Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:35 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez musze sie pochwalic ze nie czuje juz tylko bulgotania,ale ostatnio wyraznie poczulam jak mnie kopnal :D fajne uczucie.Moja siostra twierdzi ze to niemozliwe zebym je tak wyraznie czula bo za wczesnie,ale co to innego moze byc w dole brzucha,chyba nie moje jelita :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Ja od wczoraj czuje kopniaczki i wyraźne ruchy Kacperka. Najcudowniejsze uczucie pod słońcem :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jak bede miala chlopca to tez mu dam na imie Kacperek,a jak dziewczynke to Aleksandra :D Wczoraj jak mi sie dzidzia ruszala to az mi brzuch podskoczyl :D i dzisaij rano tez tak fajnie czulam jak mi sie ruszal,boze jakie to jest mile,teraz juz wiem ze jest we mnie nowe zycie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Późniejbędziemy miały dosyć tych kopniaczków. Słyszałam, że potrafią być one dość bolesne jak dzidzia jest duża.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nikus i Aniu, gratuluje Wam kopniaczków!

Nikus, niezłego masz tam rozrabiakę! Zeby juz tak skakał? Niezle niezle.

Moj maluszek jest delikatny dla mamusi, wierci sie coraz czesciej, szczegolnie o 11 i 14 a dzis od pół godziny wciaz cos czuje. Chyba smakowała mu owocowa herbatka i biszkopty. Tak leciutko smyra, przesuwa sie, czasem poczuje pukniecie.

Boskie uczucie!

A jak spia w nocy Wasze maluszki? Ja z moim od jakiegos czasu budze sie jak siedzi sobie po prawej stronie brzuszka i wyglada jak gulka. Pogłaskany zmyka głębiej:)

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam :D ja poczułam dosyc szybko ruchy dzidzi jak na pierwsza moją ciążę. było to ok 15 tygodnia, takie delikatne ruchy a teraz są to już coraz mocniejsze pukniecia. jestem w 18 tygodniu i z dnia na dzien baby rusza sie coraz bardziej :D narazie jeszcze nie wiemy co to bedzie ale mam nadzieje że sie niedługo dowiemy :) pozdrawiam wszystkie oczekujące mamusie 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja poczułam wczoraj pierwszy ruch,wyrażnie, wcześniej ulgotanie ale nie wiedziałam co to naprawdę może być, do tego ukucia w dole brzucha kilka razy ale to chyba nie dzidzia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja to nie czuję jeszcze kopniaczków ani ruchów. Wiem natomiast kiedy dzidzia siedzi mi na pęcherzu, albo leży poziomo w brzuszku. Nie mogę się wtedy schylić. Najczęściej przyjmuje taką pozycję jak mamusia bierze prysznic.

MATEUSZEK 22.04.2008 godzina 9:35 waga 3450 10 pkt.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Emilia, ja tez mam czesto takie ukłucia. To chyba jednak maluszek siedzi w niedogodnym miejscu i na cos uciska, stad to nieprzyjemne uczucie. Niektore kobietki maja takie kłucia w odbycie i to na pewno jest od ucisku macicy.

Kurcze.. cos mi sie maluszek dzis wcale nie odzywa. Wiem, ze czasem dzidzie robia sobie przerwe i siedza cicho po 2-3 dni.. juz rozumeim jak to ciezko wytzrymac, gdy nie ma zadnych odzewow z brzuszka. Choc moze jak sie znow odezwie to juz porzadnie bedzie fikał? Od jutra zaczynam w koncu 18 tydzień.

--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a wiecie co moj dzidzius to chyba nie lubi jak dlugo z kims rozmawiam,bo zawsze wtedy najmocniej czuje takie kopniaczki :D a jak spokojnie siedze to jest delikatnejszy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tusiaczek27 pisze:
Emilia, ja tez mam czesto takie ukłucia. To chyba jednak maluszek siedzi w niedogodnym miejscu i na cos uciska, stad to nieprzyjemne uczucie. Niektore kobietki maja takie kłucia w odbycie i to na pewno jest od ucisku macicy.

Kurcze.. cos mi sie maluszek dzis wcale nie odzywa. Wiem, ze czasem dzidzie robia sobie przerwe i siedza cicho po 2-3 dni.. juz rozumeim jak to ciezko wytzrymac, gdy nie ma zadnych odzewow z brzuszka. Choc moze jak sie znow odezwie to juz porzadnie bedzie fikał? Od jutra zaczynam w koncu 18 tydzień.

moja droga czytałam właśnie ze na tym etapie nie musimy się martwić o ruchy ponieważ może sobie dzidzia zrobić nawet kilka dni przerwy bo jest po prostu za mała byśmy tak wyrażnie czuły ruchy. Dobrze nazwałaś te ukucia- nieprzyjemne, mi przeszło. ja z tymi miesiącami mam problem co książka to inaczej , już sama nie wiem który to miesiąc.Zaszłam w ciąze 16.08. wiec na zdrowy rozum jestem w 4 m-cu. Ale to już oprawie 17 tydz. wiec wg. jednej ksiązki wychodzi mi 5 mc

Jaki masz brzuszek???mi dopiero lekko odstaje (jestem szczupła zero tłuszczu) ale jak się kłade na bok "zlewa sie" taka kulka po jednej stronie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Emilia, policz sobie najprościej. Na podstawie mojego suwaczka - u mnie poczęcie było dokładnie 7.08., czyli Twój maluszek jest o 9 dni młodszy od mojego :)

Ja policzyłam wszystkie tygodnie bezpośrednio od poczęcia plus 2 tygodnie dla terminu okresu, choc okres miałam znacznie wczesniej niz 2 tygodnie przed owulacja, jednak tak sie robi dla jasnego wyniku. U mnie wiek z usg i wiek maluszka zgadzają sie idealnie.

