Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:48 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 411 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

dawno tu nie zaglądałam, dostałam 2 @ po poronieniu więc mogę zaczynać starania, ale staram się o nową pracę więc jeśli ją dostanę to będe w kropce, ale jeśli nie to rozpoczynam staranka, aha

janka a ty jak się czujesz i co u waszej dwójeczki :D

to nie jest mój czas...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc Dziewczyny mam pytanie:
Jakis rok temu bralam antydepresanty.
Kiedys zauwazylam ze wydziela mi sie z praewego sutka kropelka bialej cieczy. Poszlam z tym do ginekologa i dal mi skierowanie na prolaktyne. Wynik wyszedl w normie.

Oststnio tzn od dnia miesiaczki, ktora byla troche bardziej skapa, ale wciaz byl to okres bolaly mnie piersi i wydzielina znow sie pojawila i do dnia dzisiejszego czyli do 12ego dnia cyklu wciaz jest obecna, ale piersi juz nie bola sa miekie i sutek tez zrobil sie prawie normalny, ale wydzielina jest. Jest jej tyle co lebek od szpilki i czasem bywa bialawa a czasem przezroczysta. Boje sie ze:
Moze to byc obiaw jakiejs choroby
Ciazy?
Do tego mam gorzki smak w ustach???? Co o tym myslicie?? Czy to moga byc echa antydepresantow??

Czy biec juz do lekarza czy moze poczekac do nastepnego okresu.
Temperature pod jezykiem i w pochwie mam 36.4 do 36.8.

DZiekuje z gory za odpowiedz. Jestem troche zestresowana i nie wiem czy robic test ciazowy mio troche mniej obfitego okresu zwlaszcza ze przed okresem temperatura byla 37.4- 37.6 a teraz jak pisalam nie przekracza jak na razie 36.8

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aneta nie wydaje mi się, żeby mlekotok był objawem ciąży :!: :!: :!: Zapewne masz podwyższony poziom PRL - skoro pierwszy masz w normie to może po MTC jest podwyższony :?: Dla pewności zbadaj jeszcze raz PRL przed i po obciążeniu.
Co do gorzkiego smaku w ustach to nie udzielę Ci odpowiedzi, ale są leki , które podnoszą poziom PRL i antydepresanty zdecydowanie do nich należą :!: :!: :!:
A ten ciążowy zawsze można zrobić :wink: :D :!:
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneta chyba kłania się prolaktyna? ciąża? nie sądzę, wydzielina z sutków to chyba późniejszy etap ciąży a nie sam początek tak myśle po za tym chyba piersi sa nabrzmiałe pzrez spory okres czasu???

to nie jest mój czas...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam zaburzenia hormonalne, ale lekarze ginekolodzy do tej pory nie zlecili mi rzadnych badań dot. poziomu stężenia hormonów, nie wiem jak mam prosić i ile kosztuje taki badanie jak bym chciała zrobić je sama

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Jo21 jeśli nawet lekarz da Ci skierowanie na zbadanie hormonków to i tak za to badanie będziesz musiała zapłacić, koszt poszczególego hormonu wacha się 15- 25 zł, przede wszystkim zrób prolaktynę a resztę no nie wiem jak uważasz, a sugerowałaś lekarzowi żeby wysłał Cię na jakieś badania? czy jak on nic to i Ty nic? może warto pomyśleć o wizycie u prywatnego gina? czasem warto czegoś sobie odmówić a zapłacić dobremu lekarzowi....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aniusia a dlaczego Jo21 będzie musiała zapłacić za badania :?: Jeśli leczy się państwowo i dostanie skierowanie to nie będzie za nic płacić.

Jo21 jeśli chcesz zbadać PRL prywatnie to nie jest Ci potrzebne żadne skierowanie. A badania hormonów kosztują mniej więcej tak jak pisze Aniusia. Cena zależy od laboratorium. U mnie w jednym laboratorium badanie PRL kosztuje 25zł a w innym 18zł , więc różnica jest spora.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc Dziewczyny.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Wiecie, jeszcze nie poszlam do lekarza bo postanowilam poczekac do nastepnej miesiaczki i obserwowac swoje cialo.

A wiec oto moje obserwacje:

okolo 15-16 dnia mialam rzadki ciagnacy i przezroczysty sluz w pochwie

17-18 dzien sluz stal sie bialy i lepki i nieciagnacy czyli wczoraj i dzis

na okres 15 i 16 dnia nie bylo tez wydzieliny z piersi nic a nic.

Piersi dzis i wczoraj a takze w 15-16 dniu nie bolaly i nie sa twarde i nabrzmiale tylko miekie.

w prawej piersi chyba mam powiekszony gruczol sutkowy-tak mi sie przynajmniej wydaje bo go wyczuwam w przeciwienstwie do piersi lewej. Ale piers prawa mam wieksza wiec i gruczol chyba latwiej wyczuc. Wczesniej nie badalam.

