Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:35 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak to jest??

Mam takie pytanie jaki jest kolor wydzieliny u kobiety w ciąży i po ilu dniach lub tygodniach po zapłodinieniu przybiera taką barwę??Prosze o szybką odpowiedź!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Zwykle tylko zwiększa się ilość wydzieliny, która głównie zawiera szyjkowy śluz oraz złuszczone komórki nabłonka pochwy. Wydzielina jest najczęściej bezbarwna, jasnożółta bądź biaława o łagodnym zapachu lub bezwonna, konsystencją przypominająca śluz pojawiający się podczas jajeczkowania bądź podniecenia seksualnego. Jest to stan fizjologiczny i nie jest związany z infekcją w drogach rodnych.
Czasami jest jej tak duzo że należy używać wkładek higienicznych. Najlepiej nosić bawełnianą bieliznę, częściej się podmywać i używać do mycia delikatnych płynów do higieny intymnej (polecanych dla kobiet w ciąży).
Dobrze jest jeść wiecej jogurtów z żywymi kulturami bakterii i zmniejszyć ilość spożywanych słodyczy. Można też zakupić sobie w aptece środek zawierajacy pałeczki kwasu mlekowego np. Lacidofil.
Jeżeli wydzielina z pochwy zmieni zabarwienie, zapach lub stanie się gęsta czy pienista, a do tego dołączy się świąd, pieczenie czy też stan podgorączkowy czy gorączka należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem. Koniecznie do lekarza jeśli jest to kolor brunatny lub wydzielina jest z krwią.
Lekarz prawdopodobnie zleci dodatkowe badania takie jak badanie bakteriologiczne tzw. posiew z pochwy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Ja mam taki problem że mam taką biaława wydzielinę i występuje częsciej niż zwykle. A stosunek miałam 2.5 tyg temu a jak narazie to nie mam innych objawów ciąży, chociaż czasem bez powodu jest mi niedobrze i nie zawsze z rana

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Tak myślę, że poczekaj do terminu miesiączki. Poobserwuj siebie, czy masz wrażliwe piersi bardziej niż zwykle i inne podstawowe symptomy, choć to złudne jest czasem. A potem zrób test.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: pomocy
No ja też ostatnio mam takie dni co się źle czuje, boli mnie głowa i bardzo brzuszek. Nie wiem sama czy może jestem w ciąży czy po prostu coś innego. Sama już nie wiem co robić chodz chłopak mój nalega żebym zrobiła test ciążowy a jak wy uważacie?? pomocy

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]