Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 11:09 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 223  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Sussiewśród nas :lol:

A ja nie wiem ile przytyłam, bo pożyczyłam wagę i do tej pory jej nie odzyskałam :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nowika1 ale lekarz Cię waży na wizycie?
Ja ostatnio na wizycie byłam w 13 tygodniu i o dziwo schudłam kilogram...chyba maluszek ze mnie wyjada :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłam warzona ok. 10 tygodnia i wtedy było +2 kg :oops: W tej ciąży jakoś szybko się rozrastam :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sussie - witaj :D To normalne, ze czasem w poczatkowym okresie ciazy sie chudnie 1-2 kilo. Ja schudlam kilogram i od tamtej pory wciaz jestem na minusie 8) A jaka mialas przeziernosc karkowa? U mnie tez byla graniczna... robilam amnio wczoraj...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tess....przy wielkosci maluszka 79 mm, NT miałam 2,4 mm......norma wg wykresu była 2,6 mm. Ale widać było pięknie kośc nosową i lekarz zasugerował tylko test papp'a, bo wg tego usg genetycznego szansa, ze dziecko ma zespół downa to 1:995, a zespół Patau 1:4460. Czekam na wyniki testu Papp'a.
Amnio się boję, bo zawsze jest ryzyko, a ja i tak chcę urodzic maluszka...
A ty jakie miałaś NT? I jak się czujesz po amnio?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja w tej ciąży nie miałam NT, ale tydzień temu miałam test z krwi. I tak to nic nie zmieni.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nowika1..., ale mówisz o teście Papp'a?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak - to chyba ten test.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sussie - Przy wielkosci 76 mm, NT wynosilo 3.3 mm, choc wyrazna kosc nosowa... Biorac pod uwage wiek (32), NT i ZD w poprzednim pokoleniu w rodzinie meza, lekarz zasugerowal, zeby zrobic amnio, nie przechodzac przez inne testy, ktore okreslil mianem "puzzle".
Po amnio czuje sie dobrze, wszystko sie odbylo bez komplikacji, niemniej leze, bojac sie ryzykowac jeszcze... Poleze sobie do soboty, bede pewniejsza. Czytalam, ze dziewczyny z przeziernoscia 4.5-6 mm rodzily jak najzdrowsze dzieci, zatem jestem dobrej mysli...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tess...napewno twój dzidziuś jest zdrowy, jestem o tym przekonana :) Kiedy wyniki amnio?
Ja nie miałam podwyższonego NT, było tak na granicy, wiec zdecydowałam się tylko na test Papp'a. Poza tym, amniopunkcja i tak by nic nie zmieniła, bo i tak chcę urodzić dzidziusia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzien dobry mamusie :)
Witaj Sussie

Na pewno wszystko bedzie dobrze i wyniki amniopunkcji i testow wyjda wam pieknie :!: :!: Trzymam mocno kciuki. :okk:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam i ja z ... no prawie... samego rana.
Zimno dzis kurcze, zczochrałam sie przy skrobaniu samochodu i nasiłowałam z otworzeniem drzwi bo przymarzły ehhhh i doszłam do wniosku ze chyba od poniedziałku pojde na zwolnienie juz - miałam wytrwac do konca roku ale tak jakos mi sie dzis odechciało.
Dziewczyny nie zamartwiajcie sie wynikami badań... na pewno beda w porzadku.
Mi lekarz odradził jak spytałam czy robic, powiedział ze jak w rodzinie nie ma zadnych chorób genetycznych to nie potrzeba no i go posłuchałam. W sumie pewnie i tak nic by one nie zmieniły a tylko bym sie denerwowała jak sie znam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam tego zimnego przedpoludnia :D
Sussie -ja tez jestem przekonana, ze nasz chlopiec ma sie dobrze, wszystkie inne badania sa super, drugie usg potwierdzilo NT ponizej 2 mm. Na wyniki musze czekac od 2 do 3 tygodni, ale jestem dobrej mysli, przekonana, ze wszystko bedzie dobrze :D Przy przeziernosci u Twojego dziecka, nie zamartwialabym sie, zrob Pappa i wystarczy... napisz koniecznie, jak wyniki! :)
Pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja zrobiłam ten test z krwi, ale myślę, że jest dobrze. U mnie w rodzinie i u mojego męża nie było chorób tego typu, więc ryzyko jest małe.
A ja siedzę sobie na zwolnionku już od końca października :wink:
Dziś wybieram się na polowanie po prezenty.
Miłego dnia dziewczynki.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ech.... ja nie wychodze jeszcze, wciaz w lozku...i prezentow zero! W przyszlym tygodniu i na ostatnia chwile jak zwykle :oops: Nawet pomyslow tym roku nie mam! :evil:
Dziewczyny - dziekuje za wsparce, TYLKO POZYTYWNE MYSLENIE :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam was serdecznie,
Mam prawie 33 lata i dopiero 2 miesiąc staram się zajść w ciążę, wcześniej wciąż odkładałam i odkładałam.
Zrobiłam wczoraj rano i dziś raniutko 2 testy i oba miały po dwie kreseczki, jedna była mocniejsza druga jaśniejsza.
Niepokoję się jakoś i chciałam się podzielić swoimi nerwami bo w zasadzie nie mam z kim ;-)
Pytałam mamy mej co mam teraz z tym zrobić a ona mi na to, że nie pamięta :) Mówi bym dała "temu" okrzepnąć a ja nie mogę wytrzymać!

