Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Cześć. Przeszukuje internet w chcąc znaleźć coś o wpływie kawy na Dzidziusia, a tu nic! Same sprzeczne informacje, ciężko stwierdzić czy można pić, czy nie można... Jestem wielką miłośniczką porannej kawki i mam dylemat, czy zaprzestać mojego porannego rytułału, czy nie...?
Dużo nie piję, tylko jakąś filiżankę słabej kawy dziennie, ale wciąż sie zastanawiam czy to zaszkodzi mojemu Maluszkowi.
Może ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Jak na razie to każdy mi mówi inaczej i jestem mocno zdezorientowana :)
Pozdrawiam!!!
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć
Pewnie jest na to wiele szkół jak w kilku innych kwestiach ale z tego co ja czytałam problem istnieje przy kilku filizankach. Jedna słaba chyba nie ma złego wpływu. Podobno też znacznie lepsza jest kawa z ekspresu bo zawiera mniej substancji szkodliwych. Ja piję słabą kawkę od czasu do czasu bo wiadomo ciśnienie w ciąży dodatkowo mi się obniżyło a już i tak iałam bardzo niskie. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

HEJ. Mam taki sam problem, jestem w jedenastym tygodniu i również przepadam za poranną kawą, bez niej nie mogę sobie poradzić. Czytałam w książeczce, którą dostalam od miłej pani ginekolog, że jedna kawa jest ok, można ją pić bez żadnych skutków dla malucha. Lekarze jednak przestrzegają przed piciem kolejnych kaw. Ja piję tylko jedną rano i choćbym słaniała się na nogach nie tknę kolejnej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
U mnie problem picia kawy w ciąży sam się rozwiązał. Przed ciążą bardzo lubiłam kawę, a w ciąży mój organizm przestał ją po prostu tolerować. Był to też jeden z pierwszych objawów ciąży, drażnił mnie zapach kawy, a jeden jej łyk wystarczał aby zaraz biec do łazienki. W ten sposób organizm mój bronił na początku moją fasolkę :lol:
Dodam jeszcze, że moja bratowa przez całą ciążę piła 1 małą filiżanke kawy dziennie, bo miała niskie ciśnienie. I maluszek urodził się całkiem zdrowy.
pozdrawiam

Ostatnio zmieniony wt cze 06, 2006 4:34 pm przez MonikaS, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja dostałam wręcz zalecenie od lekarza, żeby wypić jedną kawę dziennie - po prostu mam bardzo niskie cisnienie i przez to silne bóle głowy. Dodatkowo dostałam kofeinę w kropelkach, ale w smaku jest wstretna. Pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moniko s, ja mam podobnie jak ty. jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy a juz nabralam wstretu do kawy- nie to, zebym od razu biegla do lazienki, ale po prostu przestalam miec na nia ochote. wczesniej pilam okolo 3 dziennie. teraz- wcale.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki. Trochę mi ulżyło :) Nie wiem jak miałabym funkcjonować bez kawy, bo też mam bardzo niskie ciśnienie. Zresztą na początku ciąży, kiedy przestałam pić kawe, strasznie często omdlewałam i w ogóle nieprzyjemne rzeczy się działy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja musze chyba jednak zrezygnowac z porannej kawy :( choć bardzo ja lubię. Po ostatnich badaniach krwi okazało się, że bardzo spadła mi hemoglobina. Jak na 21 tc to ponoć źle i doktor kazał mi zazywac dodatkowo preparat żelaza. Powiedziałą równiez że powodem mogło być picie kawy, która powoduje wypłukanie żelaza z organizmu. Musze ograniczyć ją do minimum, mimo ze piłam tylko 1 małą poranno kawę z mlekiem :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Wg mojego gina jedna kawka dziennie - najlepiej z mlekiem lub śmietanką nie szkodzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To ciekawe co piszesz Maja29, bo ja też wczoraj dostałam recepte na żelazo i też jestem kawoszką. Mi jednak p. doktor nic nie mówiła, żeby to była wina kawy, a wie, że pije regularnie. Tak z ciekawości: czy mogłabyś podać swój poziom hemoglobiny (oczywiście, jeżeli to nie problem dla Ciebie)? Mogłabym sobie porównać ze swoim, bo jesteśmy w tym samym okresie ciąży> Poza tym jak tam Twój Maluszek? Mam nadzieję, że dobrze :) Kopie już??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam

ja rowniez jestem uzalezniona od porannej kawki. jestem w 8 tygodniu i nie przestalam jej pic gdyz z tego co wszedzie slysze jedna nie jest grozna dla mojego maluszka. mysle ze gdyby byla, to moj organizm sam by ja odrzucal tak jak to sie stalo z papierosami ktorych palilam niesamowicie wielkie ilosci a teraz mam po prostu obrzydzenie :D

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wyczytalam z kolei, ze nie ustalono dotad granicy dziennej dawki kawy, ktora bylaby nieszkodliwa dla maluszka. Pisano tez, ze raczej jedna filizanka kawy dziennie nie powinna zaszkodzic az tak bardzo, natomiast dzieci kobiet, ktore pily w czasie ciazy duzo kawy (no wlasnie, i tu dalej nie wiadomo ile tak naprawde)...byly po urodzeniu nerwowe i nadpobudliwe.

