, babci itd) (bo nie wiem komu miałam posłać :oops: ) - jak wejdziecie na allegro to od razu na stronie głównej wpiszcie w wyszukiwarce "na dzień ojca" i jak pokaża się aukcje, to aukcja z sercem czerwonym w miejscu zdjęcia to to...:)

Ewelinarda ja nie wiem jak wygląda różyczka, ale mój mały miał kiedyś tak samo i też myślałam, ze to to....był wysypany na brzuszku i pleckach , a przy okazji chory...ale wykąpałam go w oliwce, lekko ubralam i rano tego było mniej, a po dwóch dniach zeszlo. Potówki to na pewno nie byly. Szukałam w necie kiedyś i znalazłam, że różyczka może przebiegać prawie bezobjawowo...ale czy ja wiem..

Różyczka jest chorobą wirusową o przebiegu zwykle łagodnym. W większości przypadków daje obraz skąpo, albo bezobjawowy. Najpierw występuje złe samopoczucie, gorączka, zapalenie gardła i spojówek.
Zakażenie przenosi się drogą kropelkową. Zaraźliwość różyczki jest duża. Rzadko chorują niemowlęta do szóstego miesiąca życia. Objawy pojawiają się od momentu kontaktu z wirusem, po około szesnastu - osiemnastu dniach. Najpierw występuje złe samopoczucie, gorączka, zapalenie gardła i spojówek. Na dwadzieścia cztery godziny przed wystąpieniem wysypki pojawia się charakterystyczne dla różyczki, bolesne powiększenie węzłów chłonnych za uszami, w tylnej części szyi i karkowych.
Wysypka o zmiennym wyglądzie rozpoczyna się na twarzy i szyi, następnie przechodzi na tułów i kończyny. Plamki są mniejsze niż w odrze, a większe jak w płonicy. Rzadko się zlewają, chyba, że na twarzy.
Ginie ona dość szybko, po dwóch, trzech dniach, nie zostawiając śladu. Natomiast powiększenie węzłów chłonnych może utrzymywać się przez kilka tygodni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewelinarda a może to wysypka po trzydniówce... Mili też ostatnio tak miała, co poszłam do lekarza i powiedziała, że to te ząbki. Ona wtedy przez 2 dni była taka niewyraźna, bardzo ciepła - chociaż termometr gorączki nie pokazywał ( ponoć dziecko karmiące piersią łagodniej to przechodzi i temperatura nie musi być wysoka). No i dwa razy się wtedy też zwymiotywała. Po dwóch dniach zdrowa i wtedy ta wysypka się pojawiła. Zeszła po dobie.

iwona 16 dzięki za linka.
Po Twoim opisie to już wiadomo, że nie miała wtedy różyczki. Wysypka była tylko na brzuchu i pleckach, troszkę na głowce.
Może te body dowiozą , bo promocja ponad tydzień trwa - będę zerkać i jakby co, to dam Ci znać, jak się pojawią i większe.

Alexandra cudowne te dołeczki - do zakochania ta Wasza Zuzia.

karolina 75 termin załatwienia reklamacji trwa 14 dni i minął. Idź do sklepu i zażądaj zwrotu gotówki. Zgodnie z prawem muszą Ci wypłacić.
Chyba , że w karcie gwarancyjnej jest napisany inny okres rozpatrzenia reklamacji.

Straszne, to co piszesz o tym dzieciątku i dziewczynie w szpitalu......oby to nie był błąd lekarzy i co najważniejsze wyzdrowiały.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sylwia26564serdecznie gratuluję narodzin Kalinki! a swoją drogą to jeszcze nie słyszałam takiego imienia, które wymyśliła Twoja teściowa, pierwszy raz....nawet nie umiałam tego przeczytać :oops:
DANITA,Milenka prześliczne ma te zdjęcia....no i nowy fotel też....no i zabawkę :lol:
Alexandra,śliczne foteczki Zuzi!
IWONA, nie ma za co :D
Kate, boskie te zdjęcia z wyprawy....jejku jak ja kocham Chorwację!
IWONA, po co kupujecie te koszulki, ja Wam mogę pomóc je zrobić (tylko potrzebuję zdjęcia jakie chcesz tam dać i układ tekstu,potem to wyślę kumpli zrobi mi z tego taką jakby odbitę i Ci odeślę, a Ty w Kubusiu kupisz sobie prasowankę do białych koszulek i w domciu elegancko żelazkiem przeprasujesz i już)- jeżeli oczywiście masz ochotę!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

IWONA dzięki na info o różyczce.. To chyba jednak jakieś uczulenie.. :roll:

DANITA chyba masz rację, mi też to nie wygląda na różyczkę i dzisiaj już blednie.. Kupię wapno w aptece i będę mu podawać.

