Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 7:59 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

witam. mam pytanie i prosilabym o rade. Moj synus ma 4 i pol miesiaca i jest bardzo silnym dzieckiem. juz siedzi oczywiscie wywraca sie- nie jest to stabilne siedzeinie. jak sie lapie za raczki to potrafi stanac!! jezeli jestesmy w domu to nie znosi lezec na pleckach a jak siedzi w lezaczku to siada i leczaczek leci z nim- wiec nie moge uzywac! jedyne wyjscie to albo u mnie na kolaanach albo na brzuszku. wiec nie ma chwili zeby zostawic dziecko na sekundke chyba ze spi. kupilam wczoraj chodak i wlozylam Natanka do chdaczka-JEST TAKI ZADOWOLONY ZE SIMIEJE SIE I WCALE NIE CHCE Z NIEGO SCHODZIC-OCZYWISCIE NIE DOTYKA CALYMI NOZKAMI ANI SIE JESZCZE NIE ODPYCHA poprostu siedzi i macha nozkami. prosze pomozcie czy nie jest to szkodliwe i czy moge go wkladac do chodaczka Z GORY DZIEKUJE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie nie nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chodaczek nie jest odpowiedni dla dziecka niespełna 5 miesięcznego...ortopedzi odradzają wogóle chodaczki!!!
Dziecko w tym wieku nie ma jeszcze w pelni usztywnionego kręgosłupa, więc bedzie się on w chodaczku deformował...sama piszesz, ze mały nawet nie dosięga nożkami do ziemi, więc już nie ma wogóle o czym dyskutować...na razie schowaj chodak, bo na 100% odbije się to źle na zdrowiu twojego dziecka...Na takie rzeczy musisz jeszcze poczekac...
Wiem z własnego doświadczenia, ze przy dziecku zrobić co kolwiek w domu jest strasznie trudno, ale nie ty pierwsza i nie ostatnia się z tym borykasz...
Moze lepszym rozwiązaniem będzitaka huśtaweczka przenośna :P Będziesz mogla go mieć zawsze przy sobie!
Pozdrawiam!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

chociaz nie jestem przeciwniczka chodzika..bo moja corka w nim sie troszeczke najezdzila...naprzemiennie z raczkowaniem...to zgodze sie z moja przedmowczynia...NA CHODZIK JEST ZA WCZESNIE! 4,5 mies to jest jeszcze za malenkie dziecko na siedzenie a co dopiero na wiszenie czy dreptanie w chodziku...obciaza sie dolny odcinek kregoslupa ktory jest jeszcze slabiutki,,,
a ja moze polece ci lezaczek bujaczek z jakimis fajnymi zabaweczkami w zasiegu wzroku...napewno nie chodzik :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A odkiedy mozna stosowac chodzic ?? bo tez sie zastanawiam moja dzidzia ma 6 mc ale jest jeszcze gibka i nie siedzi samodzielnie tylko z pomoca , tez slyszalam ze odradzaja chodziki dla dzieci

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

trudno okreslic..kazde dziecko rozwija sie indywidualnie a do chodzika musi dojrzec...musi samo siedziec < samo oznacza ze samo podnosi sie i siada> ...napewno musi juz probowac chodzic...stac.... mysle ze 10 mcy to jest wiek taki Ok do chodzika...ale jak juz wspomnialam rozwoj dziecka to sprawa indywidualna...tak wiec im pozniej tym lepiej... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie ma zalecanego wieku do chodzika, bo nikt nie zaleca chodzika. Wszyscy ortopedzi i fizjoterapeuci w tej chwili kategorycznie odradzają.
Ale 4,5 miesiąca to wybitnie za wcześnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czy zly wplyw chodzika zostal w jakis sposob udokumentowany?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mojego synka wsadzalam tak ok 8- 9 m-ca,choc wiele osob mi odradzalo i tak szczerze mowiac i tak musialam za nim ciagle biegac bo byl w nim tak szybki jak rakieta.Nie spowodowalo to jednak zadnych negatywnych skutkow.Moja coreczka ma obecnie 6 m-cy i bardzo silne nozki ale nawet przez mysl mi nie przeszlo aby wsadzic ja do chodzika na tym etapie.Czasem rodzice stosuja rozne sztuczki aby ulatwic "sobie " zycie a tak naprawde to dziecko jest tu najwazniejsze i jego zdrowie.Proponowalabym kupno kojca,w ktorym dziecko jest totalnie bezpieczne i mozna sobie z nim wedrowac po calym mieszkaniu albo krzeselka jesli juz siedzi oczywiscie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annaborakowska w niektórych krajach jest zakaz sprzedaży chodzików.
Nie wiem, o jakie udokumentowanie Ci chodzi :) Ale lekarze wypowiadają się niemal jednogłośnie w tym temacie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wpadłabym na pomysł żeby niespełna 5 miesięczne dziecko wsadzać do chodzika!!!Szok!!!
Moja znajoma wkładała swojego 6 miesięcznego synka i efekt był taki że mając prawie 9 miesięcy nawet nie potrafił siedzieć porzadnie nie mówiąć o raczkowaniu...Odradzam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuje za opowiedzi :)