W kalendarzu ciąży wychodzi na to że jestem w 4 lub 5 tygodniu ciąży. Strasznie ale to przestrasznie chciałabym mieć pewność czy aby na pewno, no normalnie nie mogę się jakoś pozbierać do kupy bez tej wiedzy.
Iść do ginekologa już jutro np? czy najpierw samej zrobić badania krwi lub moczu? Czy już robić usg czy to głupota.
Boże, jestem totalnie zielona w temacie a taka stara :)

Proszę o pomoc bo jakoś nie mogę znaleźć informacji o tym co z początkiem ciąży na necie.
Pozdrawiam Wszystkie panie po 30-tce :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam Basiu :D Tylko spokojnie!! :D Zacznij od wizyty w laboratorium, test na Bete HCG, to potwierdzi ciaze na 100% i dopiero wowczas do lekarza gnac nalezy, choc w tak wczesnej ciazy jeszcze pewnie nic nie zobaczy na usg... Gratuluje i pozdrawiam :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Basia, ja byłam u gina w 5 tygodniu ciąży i dobrze, bo skierowała mnie na usg, które miałam w 6 tygodnkiu ciąży...lekarz już widział mlautki zarodek, ale serduszka jeszcze nie było widać, za to zobaczył krwiaka i dzięki temu na drugi dzień po wizycie u gina brałąm juz proszki na podtrzymanie ciąży..... Takze około 5-6 tyg chyba warto już isc do gina :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :D

Dziekuje za mile powitanie :D

Ja bym mogla od jutra isc na zwolnienie, bo oficjalnie zaczyna mi sie macierzynski, ale postanowilam sobie jeszcze nastepny tydzien popracowac :D Dobrze sie czuje, a jakos mam stracha, ze siedzac w domu zanudze sie na smierc :roll:

Tess ja baardzo mocno wierze, ze Twoja dzidzia jest zdrowiutka :D Dobrze, ze jestes optymistyczna :D

Ja dodam od siebie, ze w ogole tego badania na przeziernosc karkowa nie robilam...Bo po rozmowie z moim faceten stwiedrdzilam, ze i tak to nic nie zmieni...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam mamusie po 30-tce. Mam 34 lata i jestem w swojej pierwszej ciąży. Spodziewam się bliźniąt :). U mnie przezienośc i kość nosowa jest ok natomiast w tescie pappa wyszło nam podwyższone ryzyko zespołu downa. Na amniopunkcję się nie zdecydowaliśmy gdyż jej ryzyko jest wyższe niż to wynikające z pappa. Skierowano nas na echo serduszek dzieci i też wyszło prawidłowo. Jestem dobrej myśli mimo iż ta ciąża od początku jest bardzo zagrożona.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 223  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]