Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 1:55 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

czesc
powiedzcie mi jak to jest z temperatura? kiedy zaczyna rosnac i ile sie utrzymuje? czy jesli kobieta jest w ciazy to musi miec podwyzszona temperature? jesli tak to jaka ona jest i ile sie musi utrzymywac?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To słaby wskaźnik, nie zawsze wiążący i bardzo wieloznaczny...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tez chetnie dowiem sie czegos wiecej na ten temat :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Oczywiście mierzenie temperaturki to jeden z elementów naturalnego planowania rodziny, więc dobrze zacząć od źródła:

ZASADY MIERZENIA TEMPERATURY - Metody naturalne - Metoda termiczna

wskaźnik Pearla: 1 - 20

W czasie jajeczkowania wzrasta poziom progesteronu - hormonu, który sprzyja utrzymaniu ewentualnej ciąży. Jednocześnie zwiększa on ciepłotę ciała. W dniu owulacji temperatura gwałtownie podnosi się o 0,5 - 1oC i stopniowo obniża się aż do wystąpienia miesiączki. Trzeba więc codziennie rano, jeszcze przed wstaniem z łóżka, sięgnąć po termometr. Wyniki najlepiej odnotowywać na papierze milimetrowym, wtedy dzień owulacji uwidoczni się na wykresie, jako linia gwałtownie wznosząca się do poziomu ponad 37oC. 5 dni przed tym skokiem temperatury i 4 dni po nim to okres zalecanej wstrzemięźliwości w kontaktach seksualnych.

Metoda termiczna polega na systematycznym, codziennym mierzeniu i dokładnym zapisywaniu temperatury ciała (tuż po przebudzeniu i zawsze tym samym termometrem). U zdrowej kobiety w czasie jajeczkowania ciepłota ciała nieznacznie spada, a następnie podnosi się, często nawet do 37,5oC. Przez całą drugą połowę cyklu utrzymuje się na tym poziomie. Od 3 dnia podwyższonej temperatury zaczyna się okres niepłodny. Na początku stosowania metody termicznej należy przez co najmniej sześć cykli współżyć tylko po owulacji.

KIEDY ZACZYNAMY MIERZYĆ?

Pomiary zwykle rozpoczyna się od pierwszego dnia cyklu-od pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego-nie plamień.

CZYM MIERZYĆ?

Termometr:
zwykły
zwykły ale specjalny do NPRu
elektroniczny - z 2 miejscami po przecinku - często poleca się MICROLIFE

GDZIE MIERZYĆ?

ODBYT
POCHWA
USTA
(absolutnie nie pod pachą!!!!)

W ustach mierzymy stale w tym samym miejscu, głęboko pod językiem, z zamkniętymi ustami, termometr zawsze w tej samej pozycji (bo w ustach w różnych miejscach jest różna temperatura i do tego znacznie różna). Niektórzy lekarze nie polecają mierzenia w ustach osobom z częstymi infekcjami gardła oraz tym, które śpią z otwarta buzią -to powoduje zmiany temperatury.
Przed pomiarem w ustach nie wolno nic pić ani jeść (ale jak napijesz się w srodku nocy wody to nie wpływa to na poranny pomiar).

O JAKIEJ PORZE DNIA MIERZYĆ?

Mierzymy ją rano zaraz po przebudzeniu, w pozycji leżącej, przed wstaniem z łóżka, przed wykonaniem jakiejkolwiek innej czynności.
(absolutnie nie w dowolnym momencie dnia!!!!)
Jeśli kobieta pracuje na zmiany mierzy temperaturę po co najmniej 3h ciągłego snu.
Nocne wstanie do dziecka czy do ubikacji nie ma znaczenia.

JAK DŁUGO MIERZYĆ?