Gorzki smak w ustach minal.

Owulacje chyba mialam bo tempka w pochwie tez wzrosla w 15 i 16 dniu a dzis troche ze dwie jedna kreski spadla.

Od teoretycznej owulacji i dzien przed pobolewa mnie brzuch czyli jakies 4y dni.

W zwiazku z tym mam do Was jako bardziej doswiadczonych pytanie.

1. Czy skoro mialam obiawy owulacji to moge miec zaburzona prolaktyne? Pytam bo slyszalam ze przy wysokiej, zaburzonej prolaktynie nie dochodzi do owulacji.???

2. Czy skoro sluz i temka sie zmieniala w ciagu tego cyklu to mimo to moge byc w ciazy??? Od oststniego okresu ktory byl troche bardziej skapy i wpadlam w panike ze to bylo plamienie,( starch bo w 6ym dniu zeszlego cyklu wspolzylam bez zabiezpieczenia i wpadlam w schize ciazowa) nie wspolzylam... Moje drugie pytanie jest bardzo glupie i za to przepraszam, ale boje sie zrobic test...

POZDRAWIAM SERDECZNIE i dziekuje za odpowiedz.

PS Magda a jestes moze z Wawy? zbadalabym prolaktyne prywatnie ale malo kaski mam dlatego chcialbym do tego laboratorium za 16 zl.. W ogole jesli Ktoras z Was wie gdzie sa mozliwe ceny za badania i niezly ginekolog w Warszawie moze byc facet to BARDZO, BARDZO prosze o wiadomosc moze byc na priva. Juz nie daje rady z moim calem i potzrebuje fachowej i zyczliwej osobki...Dzieki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Droga Aneto.......................napisałas praktycznie wszystko prócz tego jakie masz długie cykle..............................i czy przytulałas sie w dzien owu/przed owu czy po....

wydzielina z piersi... wystepuje u kobiet w ciazy...i to nie na samym poczatku................

moim zdaniem nie jestes w ciązy.......................jesli sie obawiasz to idz zrób bhcg......albo test........................

z tego co sie orientuje to bardzo wysoka prolaktyna powoduje brak owu......mysle ze troszke wyższa nie sprawi...duzego problemu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cykle mam miedzy 26-29 dni, ale zazwyczaj 27 dniowe.

Przytulalismy sie tylko 6 dnia zeszlego cyklu czyli w sierpniu kiedy to potem 29 dnia cyklu czyli 1ego dnia obecnego dostalam troche mniej obfity okres.

Wlasnie w obecnym cyklu obserwowalam zmiany sluzu i wydzieline z piersi tak dokladniej i zmienialo sie wszystko tak jak opisalam. Stad moje pytanie czy zmiany sluzu temki i w ogole moge traktowac jako wykluczenie ciazy i niezaburzenie PRL skoro wszystko wskazuje ze przebylam owulacje.

Moge dodac jeszcze ze przed tym oststnim okresem mialam temp. 37.3, 37.4 w pochwie ale podczas okresu mniej obfitego spadla do 36.6, a w 14 dniu skoczyla na 37, potem 37,2 a teraz jest 36.8,9.

Pozdrawiam i dziekuje:)

Testu sie boje jak ognia, seksu w sumie tez, ale to przez starch przed ciaza, a raczej niestabilnosc i zycowa i emocjonalna i ta cholerna przeszlosc lekow psychotropowych....od roku juz nie biore ale obawiam sie ze moze to zaszkodzic dzidzi jesli bym zaszla w ciaze.

A jescze pytanie: Czy te obiawy na PRL moga byc ze stresu??? bo ostatnie dwa miesiace pod tym wzgledem to bylo pieklo jak nigdy dotad...
Pozdrawiam jeszcze raz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na temat prolaktyny........to najlepiej idz sobie zbadaj..............skoro to było 6 dnia poprzedniego cyklu...to nie jestes w ciazy.....

a skoro obawiasz sie ciazy to idz do lekarza po tabletki anty.........

a jesli chodzi o tab.psychotropowe.........to prowadza do niepłodnosci....i do wzrostu prolaktyny

a stres............prowadzi do wzrostu prolaktyny w organizmie...

Ostatnio zmieniony pt paź 05, 2007 8:15 pm przez pluszaczek, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Aneto prl to hormon stresu więc jak najbardziej wzrasta w sytuacjach stresowych
magda1 a mnie się wydaje że jak robiłam badania hormonów kiedys na książeczkę to też musiałam za nie zapłacić bo były nierefundowane :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tego co rozumiem to niejestem w ciazy mimo mniej obfitego @ dziekuje troche sie uspokoilam. I za info o prolaktynie tez dziekuje czyli wzrosla pewnie ze stresu i stad ta wydzielina...:-( a ja juz mialam czarne wizje ze to ciaza albo jakis rak sutka albo cos..