Moj brzuszek jest wystawiony w dziale galeria- kwietniowe słoneczka, chyba na przedostatniej lub ostatniej w tej chwili stronie, jest ubrany, ale troszke go widac. Z tym tłuszczykiem to nie wiem. Przed ciaza przy 163 wazyłam niecałe 49kg. Takze brzuszek jest nieduzy, taka piłeczka, ale jak sie płasko połoze na plecach to prawie nic nie widac. Jednak z usg wiem ze malutki rosnie dobrze, to sie nie przejmuje.

Mam nadzieje, ze niedługo juz obie poczujemy takie fest kopniaki :) az bedziemy miec dosc hihihi

--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja pierwsze ruchy poczułam ok. 14 tc ale były tak niewyraźne i raz na pare dni.. nie byłam pewna że to one, ale teraz wiem napewno jak czuje je wyraźniej, bo były takie same tylko lżejsze! Jestem bardzo szczupła wiec dlatego tak wczesnie.
A wyraźne ruchy- puknięcia, poczułam w 16tc. Teraz czuje je codziennie :) zwłaszcza wieczorem :D

~ Maja 08-05-2008 ~ Iga 07-11-2009 ~ Kuba 09-06-2011 ~

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie dziewczynki!
ja pierwsze ruchy poczulam calkiem niedawno,byl to poczatek 21 tygodnia.jakies 3 dni temu maluszek dal o sobie porzadnie znac :D delikatne kopniaczki,jeden za drugim :D przepiekne uczucie...po tym zdarzeniu wyczekuje na kolejne i jakos tak sie ostatnio zawodze...bo ruchy jesli juz sa to calkiem delikatne i rzadkie niestety :roll: czytalam tu wypowiedzi innych dziewczynek i pocieszam sie mysla,ze takie dni "ciszy" sie zdarzaja...czy wiecie moze z jaka czestotliwoscia powinno sie Malenstwo poruszac?czy jest to jakos uzaleznione od tyg ciazy?moze pory dnia itp?bede wdzieczna za kazda informacje!
zdarza mi sie rowniez,ze "kulka" pojawia sie w roznych miejscach brzuszka,czy to malenstwo sie przepycha?
gratuluje wszystkim ciezaroweczka ruchow dzieciaczkow,a tym co oczekuja i sie niecierpliwia zycze by jak najszybciej poczuly swoje skarby :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Domi, po pierwsze gratulacje!!!

Maluszki na początku swojej przygody z kopaniem lubia robic sobie przerwy nawet 3 dniowe i nie ma w tym nic niepokojącego. Ruchy dziecka liczycmy dokładnie dopiero od 30tygodnia ciązy. Wczesniej nie ma to za bardzo sensu. zasada jest taka, ze w ciagu godizny ma byc około 10 ruchow. Jednak i od tej metody sa odstepstwa. Srednio dziecko ma sie ruszac kilkanascie razy na dobe, ale jak pisalam po 30 tygodniu. Mamy wiec jeszcze sporo czasu :)

Dzieciaczki ruszaja sie najchetniej wieczorem i czesto miedzy 23 a 4 rano. Po jakims czasie ustalaja sobie swoje godizny i w tym czasie sie bawią. Podobno po porodzie beda aktywne w podobnych porach..

Kuleczka na brzuszku to z pewnoscia ciałko maluszka:) ja rowniez tak mam, ale tylko z rana.

Temperament kazdy maluszek ma tez inny- spokojne dzieci bez szalonych kopniaczkow to pozniejsze spiochy :)

Ja dodam tylko jeszcze, ze wczoraj wieczorkiem dostałam porzadnego kopniaczka:) Az mi sie skora na brzuszku podniosła. Jak na razie sie nie powtorzyło. Czekam niecierpliwie na dzisiejszy wieczorek :)

--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pierwsze kopniaczki zawsze przepełniają nas radością a póżniej stają się utrapieniem bo dzidzia potrafi nieżle przywalić. No ale cóż gratuluję Wam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pierwsze kopniaczki poczulam jakis tydzien temu :) czyli dokladnie jak zaczynalam 19tc :) teraz czuje juz dzidzie regularnie i jak dotad jest to cudowne uczucie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej ja dzis zaczelam 18 tc ale nic nie czuje, szczupla nie jestem wiec pewnie dlatego, ale maz jak ucho przystawi do ucha to mowi ze PLYWA KTOS TAM:)
a bulgotanie to czuje od dluzszego czasu, nieraz jakies leciutkie musniecie ale raz wiec zanim zaczne sie zastanawiac i wsluchiwac czy to dzidzia to juz nic nie czuje i nie wiem sama, a gdzie powinnam czuc, na dole pod pepkiem??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja wiem coś o tym 'dowaleniu' :D
mój mały na początku był spokojny i cały czas niecierpliwie wyczekiwałam następnego ruchu z jego strony... :)
a teraz to mam małego rozrabiakę...
albo pcha się pod żebra, albo skacze po pęcherzu...i co jeszcze tylko wymyśli...
ale chociaż czasami zaboli to i tak czekam aż znów kopnie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kirsza, na pewno poczujesz bez wsłuchiwania się. Pierwszy kopniaczek jest tak zdumiewający, ze cokolwiek bys nie robila, to z pewnoscia to przerwiesz i Cie zatka.. :)

Moj znow sie nie rusza od wczoraj. Jak ja tego nie lubie, zaraz sie denerwuję..

A jak sie rusza to wciaz delikatnie. Licze, ze za jakies 2 tygdonie sie wreszcie rozkręci.. Zaczęłam 19 tydzien w koncu.

--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]