Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:29 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość

Czy któraś z Was nosi soczewki kontaktowe? Ja nosze i teraz właśnie mam problem, jestem w 28 tyg. ciąży i jak założe soczewki to oczy pieką i szczypią :cry: Wczesniej nie miałam takiego problemu. Czy to spowodowane jest ciążą :?: Pomóżcie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bettika ja na co dzień noszę okularki. Sporadycznie zakładam soczewki i też oczka ciężko mi się do nich przyzwyczajają teraz. Czuję dyskomfort i właśnie pieczenie. W ciąży nie ma przeciwskazań do zakładania soczewek, ale jak mi powiedział okulista, śluzówka oka (chyba dobrze napisałam??) jest mniej nawilżona, oczka są bardziej wysuszone i stąd czasem takie problemy. Może lepiej na ten czas przerzucić się na okulary... :(
Pozdrawiam Cię gorąco :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej :) Nic sie nie martw - to zupelnie normalne :) I ja i moja siostra nosimy soczewki - ona ma 4 miesiecznego synka i wlasni3e w drugiej ciazy okazalo sie ze zupelnie nie moze zalozyc soczewek - oczy szczypia, lzawia, ropieja - normalnie straszne :evil: Lekarz i polozna jej powiedzieli ze to normalne, ze czasem w ciazy minimalnie zmienia sie ksztalt galki ocznej i stad dyskomfort. Dodam ze z pierwszym maluszkiem w ciazy tak nie miala. Przerzucia sie na okulary a po porodzie wszystko wrocilo do normy :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ja nosze soczewki od kilku lat i teraz gdy jestem w ciazy nie mam z nimi problemu :) przynajmniej narazie :) ale kazdy inaczej reaguje wiec moze poprostu ich nie stosuj! szkoda oczek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki laseczki za odpowiedzi! Niestety okularów nie nosze bo wygladam w nich tragicznie ( mam duuużą wade wzroku). Może kupię sobie jakieś kropelki do nawilżania oczek... Zobaczymy czy będzie lepiej...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

bettika pisze:
Dzięki laseczki za odpowiedzi! Niestety okularów nie nosze bo wygladam w nich tragicznie ( mam duuużą wade wzroku). Może kupię sobie jakieś kropelki do nawilżania oczek... Zobaczymy czy będzie lepiej...

Ja też mam bardzo dużo wadę wzroku i póki co nie odczuwam zadnego dyskomfortu przy noszeniu soczewek (Dzieki Bogu)... Nie wyobrazam sobie życia bez soczewek :) Okularów nawet teraz bym nie znalazła :)

Mozesz stosować nawilżajace krople, ale najpierw pogadaj z ginem lub okulista, bo nie każde mozemy stosować...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

bettika pisze:
Może kupię sobie jakieś kropelki do nawilżania oczek... Zobaczymy czy będzie lepiej...

bettika, ale koniecznie zapytaj, czy można stosować takie kropelki. Ja mam bardzo wrażliwe oczy i stosowałam niedawno krople do nawilżania oczu. Na ulotce pisało, że krople nie zostały przebadane pod względem, czy mogą je stosowac kobiety w ciąży. Kiedy zaczęliśmy się starać o dziecko odstawiłam je już pierwszego dnia... nie chcę ryzykować :)
Przed zakupem kropelek najlepiej zapytaj lekarza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez nosze soczewski,juz pare lat, do tej pory wszystko było ok, ale od paru dni rzeczywiscie zaczynaja mnie szczypac oczy..może cos w tym jest, ze pod koniec ciazy cos sie dzieje z galką. I tak musze sie wybrac do okulisty to sie podpytam.

[*]23.07.2010 8tydz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też nosze soczewki i nie mam problemu Może należy nawilżać oczy np solą fizjologiczną? Ja sie martwię co zrobię podczas porodu - czy zdaze ściągnąć i czy będę musiała lezeć nieco przyślepiała :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam taki sam problem w ciązy. Niektórym kobietom przeszkadzają bo to niby wina hormonów,. Spokojnie po porodzie wszystko wraca do normy.
A narazie radze zakładać okularki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny! A ja mam pytanie do tychz was, które juz rodziły: czy zdejmowałyście soczewki podczas porodu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kupiłam kropelki nawilżające i jest dużo lepiej jak narazie :lol: Ja też jestem ciekawa czy koniecznością jest zdjecie soczewek do porodu? Bo jak tak to tragedia :!: :!: :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja okulistka z kolei powiedziała, że w ciązy jest niewskazane noszenie soczewek, więc śmigam w okularkach. Ale ja na szczęście mam niedużą wadę wzroku i soczewki i tak wkładałam jednodniowe jak potrzebowałam pozbyć się okularów, np. na rower, narty, rolki, jakieś takie sprawy. Tym bardziej, że ja na codzień miałam kłopoty z soczewkami. Strasznie suche oczka mam. Także to na pewno sprawa indywidualna i należy poradzić się lekarza okulisty. ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny a jak jest z tym badaniem okulistycznym przed porodem? Nie moge znależć tego tematu :cry: Gin daje skierowanie czy samemu sie idzie na takie badanko (dna oka)? Kurcze, obawiam się że bede miała cesarke... :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

A to mi oczy otworzyłyście, ja tez nosze soczewki i tez ostatnio pieka mnie oczki, na szczescie zakładam na krotko, ale w ogole nie wiazalam tego z ciaza, myslalam ze poprostu niedokladnie mylam rece po balsamie do ciala albo cos w tym rodzaju. A to moze rzeczywiscie w ciazy oczy bardziej wrazliwe....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

okulista zalecil mi odstawienie soczewek na czas ciazy, jednak ja nie moglam sie przestawic na okulary i zakladalam w dalszym ciagu soczewki, tyle ze na krocej ze wzgledu na szczypiace oczy, robilm tez 1,2 dniowe przerwy w noszeniu soczewek, ale to bardzo zadko :) dwa tygodnie temu rodzilam i dlugo zastanawialam sie czy zalozyc soczewki do porodu i zaryzykowalam.. nic sie nie stalo, w moim przypadku soczewki przy porodzie nie mialy zadnego wplywu :) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

wiki_84 dzięki za info... ja sie zastanawiam jak rodzić... Znaczy sie w czym... Jeszcze trochę czasu mam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dyskomfort gdy nosisz soczewki spowodowany jest tym,iz sluzowka w ciazy bardziej sie wysusza i to jest normalne,aczkolwiek nie kazda sie z tym boryka.A co do porodu to mysle,ze lepiej jest zdjac soczewki gdyz w razie komplikacji np cc nie trzeba niepotrzebnie zawracac sobie glowy wyjmowaniem soczewek,zreszta w pospiechu mozna o nich zapomniec

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam soczewki od 11 lat, w ciazy zadnych dolegliwosci ocznych.
do porodu bede miec okulary, bo okulista napisal mi, ze porod ma sie skonczyc cc jesli bedzie trudny (dno oka OK ale cienka siatkowka). A DZIECKO DUZE WIEC NA LEKKI POROD NIE LICZE.

Krzyś, nasze Słoneczko, 17.10.007, godz.1.30
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]