Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 11:41 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam dziewczyny!! Mój gin podejrzewa u mnie anemię, zrobił mi badania ale na nie i wizytę u niego muszę poczekać kilka dni i bardzo się martwię. Nie wiem za wiele o anemii. Czy któraś z was miała anemię ciążową i może mi powiedzieć co to dokładnie za choroba jak sobie z nią radzić i czy nie zaszkodzi dzidziusiowi????????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witaj G_o_s_i_a_k
anemia w ciazy wstepuje sie u wielu kobiet jest to tzw: niedokrwistosc,
i pojawia sie gdy nastepuje spadek hemoglobiny norma to (HGB, Hb) = 11,5-16,0 g/dl jesli w wynikach te wartosci sa ponizej wowczas mowimy o anemi

ja jestem w 24 tyg. ciazy i rowniez ja mam dostalam zestawik z zelazem czyli Sorbifer po tym powinno sie poprawic, twoj lekarz napewno ci cos przepisze nie obawiaj sie bo naprawde duzo kobiet w ciazy to dotyka

pozdrawiam
Joasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

tak jak kolezanka wyzej napisala anemia niedokrwistosc zdarza sie u wiekszosci ciezarnych.ja tez mam teraz slabe wyniki i biore tardyheron 1 dziennie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziękuje dziewczyny za odpowiedz trochę się uspokoiłam. Ale nadal mam skromną nadzieje że wyniki wyjdą o.k :) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie tez niestety dopadła anemia. Na początku brałam biofer folic - ale okazał on sie na mnie za słaby, poźniej tardyheron ale po nim tez wyniki morfologi spadały w dół. Dopiero po Sorbiferze zaczeły sie poprawiać. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe u mnie tez dopiero Sorbifer Durules poprawil wyniki krwi...ale nigdy tak zeby wrocily do normy.....
anemia ponoc jest fizjologiczna w ciazy, dzidzi zabiera co potrzebne a my musismu z niedoborami walczyc....
dostaniesz jakby co zelazo do lykania, je sie tez duzo "zelazowych" pokarmow : ja np szpinaku zjadalalm kilograamai i pilam duzo sokow z burakow.....
tak wiec nic sie nie martw, a juz na pewno nie na zapas.
dobrych wynikow zycze ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :) Dziewczyny ja też miałam anemię, zażywałam również Sorbifer Durules, ale jesli moge doradzic to wyniki znacznie mi sie poprawiły po FemiFeralu. Farmaceutka powiedziała mi, że się lepiej wchłania, poza tym nie miałam podczas jego zażywania problemów w wypróżnianiem tj. przy tardyferonie czy sorbiferze :oops:
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

njlepiej przyswajalne żelazo, jeśli któras z was podobnie jak ja nie lubi prochów to piełnokrwiste produty. wątróbka, wołowina, kaszanka. Ja mam na uwadze od początku ciąży możliwość anemii i staram sie dostarczać w ten sposób, puki co (34tydz) nie miałam złych wyników.
taka ciekawostka:
badania wykazały ze dostateczna podaz żelaza ma wpływ na funkcje myślowe dziecka. dlatego warto dostarczać ten pierwiastek :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jestem w 28 t.c. i jak w poprzednich tygodniach mialam niski poziom hemoglobiny, to nie bylo jeszcze anemii, ale po ostatnich wynikach poziom sie duzo obnizyl, a do tego spadl mi ponizej normy poziom plytek krwi....lekarz kazal brac tardyferon fol (zelazo + kwas foliowy), ale az 3*dziennie, a do tego biore od poczatku ciazy falvit m...zobaczymy na nastepnych badaniach czy sie polepszylo :) mam nadzieje!
najlepsze jest to, ze w ogole przez cala ciaze swietnie sie czuje i nic zbytnio mi nie dolega- nie wymiotowalam ani razu, nie puchna mi nogi , nie mam dusznosci i godzinami moge przebywac na sloncu bez komplikacji , a jednak wyniki badan sa slabe! czy to nie ciakwe?!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam dziewczyny odebrałam wyniki i jednak mam anemię ale bardzo małą jak to gin stwierdził mam brać biofer folic i nic się nie martwić :D
Mam nadzieję że szybko wszystko wróci do normy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też zaczynałam od lekkiej anemii podobnie jak u Ciebie lekarz przepisał mi biofer folic - niestety i te proszki i dieta nic nie zdziałały i morfologia bardzo mi spadła w dół.
Mam nadzieje,że u Ciebie będzie lepiej.
Dodam,że biofer jest bardzo słabiutki jako preparat zelazowy (zreszta jak wszystkie podobne preparaty zelazowe sprzedawane bez recepty) a braki zelaza w organizmie bardzo ciężko odrobić.
G_o_s_i_a_k jedz dużo produktów bogatych w zelazo (pieczywo ciemne, rodzynki, salami, kaszanka, buraki, pietruszka). Wchłanialnośc zelaza poprawiają produkty z witaminą C a utrudniają produkty z kofeiną np. kawa, cola.
Trzymam kciuki za nastepne wyniki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie też dopadła anemia w ciąży, lekarz przpisał mi tardyferon po 2 tabletki dziennie, teraz na koniec ciąży sytuacja się poprawia, ja myśle że jeżeli nie są to jakieś skrajne przypadki to nie ma sie czym przejmować.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