Co do tabletek anty to odpadaja przez depresje w przeszlosci, zostaja prezerwatywy tytanowe ( na lateks, globulki i kremy zele mam alergie) i naturalne planowanie rodziny czyli obserwacja siebie..

Pozdrawiam Dziewczyny i jakby Ktoras z Was znala dobrego i w miare niedrogiego lekarza z Warszawy to ponawiam prosbe o info. Przejrzalam watek lekarze na forum ale nie bylo PRAWIE NIKOGO z Wawy:((

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aniusia ja się nie zetknęłam nigdy, żeby płacić za badanie hormonów jak ma się skierowanie, ale może kiedyś tak było... w każdym bądź razie ja od jakiegoś czasu leczę się państwowo i nie płacę za badania hormonów.

Aneta niestety nie jestam z Warszawy. Ale skoro nie masz pieniążków na prywatnie leczenie i robienie badań to zapisz się do państwowego endokrynologa (ale zapewne czas oczekiwania na wizytę jest baaardzo długi) i wtedy będziesz miała bezpłatne badania.
A jeśli jednak chcesz się zbadać prywatnie to poszukaj w intenecie jakieś prywatne laboratoria w Warszawie - zapewne ceny badań będą podane.
Jak już wcześniej pisałam leki psychotropowe, uspakajające , tabletki antykoncepcyjne, stresujący tryb życia jak najbardziej podnoszą poziom PRL.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanko dziewczyny,
od owulki bolą mnie BARDZO jajniki oraz piersi, straszne bółe przed okresem a sam okres średnio obfity przez 5 dni ale regularny. Czy mogę w związku z tym mieć podwyższoną prolaktynę? Dodam, że TSH mam w normie.
I dodam jeszcze, że przez pewien czas mierzyłam tempkę, w czasie owulki był skok temperatury, czy mimo to może być podwyższona prolaktyna?

*** Na zawsze w sercu mym [*] 7tc - III.2010 ***

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anusia u mnie jest tak jak u Ciebie :!: Okres regularny, średnio obfity, owulacja jest - mierzę temperaturę a PRL około 60ng :shock: :!: Sama się dziwię, że przy takiej PRL mam regularny okres i owulację. 60ng miałam kilka miesięcy temu, teraz biorę bromek i niedługo zbadam poziom PRL -mam nadzieję, że się obniżył.
Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czyli co, radzisz zbadać poziom prolaktyny??
a nie wiesz ile takie badanie kosztuje i kiedy je zrobic?
wiesz, ja juz się zastanawiam nad wszystkim i badam problem, dlaczego nie zachodze w ciąże...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anusia zbadać PRL nie zaszkodzi. Ja bym wszyskim dziewczynom, które mają problemy z zajściem w ciążę radziła od razu zbadać PRL. Hormon ten często utrudnia zafasolkowanie.

Anusia cena badania PRL zależy od laboratoium (w jednym jest taniej w innym drożej) cena wacha się mnie więcej 15-25zł. A jeśli chcesz wykonać badanie PRL z obciążeniem to 15-25 zł x 3 (pobierają Ci krew, potem łykasz tabletkę metoclopramid i następnie znowu pobierają Ci krew 1h i 2h po wzięciu tabletki). Mój lekarz twierdzi , ża badanie PRL z obciążeniem ma duże znaczenie. Bo np. jeśli pierwsza PRL jest w normie a po obciążeniu wzrasta np. za duzo - to może ona blokować owulację.

Jeśli leczysz się państwowo u ginekologa to wydaje mi się, że on może wypisać Ci skierowanie na badanie PRL.

Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

magda1, a czy są jakieś zalecenia co do wykonania tego badania w jakimś określonym dniu cyklu i o konkretnej godzinie czy można dowolnie?
może moja ginka da mi to skierowanie, zobaczymy...
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anusia jest kilka opinii kiedy badać PRL. Jedni mówią, że w 3-5dc inni , że w 21dc a mój endo mówi, ze nie ma znaczenia kiedy bada się poziom PRL. Więc ja robię w dowolnym dc.
Czytałam , że najlepiej badać około godz. 9-ej.
Idąc na badanie trzeba byc wyspanym, nie denerwować się, na kilka dni przed badaniem nie można współżyć bo to wszystko podnosi poziom PRL.
Skoro masz problem z zajściem w ciążę to Twoja ginka już dawno powinna dać Ci skierowanie na PRL ... :!:
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 411 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]