Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:35 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

jaki macie poziom cukru we krwi? ja mam 96, lekarz stwierdził, że prawie nie mieszcze się w górnej granicy. czy to znaczy że będę mieć cukrzycę ciążową?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj!

Dopiero co się zarejestrowałam i śpiesze z odpowiedzią, gdyż badałam poziom cukru. Więć ta, ten poziom cukru, który podałas jest zapewne na czczo - moim zdaniem jest oki. A to, czy masz cukrzyce ciążową będzie mozna zbadać pomiędzy 24-28 tc. Robisz wtedy cukier na czczo, potem pijesz 50g glukozy i po godzinie idziesz oddać krew. Tak się bada cukier po obciażeniu. Jesli wynik jest dobry, to już jest spoczko. Ale jakby był wątpliwy to powtarzasz badanie, ale wtedy pijesz 75g glukozy.

Głowa do góry, będzie git.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kochane!!!
Jest to badanie bardzo nieprzyjemne. Robiłam badanie krwi na początku ciąży z obciążeniem 50 mg. Coś okropnego. Należy wypić w ciągu ok 5 min wielką szklankę bardzo słodkiej wody. Po wypiciu chce się wymiotować i jest naprawdę niedobrze. Na początku miałam poziom 101, potem przed obciążeniem 113 po 126. Norma przed obciążeniem na czczo to 110, a po 140. A teraz w 6 miesiącu mam 100. I nadal się martwię. Nie jem słodyczy, nie używam cukru. Nie wiem skąd to ... martwię się bardzo... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę przesada z tą obrzydliwością :wink: Do tego roztworu śmiało można wcisnąć cytrynę. Oczywiście mam na myśli kobiety, które nie mają mdłości ani innych takich bajerów, w tym wypadku to faktycznie chce się wymiotować. Dla mnie osobiście wypicie takiej glukozy na pusty żołądek było prawdziwym smakołykiem :) Byłam spragniona i głodna, bo przecież najpierw na czczo trzeba oznaczyć poziom cukru.

Podobno norma kobiet ciężarnych na czczo to 80, po obciążeniu 50g - 130 (od razy mówię, że wyczytałam to na innym forum, na którym się udzielam)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja rowniez to przezylam bez zadnych problemow...a nasluchalam sie wczesniej!!!Jakie to obrzydliwe itp. Fakt faktem zaslodzic sie mozna, ale z kilkoma kropelkami cytrynki da sie wypic :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też już jestem po badaniu - ale moja ginekolog zapisała mi obciążenie glukozą 75 mg - w sumie miałam do wypicia na czco 300 ml roztworu słodkiego; jakoś poszło, nie było mi mdło, ale byłam baaardzo głodna i tylko mi się odbijało. Wynik na czco to 81 mh/dl, a po... 2 godzinach 51 mg/dl. Aż tak smiesznie :). Powiem tylko tyle, że dzień przed badaniem objadłam się lodami i mlekiem skondensowanym z tubki (tak na kolację), może dlatego na czco wyszło wyżej niż po wypiciu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja na to okropne(tak słyszałam) badanie ide jutro...juz po napiszę jak było i jaie miałam wyniki :lol:

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja 3 tyg temu robilam ten test obciazenia glukoza 50g fakt okropnie slodkie, ale juz wiem ze cukrzyca mi nie grozi-wynik byl super mimo ze bylam po sniadaniu :D Ja mialam troche inne wyniki bo na czczo wyszlo 4.63 a norma to 6,7 a po wypiciu glukozy bylo 5,4 a norma to 7,6.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to trochę dziwne, że robiłaś test na obciążenie będąc po sniadaniu. A poza tym to w jakich jednostkach masz te wyniki?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej...ja na szczęście badanie mam za sobą...okropny był ten "napój", ale jakoś przetrzymałam(było mi słabo)...dodatkowo ten dzisiejszy upał!!!
Wydaje mi się że po godzinie mam za wysoki wynik...bo 145...przed badaniem miałam 78(czyli poziom cukru, który mam zawsze)...napiszcie czy 145 to OK, bo do lekarza idę dopiero w sobotę...

Pozdrawiam :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja po obciążeniu 50g miałam 187! ale po 75g 137 i to dobry wynik. Wydaje mi sie, pewnie jak już wczesniej pisałam, że norma po 50g glukozy jest do 130. Ewentualnie powtórz badanie po wypiciu super eliksiru z zawartościa 75g glukozy. Smacznego!!!
Podaję link do forum bociana, tam poczytaj http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?n ... ic&t=16522

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CZesc!Moj dziadek jest cukrzykiem, a 3m-ce temu okazalo sie ze moja 3letnia coreczka jest malym slodkim cukrzykiem insulinozaleznym.Wiec ja zawsze badajaca cukier sie nieco zestresilam przy okazji ciazy.Ale zrobilam badanka i wsio jest ok:)DZIEWCZYNY!Zwłasza to do myszeczki.Niestety węglowodany to nie tylko slodycze.To wszytskie maczne produkty, owoce(niektore maja mniej, niektore wiecej),warzywa, straczkopochdne i wiele innych.Niektore mozna jesc w miejszych inne w wiekszych ilosciach(w zaleznosci od ilosci zwartych weglowodanow).no ale...wazne zebysmy mialy dobre wyniki:)Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki Karrera..poczytałam sobie forum bociana i juz mi lepiej...widac że trochę mam za wysoki wynik po godzinie(145)...ale na razie się nie martwię i zobaczę co powie na to lekarz...

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jolax norma dla kobiet w ciąży jest do 100. Ja mam 98,9 i lekarz nie kazał się martwić. a test obciążenia glukozą , o którym pisza dziewczyny robi się dopiero po 20 tygodniu ciąży. Mój lekarz zawsze mówi, że jak coś się mieści w normie to nie nalęzy się amrtwić!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moje wyniki sa w mmol/l-i za kazdym razem jak mialam mierzony poziom glukozy byl tak dziwnie podany!! A robilam po sniadaniu bo bez jedzenia nie moge wyjsc z domu bo mam problemy z zaladkiem od kilku lat i bedac na czczo moglabym sie przewrocic.Tak poza tym wszystkie badania krwi robie po sniadaniu i zawsze wyniki sa bardzo dobre!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mimo wszystko, cukier to co innego, bo raczej hemoglobina ci od kanapki nie skoczy :wink:

Badanie z obciążeniem robi się pomiędzy 24 a 28 tc.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ZNALAZŁAM TAKĄ NOTKĘ.
____________________________________________________________________________________________________________________
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

____________________________________________________________________________________________________________________

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]