Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 5:15 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie czy podczas starań o dziecko można chodzić do sauny .Lubię ćwiczyć i biegać a następnie po wysiłku pójśc do sauny .Czasami nawet 3 razy w tygodniu .Ale nie wiem czy przypadkiem nie powinnam zrezygnować z takich przyjemności .Czy może to na przykład powodować problemy z zagnieżdżeniem,jednak jest tam temperatura między 70 a nawet 100 stopni ?Bardzo dziękuję za odpowieź.Majka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja na czas starań ograniczyłam saunę, i kategorycznie zabroniłam partnerowi (teraz już chodzi, ale beze mnie)
Na początku ciąży sauna może przyczynić się do poronienia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mysle ze smialo mozesz chodzic do sauny...tylko nie tak czesto...natomiast twoj partner nie powinien korzystac z sauny gdyz wysoka temperatura nieszczy plemniki... :wink: 70-100 st....hmmm...100 st to temperatura wrzenia...jestes pewna ze wlasnie taka jest? gdyby tak bylo to w najlepszym wypadku dostala bys poparzen...a w najgorszym bys sie ugotowala :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

prawidłowa temperatura w saunie powinna wynosic 90 stopni. Wiec i 100 jest jak najbardziej mozliwe, a nawet 120.

temperatura ciała rosnie po 15 minutach do 40 stopni. po to sie nagrzewamy i schładzamy. tu pytanie czy tak silne zwiekszanie tepm i schładzanie nie zaszkodzi ew.fasolce. ja na czas staranek z finskiej zrezygnowałam, czasem na chwilkę do parowej, bo tam temp. wynosi ok 50 stopni, ale nie kazdy lubi parowa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciekawe dziewczyny z ta sauna...na fizykoterapii uczylam sie o temp 60-70 st...ale widze ze bywa jeszcze wyzsza... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi ,chyba na czas starań ograniczę saunę lub rzeczywiście zmienię na parową -którą też bardzo lubie a temperatura jest niższa .Wiecie co ..szukałam w necie informacji i znalazłam taki oto artykuł ,wręcz reklama sauny dla kobiet w ciąży (i bądź tu mądry i pisz wiersze :roll: :shock:
Pozdrawiam Majka

http://www.ostseetherme-usedom.de/index.php?id=46&L=1
Sauna i ciąża / Sauna i niemowlę

W ciąży i do sauny? Ależ naturalnie, że tak! Ciąża to nie choroba i dlatego można zażywać kąpieli w saunie.

Regularne odwiedziny sauny odprężają i wzmacniają mięśnie w obrębie miednicy, co ułatwia poród.
Duszę podczas ciąży można często porównywać z kolejką górską. Tu sauna może zadziałać wręcz cudownie: w skutek działania przyjemnego ciepła następuje rozprężenie mięśni i i uspokojenie systemu nerwowego.
Kobiety, które regularnie korzystają z sauny rzadko skarżą się na dolegliwości związane z ciążą.
Wzmacniają się siły obronne organizmu.
Poprzez przemianę od ciepła do chłodu stabilizuje się ukrwienie. Dla kobiety ciężarnej oznacza to prawdziwe dobrodziejstwo: „Dziecko noszone w łonie staje się coraz większe i cięższe. W żyłach podwyższa się ciśnienie, czego następstwem mogą być żylaki i zakrzepy”. Przeciwdziała temu sauna.
Szczególne zalety: Fanki sauny z całą pewnością mają łatwiejszy oraz krótszy poród. W każdym razie tak utrzymują badacze z Finlandii. Jednakże w przypadku wystąpienia przedwczesnych bóli, sauna pozostaje tematem tabu. Zasada obowiązująca kobiety w okresie ciąży: Przed kąpielą w saunie zasięgnąć porady lekarskiej! Dotyczy to również osób zainfekowanych grzybicami.

Uspokojenie: Dla dziecka w łonie nie występuje absolutnie żadne ryzyko. „Dopiero przy temperaturze w wewnątrz organizmu wyraźnie ponad 40° C należy się liczyć z problemami zdrowotnymi. Jednakże tak wysokie temperatury, przy zachowaniu podstawowych zasad pobytu w saunie są niemożliwe do osiągnięcia. Należy również dodać iż do tego zalecany przez nas czas pobytu jest po prostu zbyt krótki “, o czym przekonuje Rolf-A. Pieper, Prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Saun (Deutschen Sauna-Bundes) z Bielefeldu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zycze sukcesu i dobrego samopoczucia w saunie...nie sadze zeby to sie jakiejkolwiek ciezarnej spodobalo...ciaza to nie choroba ale czlowiek czuje sie jakby byl chory...ciezarna niezbyt dobrze znosi wysokie temperatury....warto sie przekonac na wlasnej skorze.. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]