Ja przed ciaza pilam 2 kawy dziennie i bardzo ja lubie. Jednak w czasie ciazy z niej zrezygnowalam- wychodze z zalozenia, ze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci dla zdrowia dziecka- i nawet mi to sprawia radosc.

P.S. W artykule wspomniano rowniez, zeby ograniczac lub zrezygnowac z czarnej herbaty i Coli. Nie wiem jak jest z zielona herbata, bo zaparzana do 4 minut dziala bardzo pobudzajaco, a powyzej 4 minut uspokajajaco.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też byłam wielkim kawoszem, bez kawy rano nie funkcjonowałam. Jak dowiedziałam się, że jerstem w ciąży odechciało mi się kawy tak samo jak papierosów. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U mnie bylo podobnie juz w 4 tygodniu na mysl o kawie dostawalam mdlosci a o zapachu i wypiciu jej nie bylo mowy. Organizm kazdje z nas przechodzi to jak wiele innych spraw bardzo indywidualnie.

Pozdrawiam przyszle Mamuski :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej! ja też jestem zdania, że jedna słaba kawka dziennie raczej nie zaszkodi :D chyba, że istnieją jakieś indywidualne przeciwwskazania!!! pozdrawiam i właśnie idę sobie wypić małą czarną!! :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!
Moja hemoglobina po ostatnich badaniach to : MCV 94,7 fl , MCH - 31,9 pg oraz MCHC 33,6g/dl. Wg mnie była w normie ( tzn porównałam z wynikami w internecie) ale doktor powiedziała, że spada i przepisała mi żelazo oraz kazała ograniczyć kawę.

Znalazłam parę ciekawostek w internecie na temat picia kawy w ciąży, ale ponoć jeśli wyniki sa dobre to mozna sobie pozwolic na 2 filiżanki dziennie.

"Kawa i inne napoje zawierające kofeinę (np. coca cola) wypłukują żelazo dlatego powinno się je wykluczyć z diety. Natomiast obecność witaminy C bardzo pomaga przyswajać ten pierwiastek."

"Niektóre produkty z kolei zmniejszaja przyswajanie żelaza . Są to: duże ilości otrąb, wapń, herbata, duze dawki preparatu cynku, oraz sól fitynowa znajdująca się w przaśnym chlebie, nie oczyszczonych płatkach i nasionach soi. Wszystkie one blokują przenikanie żelaza z jelit do organizmu... To samo dotyczy kawy i herbaty, zpowodu zawartej w nich taniny. Wypijana w czasie posiłku herbata zmniejsza ilość wchłanianego żelaza aż o 60%, a kawa o 40%. "

"Nie wolno pić alkoholu, trzeba też ograniczyć picie mocnej kawy. Spożywanie alkoholu podczas ciąży zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka i poronienia. To samo niebezpieczeństwo stwarza kawa."

"Tempo usuwania kofeiny z organizmu zależy od wielu czynników. Jest szybsze o ok. 20-30% u kobiet niż u mężczyzn, natomiast u pań używających hormonalnych środków antykoncepcyjnych jest dwukrotnie wolniejsze. Czas ten wydłuża się jeszcze u kobiet w ciąży począwszy od trzeciego trymestru. Także z tego względu kobiety ciężarne nie powinny w ogóle pić kawy. "

Dodam jeszcze , że w pierwszej ciąży miałam słaby dostęp do internetu i informacji na temat kawy więc piłam 2 kawy dziennie. Urodziłam córeczkę z masą 3,5 kg więc nie wpłynęło to na niską mase urodzeniową,jedyne co to trafiła do inkubatora bo była niedotleniona, ponoć było to wynikiem długiego porodu który zakończył się cesarką ale mówią ze lepiej dmuchac na zimnie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A-ha zapomniałam lanjelin dopisać , że mój maluszek juz kopie. Wydaje mi się, że troszkę rzadko bo daje znac o sobie tak 2 -3 x dziennie ale to chyba w normie, co?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]