Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:17 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

madziorek

dzieki za kilka dni mam konsultacje z ginem ,bo moja tlumaczka , nie byla wstanie wytlumaczyc mojego fenomenu poloznej i wyszlo ze mam macice w ksztalcie serca , ale to i tak juz cos

tak wogole czuje sie ok .momentami brak dolegliwosci doprowadza u mnie do strachu czy wszystko ok nie czuje sie w ciazy
cyce bola i w dole brzucha i tyle i szybko sie mecze , wogole chciala bym juz isc na wolne , ale mosze jeszcze popracowac

momentami zastanawiam sie dlaczego 1 ciaza byla tak ciezka i non stop cos sie dzialo

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Kazda ciaza inna moze ten klimat lepiej ci sprzyja :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

hej dziewczyny
dzis bylam u gina , myslalam ze choc zbada mnie ginekologicznie , a tu d...a, wogole ta wizyta nic nowego nie przyniosla , jedynie co to przejeli sie moim cisnieniem mam duzo za wysokie 149 to pierwsze , kazali brac mi aspiryne

i tyle
maciczka zaczyna dawac znac twardnieje , i pobolewa , ale lekarz kazal brac paracetamol :shock: wiec bede brac tj do tej pory nospe :)
pomaga magnez sobie podaruje mam klopoty z zatwardzeniami wiec sobie oszczedze

po za tym dzis pobrali mi krew rzeby sprawdzic poziom cukru , gdyby byo cos nie teges maja przyslac list 29 kwietnia mam obciazenie , chca skontrolowac i dobrze , choc nie czuje aby z cukrem bylo cos nie tak

dzis mnie wazyli od miesiaca nie przybralam nic

jutro polzona

i czekam do maja na usg mam nadzieje ze dowiem sie co pod serduszkiem mieszka , zaczne juz kompletowac wyprawke

Offline Wyświetl profil  

Hej dziewczyny.

Sysa to tak pol na pol. Nic konkretnego nie wyszlo. A gdzie bylas u tego gina?
Czy w tej ciazy brzuch ci twardnieje? Jesli tak to przeciez paracetamol nie pomoze. Nospe bierz! Omg co za lekarze. Aspiryne w dawce 75mg powiedzial ci? Ja tak biore. Codziennie bo musi ciaglosc byc. To mala dawka nie szkodzi dziecku. Progesteron bierzesz?
Sorry ze mnie dawno nie bylo ale tak usilnie sie staralam. Dzis mialam poz test. Teraz jestem w nerwach z obawy ze w szpitalu mnie zbagatelizuja. Ide we wtorek.
Trzymaj sie. Glaski dla malenstwa.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

byla w city hospital taka wk.... choxze od wczoraj wyszlam na pacana ,do dopiero 4 miesiac ciazy a ona daje mi juz czadu dziekuje Bogu ze nic wiecej sie nie dzieje , ja to mam chyba pecha albo poprostutego czlowieka cos przeroslo , jeszcze mu wyjasnilam jak wyglada zdiagnozowanie wady w ciazy zaczol tlumaczyc ze w polsce jest inna polityka ze oni tutaj usg dopiero robia w 12 tc wzielam ze soba zdjecie z 1 ciazy pokazalam wyjasnilam co widac na obu zdjeciach a on caly czas glupkowato sie usmiechal to juz stazystka ktora byla w tym momencie razem z nim zaczela kiwac glowa ze uczyla sie otej wadzie

dzis bylam na wizycie u poloznej moja tlumaczka podala nazwy fachowe macicy popatrzyla i odlozyla
kartke ,
co do nospy to zaczelam brac bo ciezko mi w pracy a latam jak glupia (pracuje w sklepie) mosze sobie donosic towar a nie wezme teraz np zgrz mineralnej tylko latam z 2 butelkami po schodach gora dol

co do hormonow nic nie biore ,mam z polski duphaston i luteine ale doszlam do wniosku ze skoro jest ok to sobie daruje duphaston o ile dobrze pamietam bralam do 20 tc potem odstawilam

jezeli bede sie zle czula pojade prywatnie do ginekologa na badanie

mam nadzieje ze w tej ciazy rozwarcie nie bedzie sie robilo i jakos dotrwam :)

trzymam za ciebie kciuki :)i gratuluje pozytywnego testu :)

Offline Wyświetl profil  

Witam was serdecznie jestem tutaj nowa, mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona dwurożnych. Mieszkam w UK, cztery tyg temu poroniłam w 16 tyg (przyczyn nie znamy na razie, czekamy na sekcję), była to moja pierwsza ciąża, zaszłam w pierwszym miesiącu starań. O dwurożnosci dowiedziałam sie przez przypadek, gdy robiono mi scan po poronieniu, nie wspomniano nic o przegrodzie. Miałam zabieg łyżeczkowania, ponieważ łożysko nie chciało sie odkleić, po dwóch dniach wróciłam do szpitala, bo cześć łożyska, ktora jednak została we mnie zaczęła wychodzić. Kobieta na tym scanie po poronieniu stwierdziła, ze winny mógł byc mój kształt macicy, dlatego lekarz nie oczyścił dokładnie. Zastanawiałam sie pozniej czy łożysko przypadkiem nie było na tym łączeniu dwóch rogów, gdzie ukrwienie moze byc uboższe.
Byłam przerażona, naczytałam sie w googlach o trudnościach jakie mnie czekają, ile procent dają na donoszenie itp. Stwierdziłam, ze medycyna to nie matematyka i że musi być dobrze!
Pytałam gina co tu w UK robią, czy dają jakies leki na podtrzymanie, rozciąganie itp, wiecie jak to wyglada w Polsce? Powiedziano mi, że macica jest tak elastyczna, ze róg w którym bedzie dziecko sie rozciągnie, ze podają ewentualnie aspirynę na lepsze przepływy krwi w łożysku... Obecnie czekam na miesiączkę, po ktorej mam zadzwonić do GP, który wysle mnie na scan zeby sprawdzić czy jest przegroda itp.
Niedługo jadę na urlop do Polski, gdzie również zapisałam sie do ginekologa - co dwie opinie to nie jedna. Bardzo mnie podbudowują Wasze historie, mam nadzieje, że i mnie sie uda:*