Czas mierzenia w zależności od miejsca pomiaru i termometru. Zwykle rtęciowym 8 minut a elektronicznym do 3 minu (ale to mkwestia posiadanego termometru)

KOREKTA TEMPERATURY:

Taką korektę można przeprowadzić jedynie w godzinach 4.00- 11.00. można korektować temperaturę w taki sposób, że

- odejmuje się 1 kreskę na godzinę (0,1 st. C/h) albo półkreski co 1/2 h (0,05 st. C/pół h) jeśli temperatura była mierzona później niż zwykle

- dodaje się 1 kreskę na godzinę (0,1 st. C/h) albo półkreski co 1/2 h (0,05 st. C/pół h) jeśli temperatura była mierzona wcześniej niż zwykle

Mniej niz pół godziny różnicy nie ma znaczenia.

czyli jeśli codziennie mierzysz temperaturę o 8.00

A)zmierzyłaś o 7.00 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać +0,1 czyli 36,8
B)zmierzyłaś o 9.00 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać -0,1 czyli 36,7
C)zmierzyałaś o 7.30 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać +0,05 czyli 36,75
D)zmierzyałaś o 8.30 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać -0,05 czyli 36,65

CO DALEJ?

Wyniki każdego pomiaru (codziennie rano, zaraz po wstaniu z łóżka) należy zapisywać na karcie tak, że powstaje wykres zmian temperatury.
Temperaturę notujemy zaraz po zmierzeniu termometrem zwykłym bo jesli trochę poleży, to po czasie temperatura wskazywana może się zmienić. W elektronicznych nei ma takiego problemu, bo pomiar jest pamiętany.
Jako zakłócenie należy na karcie zaznaczyć: chorobę, stres, podróż, zmianę klimatu, spożyty poprzedniego dnia alkohol itp.

TEMPERATURA A OWULACJA
Temperatura podnosi się tuż po owulacji o kilka kresek i aż do miesiączki pozostaje na podwyższonym poziomie. Jeśli przez kilka cykli mierzysz temperaturę rano, tuż przed wstaniem z łóżka, możesz zaobserwować jej comiesięczny niewielki wzrost (o 0,4-0,8 stopnia).
Temperatura ciała kobiety podnosi się zaraz po owulacji i na podwyższonym poziomie pozostaje przez około dwa tygodnie.

TEMPERATURA A CIĄŻA

Jeśli zaszłaś w ciążę, temperatura pozostanie podwyższona, jeśli nie - spadnie do poprzedniej wartości na początku krwawienia miesiączkowego.

podwyższonym poziomie pozostaje przez około dwa tygodnie.

TEMPERATURA A MIESIĄCZKA

po okresie podwyższonej temperatury jej spadek w II połowie cyklu zwiastuje nadejście okresu

ZALETY

- Metoda dla stałych partnerów będących w ustabilizowanych związkach.

WADY

Metody tej nie można stosować:

- w okresie poporodowym,
- w czasie karmienia piersią,
- podczas przeziębienia,
- gdy kobieta jest zmęczona,
- w czasie chorób z gorączką,
- po nieprzespanej nocy,
- u bardzo młodych kobiet przed zakończeniem okresu pokwitania,
- w okresie pokwitania.

PRZYDATNE LINKI:

Arrow http://www.nmpr.bfe.pl/
Arrow http://www.npr.prolife.pl/plansza_07.htm
Arrow http://www.npr.prolife.pl/plansza_06.htm
Arrow http://www.npr.prolife.pl/mity.htm
Arrow http://npr.pl/

karty obserwacji

Arrow http://www.npr.prolife.pl/karta_obserw_A5.pdf

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o kurczę! że tez nie wpadłam jeszcze na to, że karty obserwacji można sobie po prostu wydrukowac z kompa!!! ale super, dzięki

dotąd kupowałam te książeczki, ale rzeczywiście po co?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Można je znaleźć w internecie i wydrukować. a tak wogóle to wykresy można prowadzic razem z notatkami na <link>
Polecam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

super opis:)

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agniesia powiedziała wszystko w tym temacie co możliwe :)

Agniesia, za co czerwoną kartkę dostałaś?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Temperatura w ciazy zależy od tego jaką macie temperature w pierwszej fazie cyklu. Dziewczyny często przyjmują, że jest to 37 stopni, a u mnie temperatura ciążowa to 36,85 stopni. Niestety nie wiem ile czasu sie utrzumuje, bo przestałam mierzyć, zeby sue nei stresować. Ale z tego co yczytałam to powinna zacząć spadać 100 dpo

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czy t ta korekta o ktorej mow wyzej naprawde tak jest?czy to jest prawda??jakos niegdy nie wiedziala aby dziewczyny cos korygowaly kiedykolwiek...? :?