MADDIE superowe zdjęcia.. Moja mama przepracowała jako przedszkolanka 25 lat i teraz wszystkie dzieci w rodzinie przychodzą żeby pomogła coś zrobić, czy zapytać o jakiś wierszyk czy piosenkę :wink:

A Miłosz dzisiaj w nocy zrobił sobie break :!: Od 24 do 3 w nocy leżał i śpiewał, bawił się smoczkiem, troszkę popłakał i pomarudził a ja już wychodziłam z siebie żeby go uśpić :shock: Później wstał przed 7 i godzinę później poszliśmy znów spać.. aż do teraz :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Obrazek
Obrazek

moja Kalinusia tuż po porodzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Obrazek
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=88&i=zdjcie57xy6.jpg][IMG]http://img88.imageshack.us/

a to mój starszy synek Szymon ma cztery latka:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no Sylwia udało Ci się wkleić fotki :!: :!: kopiuj sobie tylko pierwszą linijkę tego "hotlink for forums 1"
fajne dzieci masz :D :D córeczka taka pulchniutka widać :oops: :oops:i ile włosków ma! karmisz piersią ?

DANITA posyłasz Patrycje do przedszkola od września?

już myślałam, że różyczką z "M jak miłość"zeście się pozarażali :wink: :wink: całe szczęscie, że nie 8)

maddie-fe karolek to będzie szkolny lovelas- masz to jak w banku :P te oczka :roll: i loczki :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sylwia masz śliczne dzieci:):):) Kalinka jest cudowna i to imię jest bardzo ładne, które wybrałaś. Jak na nią patrzę to sobie nie mogę wyobrazić żeby nazywała się ..........hmmmmmmm....jakoś tam , jak twoja teściowa sobie to wymyśliła. Na marginesie...gdzie ona to imię usłyszała :?:

maddie właśnie się zastanawiam nad tą koszulką...ciekawe czy mój mąż by ją w ogóle włożył :?: :idea:

Karolek jest cudny. Jakie zdjęcie dałaś na zaproszenie????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na dzień ojca zamówilam dla męża koszulkę na allegro z napisem SUPER TATA z tyłu na plecach a z przodu taki mniejszy ten napis z lewej strony.
Kiedyś wspominał o czymś takim..więc pewnie bedzie bardzo zadowolony

Sylwia masz śliczne dziaciaki

alexsandra- niemoge się napatrzeń na te dołeczki ...córcia do schrupania

Zmykam powoli

Podobno w górach tylko mała mżawka..może nie będzie tak źle na tym wypadzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sylwia, śliczna jest Twoja córunia.... no i syn też udany....
Gabik, no pewnie jak go obetnę to pożegnam się z lokami....a szkoda....miałyby coś po chrzestnym hehehe
IWONKO, do zaproszenia dałam zdjęcie Karola siedzącego na piasku i śmiejącego się..... i w zaproszeniu wyszło super.....
A i dostałam dziś tego eleganckiego bodziaka..... jeszcze nie mierzyłam Karolowi,bo gdzieś wywiało go z mężem....ale mimo,że to r.80 nie to jest za duży.....no i się nie rozciąga, więc się obawiłam, że do roczku może mieć małe....ale sprawdzę.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maddie fe śliczne fotki. Karolek jest bardzo fotogeniczny, normalnie idealny do obiektywu. Włoski ma cudne.

ewelinarda no to nieźle dał czadu Miłosz w nocy...Mam nadzieję, że już mu wszystko przechodzi i będzie dobrze.

sylwia26564 Kalinka jest cudowna - kolejna mała księżniczka na forum. Szymon również bardzo przystojny chłopczyk. Gratuluję cudnych dzieciaczków.

Gabik chciałabym posłać Patrycję, ale nie jest to możliwe. U nas na osiedlu zlikwidowali przedszkole i jest tylko zerówka ( w szkole). Musiałabym ją na Radlin zapisać, albo na Rymer czy dalej a nie jestem w stanie jej dowozić i odbierać. Mamy tylko jedno auto, którym Wiesiek jeździ do pracy ( pracuje na ranną zmianę). Także Pati pójdzie za rok dopiero do zerówki.

anulka81 super koszulka- ja też myślę o takiej bez zdjęcia jednak, bo wtedy Wiesiek będzie ją napewno nosił, nawet mi się takie bardziej podobają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pulchniutka to raczej nie jest, bo przy 59cm wazyla 3,450. Tesciowa nie mam pojecia skad wytrzasnela to imie!!! Piersia karmie tylko jak wczoraj bylam u lekarza to lekarka powiedziala, ze malo przybiera na wadze I chyba bede musiala dokarmiac choc nie chce tego!!! A moze macie jakies sposoby by zwiekszyc laktacje???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sylwia26564 :arrow: myślę, że im cześciej przystawiasz małą do piersi, tym większa laktacja. Są jeszce herbatki dla mam karmiących: z herbapolu w torebkach do zaparzania i z Hippa gotowa w granulkach, którą można i na zimno i na ciepło. Podobno piwo Karmi (odgazowane) też zwiększa laktację ;) gdzieś wyczytałam. Moim zdaniem przystawiaj małą do piersi jak najczęściej. Mówi się, że maluch poinien przytyć ok. 700 gramów na miesiąc.

