Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:37 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam pytanko czy któraś wie może kto mi płaci i ile jak pójdę na macieżyński, bo mam już mętlik w głowie. Czy płaci ZUS czy pracodawca, no i ile bo ZUS słyszałam że jakieś 700 zł, ale myślałam że bieże się średnią z mojego 3 miesięcznego wynagrodzenia :?: :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej u mnie płaci mi firma i odlicza sobie od składek wysyłanych do zusu moją część-jestem na zwolnieniu lek 3 miesiąc. z tego co wiem wysokość macierzyńskiego to 100% płacy podstawowej lub średnioa z 12 miesięcy jeśli miałaś różne wysokości wypłat. niestety nie wliczają sie premie i nadgodzimy.
buźka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wliczają się premie :?: :shock: Premia to połowa mojej wypłaty :? Cóż szkoda :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:D Kochane, premie wliczają się w podstawe zwolnienia lek. i macierzyńskiego ale zależy jak sa okreslone w Regulaminie Wynagradzania w firmie. Wlicza sie je jeśli regulaminowo są pomniejszane za czas nieobecności. Liczy sie średnią z 12 m-cy lub z okresu przez który sie pracuje (jesli jest krótszy niz 12m-cy).

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

uuuffffff, to jest jednak jakieś światełko w tunelu :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
fakt jeśli są zmniejszane za dni nieobecności to liczą sie do zasiłku a jeśli nie to nie. u mnie nie sa a szkoda bo to 1/3 mojej wypłaty:(
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jeszcze zobaczcie jakie to niesprawiedliwe ja płacę składki i podatki od tej premi ale nie wlicza mi sie do macierzyńskiego. normalnie nisprawiesliwość!!!
pzdr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No niestety dowiedziałam się dziś od księgowego że premie się jednak nie wliczają, jesynie premie kierowców którzy u nas pracują, oni to mają określone w regulaminie. To naprawdę niesprawiedliwe za premię którą sobie zapracowałam państwo i tak zabiera nam pieniądzę :evil: Co za kraj :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anula 25
wiem co czujesz bo mnie też szlak chciał trafić jak sie o tym dowiedziałam .... płacimy zus i składkę zdrowotna i podatek od tych składek i co ??? jak nam trzeba to nie możemy dostać nic od państwa.... no może to nie całkiem nic ale tego co odczuwamy za słuszne!!! trudno taki kraj!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Wami... to strasznie niesprawiedliwe, bo bez względu na zapis w regulaminie składki ZUS-owskie płacimy ale takie są przepisy :(
Czasem brak takiego zapisu w Regulaminie Wyn. wynika z niewiedzy szefostwa. Przecież to że my idziemy na macierzyński to pracodawcy na tym nic nie tracą (finansowo oczywiście). A nawet jest to swego rodzaju oszczednością dla budżetu firmy, bo normalnie nasza pensja była zabudżetowana do wypłaty, a idąc na macierzyński płaci ZUS a nie pracodawca. Logiczne...
Firmy traca oczywiście na tym że nie ma pracownicy. Często muszą na jej miejsce zatrudnić kogoś - więc pensję płaca nowej osobie. Ale tak najczesciej to nikogo nie zatrudniają tylko posostali pracownicy przejmuja obowiązki - tak akurat jest w moim przypadku.
Na szczęście nie mam problemu z premią, bo mam stałe wynagrodzenie :D

Pozdrawiam i zdrówka życzę mamusiom i dzidziusiom

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]