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Może moje pytanie dziwnie zabrzmi, ale czy podwyższona temperatura (37) powinna się utrzymywać mimo zakonczenia @? :wo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mysia temperatura powinna spasc przed samym okresem lub zaraz po jego zaczeciu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale nie spadła :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

prosze opomoc staram sie o dzidzie jestem po owulacji i cialko zolte bylo mam nadzieje ze trafilsmy chociaz nie mam zadnych objawow no ale wruce do temp chodzi mi o to czy wstawanie w nocy do toalety ma wplyw na temperature? podam temp od owulacji

17dc-36,3 -temp o 6:30
18dc-36,4 -temp o 6:30
19dc-36,5 -temp o 4:30-cialko zolte - praca
20dc-36,5 -temp o 4:30-praca
21dc-36,8 -temp o 4:30-praca
22dc -36,8 -temp o 4:30-praca
23dc -37,0 temp o 6:30 - wolne
24dc - 37,1 temp o 6:30 - nocne wstawanie do toalety o 4:30 -wolne
25dc -36,8 temp o 6;30 - nocne wstawanie do toalety o 3:30 - wolne

od jutra mam narano i temp bede mierzyla o 4:30 i boje sie ze to zmieni moj wykres PROSZE O POMOC

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie tez nie spadla mimo przyjscia @. do tego mam dziwne klucia w okolicy szyjki macicy,nawet tamponow nie uzywam w tymm cyklu,tylko podpasek :/

nadal mam 37c.
@ przyszla a tempka nie spadla.heh co sie dzieje ? :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie ja jak się starałam nie mierzyłam temperatury tylko wyliczałam no i zazwyczaj wiedziałam kiedy mam owulacje bo odczuwałam ból jajnika.
po 5miesiącach starań spóźniła mi się @ i zmierzyłam temperaturę i była 37,2 do momentu zrobienia testu (jakieś5dni) utrzymywała się na takim poziomie, później przestałam mierzyć bo test był pozytywny.
Życzę wszystkim dwóch kresek jak najszybciej :P :P :P :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam was kochane, mam pytanko bo juz troszke sie bogubiła. doczytałam ze tem zaraz przed owulacja spada 0,1 -0,2'C a potem sie podnosi i utrzymuje przed dzien nastepna @.Wiem ze moga byc te wachania tem w 1 polowie cyklu ale to czego nie rozumiem to ten spadek tem przed owulka jest jeszcze nizszy niz w czasie tych wachan? przepraszam za tego typu pytanie ale chcialabym sie upewnic bo jak najlepiej chce sie do tego przygotowac. Pozdrawiam wszystkie i bardzo prosze o odpowiedz bo nie wiem czy dobrze to interpretuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem,że nikt tu dawno nie zaglądał,ale może ktoś akurat trafi na moje pytanie.

Czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć od którego dnia liczy się te magiczne "18 dni podwyższonych temperatur",o których wszyscy tak piszą?

Doczytałam się na wielu stronach,forach,że "jeśli występuje co najmniej 18 dni podwyższonych temperatur-można spodziewać się ciąży".

Stąd pytanie-czy to liczba po dacie przewidywanej miesiączki czy raczej od daty,gdzie temperatura wzrosła po owulacji.

Proszę o odpowiedź :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

"18 dni wyższych temperatur" - czyli 18 dni wyższych temperatur w sumie :lol: licząc od skoku po owulacji ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuję :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]