Obrazek

Ostatnio zmieniony wt wrz 18, 2007 10:25 pm przez kamasia, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Absolutnie nie wolno.
Najlepiej w ogóle ich nie używać (ta reklama ze strony głównej to nie jest dobry pomysł). Dowodów na szkodliwość chodzika jest wiele- badania kliniczne to nie były, bo to nie jest etyczne stosować coś co na pewno szkodzi- stawy biodrowe, kolanowe, kręgosłup ogólny rozwój).
Mniej szkodliwy będzie dla dziecka starszego- takiego, które już raczkuje i próbuje stawać, ale jeszcze kiepsko mu to idzie. Zwykle ok 10 miesiąca, ale bywa i 12.
Idealnym rozwiązaniem jest rozłożyć koc z zabawkami na dywanie- niech leży i uczy się pełzać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć. moja siostra kupiła swojemu synkowi chodzidełko. Bartuś miał niezłą zabawe. Biegał aż się za nim kurzyło, a i cała rodzina nie mogła się nacieszyć i nadziwić. Teraz Bartuś ma 6 lat i 4 razy w tygodniu jeŹdzi na ćwiczenia , na basen. Ma obsunięte żeberka i ponoć duże plaskostopie. Lekarz twierdzi , ze to wina chodzidełka. Ja też mam malutką córeczke i nie kupię jej chodzidełka, bo nie warto ryzykować.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja slyszalam ze lepsze sa tzw.pchacze ale to juz dla dziecka ktore probuje samo chodzic.
Moja kuzynka kupila swojej corci cos takiego i po tygodniu juz puscila ten pchacz i poszla w 'swiat' :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja nie kupuje swojemu dziecku chodzika, moim zdaniem lepiej gdy dziecko samo uczy sie chodzic bo robi to w czasie kiedy jest gotowe a nie z jakimis wspomagaczami, ja pierwsze kroki zrobilam przed skonczeniem roku, moj brat i siostra tez a zadne z nas nie uzywalo chodzika, poza tym po co bez sensu obciazac dziecku kregoslup?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Obrazek brawo :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Mamo
Mogę tylko podpisać się pod listem pani dokor.Dziecko w tym wieku nie może siadać,siedzieć,a już napewno nie pionizujemy go w żaadnych przyrządach pomocniczych. :g^^: Domyślam się że tęsknisz już za dużym chłopczykiem ale poganianie czasu i umiejętności zemści się.Po co?Daj mu jeszcze być dzidziusiem.Jest czas przedszkola,czas szkoły,czas zerowki i szlaczków i czas matury.Trzeba się nauczyć cieszyć każdym etapem rozwoju twojego dziecka.Inaczej będziesz ciągle niezadowolona ,a twoje dziecko nigdy cię nie zadowoli.To smutne :(
Jego czas to podłoga kocyk,zabawki i poznawanie swojego ciała w ruchu i radość bycia małym chłopczykiem,który ma 4,5 miesiąca.To też cudowny czas. :lol2:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez jestem absolutnie przeciwna chodzikom. wiesz co mozesz kupic swojemu maluszkowi, mojej Pati w tym wieku baaaaaardzo podobała sie mata edukacyjna!!!!! do poki nie zaczeła pełzac ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podpisuję się rękami i nogami po panią Elżbietą. Mi na studiach powiedziano, ze dziecko ma samo usiąść, samo wstać, samo zacząć chodzić. Po co przyśpieszać :roll: jest na wszystko czas na chodzenie też. nie ma sensu przyśpieszać rozwoju dziecka, ono SAMO wie kiedy jest gotowe :) samo ćwiczy mięśnie i stawy poprzez zabawę. Gdy jest gotowe siada, zaczyna pełzać lub raczkować potem są pierwsze próby wstawania przy meblach a potem nawet nie wiesz kiedy i gdzie dziecko zaczyna biegać po mieszkaniu tez samo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

brawo

tylko szkoda ze wielu rodzicow kupuje cos dla dziecka bynajmniej nie z przydatnosci dla niego samego tylko z wlasnej wygody

tez uwazam ze na wszystko przyjdzie pora, a kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie i wtedy kiedy jest juz gotowe wstaje, pelza, chodzi, mowi :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]