Tak BTW, Mikołaj ważył tydzień temu 7300 :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A my byliśmy jednak u lekarza.. I DANITA miała rację, ta wysypka to przez gorączkę.. Ale w sumie chodziło mi o ten katar.. Miłosz znów zaczyna kichać i strasznie go to męczy.. I dowiedziałam się, że to może być przez zęby.. Ma opuchnięte dziąsełka u góry a zęby nie chcą wyjść.. Powiedziała, że jej zdaniem katar minie jak wyjdą zęby :roll: A waży 9200g :wink:

SYLWIA26564 Ja też jestem za tym, żebyś częściej przystawiała malutką do piersi.. Śłiczne masz dzieci i udała Ci się parka, gratuluję :!:

MADDIE Karolek to wiecznie uśmiechnięty i wesoły.. Można na Niego patrzeć bez końca ;)

GABIK ja też od razu skojarzyłam różyczkę z M jak miłość 8) Ale na szczęście to jeszcze nie to :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

:arrow: śliczne amcie te dzieciaczki, cudne zdjęcia, maluchy rosną jak na drożdżach. Teraz nas tu muszą jakieś nowe ciężaróeczki z okolicy zastąpić :)

Ja karmię wyłącznie piersią, choć w pierwszych dniach pokarmu nie miałam z powodu znieczulenia ogólnego (3 dni nic nie jadłam, tylko kroplówki). Teraz mam sporo mleka, aż mi tyle niepotrzebne a nie chcę się uzależnić od cyców. Więc zgodnie z postami powyżej będę rzadziej odciągać.

Moja Mała nie umie złapać piersi i odciągam pokarm laktatorem, potem przelewam do butelki i tak karmię. Rzadziej z kapturkami, bo okropnie długo to trwa.

Nie wiem tylko, jak często odciągać, po ile ml i ile ml podawać dziecku w jakich odstępach czasu. Położna mówi, że to mi samo wyjdzie, ale ja nic nie wiem.

Zuzia często ma czkwakę, w brzuchu też miewała często. Nocki są różne - raz dwie pobudki, a innym razem cztery. Dziś Zuzik buszuje cały dzień bez 5 minut snu !!! Jesteśmy padnięci oboje, a ona dalej nie śpi.

Ciekawe, jak będzie z powrotem do formy, bo ciążowe ubrania mam za duże, a o normalnych moich to mogę tylko pomarzyć, a lato idzie...
Brzuch mi też taki sflaczały został.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej,
ewelinarda, dzięki!
A mąż dzisiaj wrócił do domu i powiedział, że Karol puścił się i poszedł..... no u mnie też już tak robił, ale dziś było tego dużo.....no więc chodzi!
Karolina, mówią, że wszystkie metody by zwiększyć laktację to bujdy,ale ja piłam bawarkę i karmi i miałam wiele pokarmu....także próbuj....

dopisane:
zapomniałam Wam się pochwalić, że mam przedłużone włosy,ale narazie nie ma kto mi zrobić fotki....jak będę miała do wkleję....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aleksandra :arrow: witaj w klubie. Ja też karmię w ten sposób. Spróbuj jednak przystawiać małą, może zaskoczy. Ja próbowałam wszystkiego - przystawiałam normalnie, karmiłam w kapturkach, ale efekty były mizerne, a brodawki w stanie strasznym mimo smarowania i wietrzenia.

Mikołaj na początku jadł co 3 godziny, więc z taką częstotliwością się odciągałam. Na poczatku wypijał chyba z 60 ml na jedno karmienie. Jak miał miesiąc to 100 ml. Na dobę wychodziło ok. 700 ml. Później miał jakiś skok, bo pił jak smok po 125 ml (jedna małą buteleczka Aventu).
Obecnie w wieku 4 miesięcy wypija 150-180 ml na jedno karmienie co 3, 4 godz. Twoja Zuzia może mniej, bo dziewczynka, a podobno chłopcy więcej "ciągną" :)

Na początku było to dla mnie strasznie męczące, szczególnie w nocy, ale teraz cieszę się, że udaje mi się karmić naturalnie. Tylko się nie poddawaj w razie kryzysu, bo pokarmu naturalnego nic nie zastąpi.

Ja obojętnie czy się odciągam często czy nie, mam tyle pokarmu, że masakra ... Kupiłam na allegro woreczki na pokarm i mam już w lodówce całą szufladę zapasów :) Średnio odciągam się co 5, 6 godz. i z jednego razu mam ok. 350 ml :roll:

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu to pisz, może na priv żeby nie zaśmiecać dziewczynom wątku ;)

No i uważaj na zastoje w piersiach :!: Mi się zdarzały do 3 miesiąca niestety. Ale szybka reakcja (masowanie i wyciśnięcie zaległego mleka), pozwala uniknąć zapalenia piersi.

aaa, i jeszcze pamiętaj, żeby wysterylizować laktator po każdym użyciu (też męczące, ale da się przyzwyczaić). Ja mam sterylizator Aventu do mikrofalówki.

Zuzia ma śliczne dołeczki :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446 ... 584  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]