Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Coś czuję, że posty mężczyzn są tu żadkie, ale czasem trzeba. Niedawno przeżyłem ze swoją dziewczyną "pierwszy raz", jej "pierwszy raz". Ale moje panie nie gorszcie się moją osobą, moja towarzyszka jest starsza (o kilka miesięcy =] ) i oboje jesteśmy pełnoletni.

Było to tydzień temu, oczywiście użyłem środka antykoncepcyjnego zwanego prezerwatywą (ze środkiem plemnikobójczym firmy unimil). Minął tydzień, a jej się spóźnia miesiączka o około 2 dni. Strasznie sie tym denerwuje (moja dziewczyna), a ja jestem pewny, że środki nie zawiodły. Eh... Sprawdzałem nawet... (napełniałem wodą i nie było ŻADNEJ dziury itd..., prosze się nie śmiać... prosze...)

może pisze troche zawile (lubię uśmiech), ale jest to dla mnie bardzo ważne, a fakt, że jestem mężczyzną nie daje mi dostępu do wielu "kobiecych" informacji...

Pytanie brzmi: jak mogę ją uspokoić??
Czy testy będą działać poprawnie tak wcześnie??
Czy nerwy nie powodują opóźnienia??
Jakie są pierwsze objawy??
Jak długie mogą być opóźnienia??
I jak to wygląda z tą "nieregularnością", czasem ma 28 dni, a czasem 35... Jak więc rozpoznać opóźnienie??

Mężczyzna powinien być oparciem dla kobiety... A ja żeby nim być muszę wiedzieć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja nie napisałem tej wiadomości dla żąrtu... naprawde szukam pomocy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kubaNajpewniejsze będzie badanie krwi na beta hCG.Wykrywa bardzo wczesną ciążę jeszcze przed terminem miesiączki.Testy są zawodne.Badanie wykonuje większość labolatoriów,nie trzeba być na czczo.Kosztuje ok.20-30zł.
Myślę,że jeśli z zabezpieczeniem było tak jak piszesz to ciąża jest naprawdę mało prawdopodobna.
Często u dziewczyn które rozpoczynają współżycie mogą wystąpić pewne wahania w długości cyklu.Nie wiem czym dokładnie jest to spowodowane(może hormonami)ale znam wiele takich przypadków.
Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zgadzam sie z Polly, dodam jeszcze ze miesieczka moze sie spozniac nie tylko z powodu ciazy ale ze stresem, odchudzaniem, nadmiernym wysiłkiem. Takze jest wiele czynnikow przez ktore moze sie wszystko rozregulowac.
Jednak najlepszym wyjasnieniem bedzie kiedy twoja partnerka zrobi badanie beta Hcg tak jak Polly napisala.
A pomoc jej mozesz tym ze poprostu bedziesz z nia rozmaiwalm wysluchiwał i bedziesz dla niej oparciem. Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kuba - najlepiej niech Twoja dziewczyna zrobi test ciązowy. Ja robiłam w dniu spodziewanej miesiączki i wyszedł pozytywny (ciąza).
Ale myslę że mogą to również być jakieś zaburzenia hormonalne...
Najlepiej się upewnić.
Jakikolwiek będzie wynik to zyczę powodzenia!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Uspokoiłyście mnie, dziękuję... Teścik kupię jak miną 2 tygodnie od "pierwszego razu" i dalej nie będzie miesiączki. Jeszcze raz dziękuję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

powiem tak ja po pierwszym razie nie milam 3 miesiace okresu i wcale to nie byla ciaza :) wiecz czasami tak tez sie zdaza :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

z tego co wiem zdarza sie ze po pierwym razie, niketorym dziewczynom okres sie spoznia i jak twierdzi ginekolog to calkiem normalne.Tak mialam ja i kilka moich kolezanek..ale jak napisaly moje przedmowczynie najlepiej zrobic test:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Test ciazowy jest wiarygodniejszy, jesli zrobi sie go najwczesniej w dniu, kiedy powinien nastapic okres. Niestety nie jest on w 100% pewny. Znajoma byla w 3 miesiacu ciazy, a test dalej nie wskazywal ciazy (zakladam, ze test byl przeprawadzamy prawidlowo- jej maz w koncu jest ginekologiem :)

A, ze okres sie moze spozniac, to calkiem normalne. Czasem mozna nie miec okresu przez wiele miesiecy, ale to juz jest raczej zwiazane z radykalna zmiana klimatu badz chorobami.

Mysle, ze najlepiej wybrac sie do ginekologa.

Poza tym, wbrew pozorom kobiecie nie jest tak latwo zajsc w ciaze. Ma na to praktycznie 24-48 godzin w miesiacu (troszke dluzej moga jednak w jej "skarbonce" przebywac "soczki" mezczyzny).

My staralismy sie z mezem o dziecko rok. Wiez mi, to nie takie hop-siup.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]