Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:34 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

witajcie dziewczyny!
mam takie pytanie do wszystkich dobrze poinformowanych mam: czy to normalne ze maluch moj w 32 tyg. jest malo ruchliwy? jest to moja druga ciaza i raczej nie panikuje z byle powodu, ale ta sprawa zaczyna mnie meczyc. moja corcia (ktora teraz ma ponad trzy latka) byla w brzuchu bardzo ruchliwa. teraz spodziewam sie synka, ktory od poczatku ciazy jest bardzo spokojny i malo sie rusza. tak jak lezal (glowka w dol) tak lezy ... sprawia to wrazenie jakby nie robil nic! czasem kopnie, teraz nawet mocniej, ale ilosc rucow w ciagu dnia to moze 15-20. czy to nie za malo? zaczyna mnie to martwic. wiam ze kazda ciaza i kazde dzieko jest inne ale byc moze moje obawy sa uzasadnione! powiedzcie co o tym myslicie.
pozdrawiam serdecznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem w podobnej sytuacji i tez się tym martwię. To moja druga ciąża, jestem w 23tc i maluch w brzuchu rusza sie bardzo rzadko. Przez cały dzień rusza się dosłownie może kilka razy. Może tu nie ma reguły. Pamiętam, że szwagierka miała podobne obawy. Kiedy w 34 tc nie poczuła przez cały dzień ruchów dziecka pojechała do szpitala bo bardzo ja to zaniepokoiło, ale zrobili jej wtedy wszystkie badania a lekarz powiedział, że to nadzwyczaj spokojne i leniwe dziecko i nie ma powodu do zmartwień bo wszystko jest wporządku. Widocznie każda ciąża jest inna, a może my w drugiej ciąży jesteśmy mniej wrażliwe i spokojniejsze dlatego też nasze maluchy poprostu sobie odpoczywają ? Pozdrawiam i zyczę wszystkiego naj naj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maja29 na razie nie powinnas sie zbyt marwic bo dzidzius ma jeszcze duzo miejsca i jak trafi na brzuszek to czujesz-ja mialam tak ze nawet 2 dni nie czulam ruchow.Paola moj maluszek ostatnio mnie tak nastraszyl ze sie poplakalam bo prawie sie nie ruszal przez dwa dni, ale jak zaczal wywijac to mi sie odechciewalo. Jak chcesz sie uspokoic zrob prywatnie usg a dowiesz sie czy wszystko gra.Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moze faktycznie macie leniwe dzieciaczki albo poprstu spioszki :-) Kiedy wychodzicie to dzieci zazwyczaj spia ;-) Zrobcie sobie KTG by posluchac serduszka dzidzi (u genekologa albo w spzitalu ) to sie uspokoicie :-) Na pewno wszystko bedzie dobrze. Ale byscie sie supokily idzice poskuchac serduszka waszego dziecka :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki dziewczyny za dobre rady ... troche sie uspokoilam :)
w sumie to bym sie cieszyla gdyby moj maluch okazal sie nadzwyczaj spokojny, jak to anglicy mowia "couch-potato", nie ma jednak gwarancji ze jak juz sie urodzi to mu to nie minie :)
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]