Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 4:42 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

czesc dziewczyny!mam pytanie?czy robilyscie sobie cytologie w anglii w czasie ciazy(smear test),bo ja kiedys robilam i przyslali mi do domu,a teraz,gdy jestem w ciazy kaza odebrac osobiscie.boje sie,ze cos jest nie tak.wczesniej nalezalam do innej przychodni,moze tu jest inaczej,ale dzis przyslali mi ten list i sie boje,zwlaszcza,ze kiedys mialam problemy.pol roku temu bylo wszystko ok,ale wiadomo moglo sie zmienic.wiem,ze dowiem sie u lekarza,ale poki co chcialabym wiedziec ,czy kazali zglosic wam sie po wyniki nawet jak byly ok?bo np mocz podali mi przez tel.nie wiem co mam myslec?ale wydaje mi sie,ze cos jest nie tak

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ja nie mialam robionej cytologii w Anglii jeszcze wogole . Akurat jak mialam termin (na wiosne) to okazalo sie ze jestem w ciazy i to badanie przelozyli mi na 6 miesiecy po porodzie . Wydaje mi sie ze nie powinnas sie martwic na zapas . W roznych przychodniach jest roznie . Ja np nie mialam robionego badania moczu , tylko sprawdzenie odczynu za pomoca papierka lakmusowego :lol: , a ty z tego co rozumiem mialas . Sama wiec widzisz ze nie wszedzie jest tak samo . Moze w tej przychodni standartem jest wysylanie wezwania na odbior wynikow cytologii .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moze masz racje;)w sumie sama nie wiem czy to cytologia,bo poszlam do lek w 8tyg,bo mnie brzuch bolal.zrobili mi mocz i pobrali sluz.ogladala w srodku i powiedziala,ze wyglada ok,ale ze musi pobrac material do badania,bo moze byc np infekcja(ja sobie pomyslalam,ze robi mi smear test,bo w sumie co innego moglaby zrobic?).slyszalam tez ,ze kobiety w ciazy maja czesto jakies infekcje,ale nie wiem czy to prawda,bo to kolezanka tak twierdzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

No niestety prawda . Zmiany hormonalne robia swoje . Twoja to cie przynajmniej zbadala i moze wlasnie dlatego cie wolaja , zeby dac ci lekarstwa . Moja jak jej powiedzialam ze mam takie a takie uplawy i ze mam czasami swedzenie to na "pysk" , bez badania dala mi globulki dopochwowe na grzybice . A o tym ze takie sa objawy grzybicy dowiedzialam sie tez od kolezanki , bo nigdy wczesniej nie mialam problemow . Po jakims czasie swedzenie wrocilo i jak powiedzialam lekarce to ona stweierdzila ze to normalne i czeste u ciezarnych i ze ona nie moze tyle razy mi przepisywac lekarstw . Z tego co wiem to w Polsce sie to leczy , chociaz w ciazy to wiecznie nawraca . No ale tutaj to maja wszystko na glowie postawione . Teraz nawet nie wiem czy mam ta grzybice czy nie . Przeciez ja nie jestem lekarzem , a swedzenie kobiety czasami maja z roznych powodow , a po badaniu okazuje sie ze wszystko jest ok .
Ale sie rozgadalam :lol: .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

na szczescie wszystko jest ok.nie mam infekcji;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dZIEWCZYNY MOZE wY MI POMOZECIE...Nie moge znlesc typowego tematu mamusiek z Anglii,ale skoro znalazlam WAS:) Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada cala procedura aby dostac zasilek rodzinny w Anglii.Moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam w Polsce,moj M.za tydzien wyjezdza do Anglii do pracy (legalnie),nie jestesmy malzenstwem ,slub mamy zaplanowany na lipiec a nasza kruszynka pojawi sie w maju.Ja nie pracuje.Dzis w gazecie wyczytalam ze zamiast starac sie o marne 48zl zasilku rodzinnego w Polsce moge starac sie o zasilek w Anglii tzn moj M.ktory wynosi niecale 70 funtow.Jaka jest procedura aby otzrymac ten zasilek?Jak to zalatwic i gzdie sie udac?Czy to dlgo trwa?Z gory dziekuje za pomoc

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.mysle ze bede ci mogla pomoc,wiem ze po porodzie naleza sie pieniadze ale w zalezniosci od zarobkow twoich lub twojego chlopaka-jest to 500£.To ze nie jestescie malzenstwem nie ma znaczenia tutaj-ja mieszkam w londynie jestescie trsktowani jak pelnoorawna para.Nie mosisz sie rowniez martwic o ubezpieczenie-opieka medyczna jest zupelnie darmowa.porod rodzinny jak rowniez znieczulenie i sposob porodu np. w wodzie -rowniez za darmo.Po porodzie az do 16 roku zycia dziecka dostajesz zasilek podstawowy to 17£,ale mozna dostac wiecej -zalezy od zarobkow.mozna to zalatwic samemu ale jesli macie problemy jezykowe to najlepiej to zlecic jakiejs osobie ktora za niewielkie pieniadze zalatwi wszelkie formalnosci,numery zlajdziesz w ogolnie dostepnej gazecie polskiej jak cooltura.Jak masz wiecej pytan czetnie postaram sie pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje blondi74.Troszke mi pomoglas,tzn jezeli chodzi o porod to bede rodzic w Polsce,mam zamair dolaczyc do moejgo meza dopiero po slubie i narodzinach dzidziusia tzn ok wrzesnia.Wiec w takim przypadku chyba te 500 funtow mi sie nie nalezy.A co z tym zasilkiem rodzinnym o ktorym pisalam,a wyczytalam w gazecie?Wiesz cos o tych niecalych 70 funtach?Tam bylo tez napisane,ze dostaje sie je bez wzgledu na zarobki.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]