Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:37 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam. W czwartek byłam u gina, gdyż od trzech dni kuło mnie nisko w podbrzuszu, w linii pępka. Miałam zrobione usg i z maluszkiem wszystko dobrze, ilość płynu owodniowego prawidłowa,jedynie szyjka miękka, więc kazał dużo leżeć i wróciliśmy do duphastonu (w 16 tyg. był odstawiony). Okazało się jednak, że przyplątała mi się jakaś infekcja w pochwie, przepisał mi Pimafucin, zlecił również badanie moczu. Dziś odebrałam badania i się troszkę przestraszyłam: w moczu wyszły mi bardzo liczne bakterie i dużo śluzu. Rozumiem, z tego że mam również jakąś infekcje układu moczowego, wizytę mam we wtorek i chciałam się was poradzić:
- Czy te kłucia pod pępkiem mogą być spowodowane infekcją?
- Czy jest to groźne dla maluszka?
Bardzo się denerwuje, gdyż od samego początku ciąży są jakieś problemy, plamienia, polip na szyjce, a teraz infekcja. Z góry dziękuję za każdą poradę i sugestie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja przez cala ciaze mialam bardzo liczne bakterie i sluz w moczu i bralam furagin Malemu nic sie nie stalo :) wiec mysle ze nie musisz sie martwic

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monisia, ja od listopada borykam się z licznymi bakteriami w moczu i podwyższonym poziomem leukocytów. Ból w podbrzuszu możliwe, że jest spowodowany infekcją - ja tak miałam.
Ból przeszedł, niestety bakterie nie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć...w czasie ciąży miałam to samo....Furagin mi nie pomógł a nawet powodowal u mnie biegunke :roll: :oops: co jest bardzo rzadkie, na bakterie pomogły mi za to tabletki z żurawina....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mam to samo... jestem prawie w 14 tc. jednak nie kluje mnie brzuch,a tak jakby jajnik... i do tego mam opławy;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję dziewczyny za odpowiedź, jestem już po wizycie u gina i troszke jestem spokojniejsza. Mam zrobić posiew, a na bakterie przepisał mi Amotaks, dopochwowo luteine i do podmywania plivafem f, z maluszkiem wszystko dobrze, już czuję pierwsze ruchy, no i podobno ma być synuś :) no ale pojawił się nowy problem, skróciła mi się się szyjka z 3,5 cm do 2,55 cm, na razie mam leżeć i za tydzień do kontroli, ale założenie krążka mnie nie ominie :evil: W czwartek mam usg połówkowe i zobaczymy jak się miewa mój bąbelek, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze...Buziaki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monisia85 a w ktorym Ty jestes tygodniu???
Przepisal CI luteine dopochwowo??? Az dziwne, bo ja majac takie objawy zapytalam sie czy moge przyjmowac luteine dopochwowo i on odpowiedzial mi ze raczej nie poniewaz moge sie czegos glupiego nabawic, jakiegos zakazenia badz wiekszych uplaw... Tymczasem przyjmuje luteine ale doustnie... Przez pierwsze trzy miesiace przyjmowalam ja 3 razy dziennie a teraz tylko raz i dobrze bo jest okropna.
Powiedzcie mi jeszcze czy macie takie intesywnie zolte zabarwienie moczu??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NatiG jestem dokładnie w 19 tyg. 1 dzień,odstawił mi duphaston a przepisał mi luteinę dopochwowo bo powiedział, że dobrze też to zrobi dla szyjki, która się skróciła. Będę na wizycie za tydzień to się dopytam, a kolor moczu mam żółty. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wogole mam oplawy i starsznie intensywny zolty mocz... czy to cos zlego??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiesz najlepiej o te upławy zapytać gina, ja mam generalnie sporo śluzu ale jest raczej przezroczysty,ale jak mi się przyplątała infekcja grzybiczna to wydzielina zrobiła się kremowa i bardziej gęsta, nic mnie wprawdzie nie piekło ale okazało się infekcją,no a co do tego moczu to jak jesteś nie pewna to może warto przebadać i będziesz spokojniejsza :) Odebrałam dzisiaj wyniki posiewu z moczu, są ok, brak wzrostu bakteryjnego :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dziewczyny jestem na samym początku ciązy i bardzo martwię się badaniem moczu :( :( i to strasznie :( ostatnio wyszło że mam baterie, powtórzyłam bad i wyszło jeszcze gorzej- liczne baterie, nabłonki płaskie liczne, ślad krwi :(
jutro zawioze mocz na posiew, nigdy nie miałam zap pecherza i teraz nie mam objawów ani pieczenia ani nic takiego :( bardzo się martwie...

Offline Wyświetl profil  

Zombie, nie ma się czym martwić, ale nie można tez tego lekceważyć. Dużo kobiet (w tym ja) choć nie ma normalnie z tym problemów, w ciązy non stop się z tym bujają...
A więc- wcale nie musisz mieć infekcji dróg moczowych. Równie dobrze może to być infekcja pochwy. Lekarz najprawdopodobniej w ciemno da Ci jakiś lek, który może pomóc, ale sprawa może wrócić... i tak w kółko.
Przy ciągłych nawrotach infekcyjnych robi się jedno z 2 badań: badanie cewnikowe moczu (na Izbie Przyjęć, pobiera się sterylnie cewnikiem mocz i bada- jesli mocz wyjdzie ok, tzn, że kwestia tkwi w drogach rodnych. Na wynik się czeka 30-60 min) lub posiew z pochwy (wyjdą wyhodowane szczepy bakterii czy grzybów, jesli coś jest na rzeczy). Posiew pobierany jest w gabinecie ginekologicznym, czas oczekiwania na wynik- kilka dni. Przy zrobionym posiewie dostajesz od razu wynik, na jakie leki dana bakteria jest wrażliwa.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dziekuje za odp. Posiew z pochwy mam ok robiony 3 tyg temu. Dzisiaj zanioslam mocz na posiew zobaczymy czy cos urosnie

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]