barankosia Mam nadzieję że po tych lekach się poprawi, a niestety produktów bogatych w żelazo nie znoszę ,wiec muszę się teraz zmuszać do ich jedzenia :( I zauważyłam po suwaczku że twój termin porodu różni się tylko o 1 dzień od mojego :D W podobnym czasie będziemy się męczyć :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Ja też łykam Sorbifer Durules na razie raz dziennie, ale kiepskie wyniki zaczęłam mieć po zastosowaniu diety cukrzycowej :? Z tego co wymieniłyście do jedzenia, w sumie mogłabym jeść w tej sytuacji szpinak.

Wątek Pierwszy dzidziuś po 30-tce :)
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23392

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mnie spadła hemoglobina w ciągu tygodnia z 11,2 do 10,9. Miałam zapisane 2x dziennie żelazo które okazało się za słabe, dostałam mocniejsze po którym się zatrułam i teraz biorę 1 słabe i 1 mocne w ciągu dnia. Z tym żelazem to trochę kiepsko że z warzyw wchłania się tylko kilka procent.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: anemia
Awatar użytkownika

Hej!!! U mnie lekarz też stwierdził anemię. Mówił, abym się nie martwiła, bo widocznie dzidziuś wyssał ze mnie wszystkie witaminy, bo były mu potrzebne do prawidłowego rozwoju. Łykałam dwa razy dziennie Tardyferon Fol i dosyć szybko nastąpiła poprawa, po której lekarz kazał mi ograniczyć zażywanie żelaza do jednej tabletki dziennie. Niestety nie wyszło mi to na dobre, gdyż poziom żelaza znowu znacznie się obniżył. Ginekolog stwierdził, ze jestem skazana na zażywanie żelaza do końca ciąży :((( Słyszałam, że skutecznym sposobem na podniesienie poziomu żelaza jest picie soku z buraków. Chyba zacznę stosować tę metodę. Pozdrawiam wszystkie anemiczne ciężaróweczki:))) :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja takze miałam anemie i lekarz zapisał mi taryferon który pomógł już po miesiacu ale dla bezpieczenstwa nadal go biore

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez miałam anemię jakoś koło 26 tc i też dostałam tardyferon fol do łykania :) brałam go na noc bo rano po nim miałam nudności cały dzień :) pomogło i już brać nie muszę zresztą mam nadzieję że lada dzień urodzę :P

Offline Wyświetl profil  

Mi lekarz przepisał biofer folik, jak miałam w ciąży anemię, bo podobno najlepiej się wchłania - zawiera żelazo w formie hemowej i ma dodatki: kwas foliowy i witaminkę C.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja też z anemią. Łykam kwas foliowy i Tardyferon. Wyniki się już trochę poprawiły...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]