Kochane Mamusie
Znowu zamieszanie z tematem rozwoju.
Podciąganie,czy raczej pociąganie za rączki,czyli trakcja służy sprawdzeniu,kontroli głowy.3 miesięczne dziecko NIE MUSI jeszcze ciągnąć głowy,.4 miesięczne........otóż to zależy od pielęgnacji.Może nawet nie wiedzieć jak zareagować.
Jeśli mama podnosi dziecko:
- pod głowę,pod pupę,głowa zwisa do tył,
-pod pachy i palcami podtrzymuje głowę,żeby nie opadła,
-lub tylko pod pachy i do góry,
TAK ( na te 3 sposoby )PODNOSI NIEMOWLE WIĘKSZOŚĆ MAM
dziecko nie zareaguje na trakcję,lecz zwiesi głowę do tył.I nie jest to patologia,neurologia itd,itp lecz normalna odpowiedz dziecka, które nie ma pojęcia jak zareagować.Jeśli jest noszone w pionie tyłem do mamy z trzymaniem=pchaniem głowy,siedzi w leżaczkach i nie jest turlane -kiedy tylko się da,np.przy braniu na ręce
Do tego jeśli ma niskie napięcie,lub jest wiotkie
NIE POCIĄGNIE GŁOWY PRZY TRAKCJI !!!!!!!!!
I nie kwalifikuje to dziecka do wizyty u neurologa i obserwacji pod kontem MPDZ, lecz do ZMIANY PIELĘGNACJI.
Dotyczy to dzieci zdrowych,bez patologii !!!!!
Jeśli ambitna i troskliwa mama będzie ćwiczyć podciąganie za ręce dziecko - oczywiście nie wszystkie,ale miałam takie nie raz,zablokuje ręce, pójdą barki w górę rączki przestanie wyprowadzać w górę, będzie miało kłopoty z leżeniem na brzuchu. = "nabije sobie" napięcie w obręczy barkowej .
Jak mówię w kółko: turlanie,podnoszenie na ręce przez przetoczenie na rękę mamy na brzuch,podłoga,wyciąganie rąk do zabawki......
Aktywność ruchowa

a wszystko się samo ustawi w PRAWIDŁOWEJ sekwencji i czasie.
Jak postępujesz taka jest odpowiedz