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

kochana bardzo mi przykro niewiem co mam napisac , wedlug mnie na tym etapie ciazy nie powinnas , jej stracic raczej na poczatkach przy dworoznosci sa problemy , masz duzo szczescia ze trafilas na tego gina i stwierdzil ze masz dworoznosc
ja tym debila sciagnelam papiery z polski z zdjeciami od poczatku ciazy z usg macicy gdzie ewidentnie widac ze jest dworozna ze jeden rog jest wiekszy deugi mniejszy , teraz jest na odwrot niewiem czemu , ale ku memu zaskoczeniu ciaza przebiega prawidlowo na ile to mozna nazwac nie mialam ani jednego badania ginekologicznego i jeden scan

jezeli dasz rade i nie bedziesz sie bac staraj sie jak najszybciej o 2 dzidzie gwiazdka zaswieci po 1 moze 2 okresie
ja w polsce mialam ciaze duzego ryzka ale sie udalo cora urodziala sie w 35tc juz nie miala miejsca , bralam duphaston
puzniej luteine , dziewczyny tutaj braly fenerol na rozszerze nie i zatrzymanie skorczy , poniewaz to urok dworoznej

u mnie w tej ciazy juz zaczela sie stawiac i twardniec lykam rozkurczowe, jest ok, pracuje , wiec po calych 8 godz pracy tak mnie w dole ciagnie ze dramat ,ale nie uzalam sie nad soba i prosze Bozie zeby bylo wszystko ok

napisz co tam u ciebie slychac jak dojdziesz do siebie
ps z ktorej czesci uk jestes

Offline Wyświetl profil  

Teraz na półmetku dzieciątko zacznie szybko rosnąć, to i macica powiększać sie bedzie coraz szybciej, moze dlatego Cie tak pobolewa. Ale jakby sie pogorszyło, to leć to sprawdzić.
Mi sie wydaje, ze trochę w mojej ciąży lekcewazylam niektóre bóle, bo z dwa tyg przed tym wszystkim twardniala mi czasem macica (ale nie miałam pojęcia ze to cos złego... :( nie bolało), miałam tez takie wybrzuszenie po lewej stronie, ktore pojawiało sie i znikało (moze to dzieciątko było, ktore sie tak rozpychalo albo tez jakies skurcze). I czasem jak sie nachodziłam, a potem siadałam to miałam uczucie ciągnięcia i bólu jakby w pochwie.
Chcemy teraz poczekać na sekcje maluszka, moze dowiemy sie dlaczego tak sie stało, a potem bardzo bysmy chcieli spróbować jeszcze raz, choć strach jest paraliżujący!
Trzymam mocno kciuki za Ciebie, bede kibicować! Mieszkam w West Sussex, niedaleko Brighton, a Ty? Co rozkurczowego łykasz? Przepraszam, ze tak wypytuje ale bede niedługo w Polsce na urlopie, to bede chciała kupic jakies leki, tak na wszelki wypadek, żebym czuła sie spokojniej ( bo nie wiem czy na angielskich lekarzy moge liczyć).
Pozdrawiam wszystkie dwurozne.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

to twardnienie to wlasnie urok macicy , ja dzis rano mialam jajko z jednej strony brzucha i to tez urok macicy , poniewaz ona ma 2 rogi u mnie jeden jest wiekszy 2 mniejszy , w poprzedniej ciazy cora umiejscowila sie w mniejszym i brzuch byl z jednej strony jakby wypuklejszy z 2 zapadniety , nie umiem ci tego inaczej opisac

ja łykam magnez 3 razy dziennie i nospe 3 razy dziennie chyba ze macica daje popalic to jeszcze mam esputikon dla odmiany

idz do polskiego gina , moze on ci na kolejna ciaze cos przepisze , ja zadzwonilam do mojego i moja sis wyslala mi duphaston i luteine z tym ze sie nie przydaly

trzymam za ciebie kciuki najlepszym lekarstwem na bol bedzie kolejne dzieciatko , wierze ze sie uda i wiem ze sie boisz to zrozumiale , a jezli Bog da i zajdziesz w ciaze a nie bedziesz czula sie w tym kraju pewnie jedz do polski , ja tak mialam zrobic , gdyby tylko cos zaczelo sie dziac , mialam w polsce super opieke , fakt nie dotrwalam do konca ale, sie udalo po tym wszystkim co przeszlam strach , bol , udalo sie , i co mialam juz nie miec dzieci a tu po 6 latach zaszlam bez szczegolnych staran a na moja core czekalam 5 lat , 3 lata intensywnych staran
wiem ze ci sie niechce czytac calego naszego forum ale jestem na nim 5 lat , duzo mi tutaj dziewczyny pomogly wspieraly , rodzilysmy razem , to byly cudowne chwile jakie tutaj spedzilam , na tym forum kazda opisywala swoje perypetie ciazowe , dalysmy rade , chyba jako jedna z niewielu urodzilam silami natury , mialam cukrzyce , chora nerke , obnizajace sie łozysko , rozwarcie od 5 miessiaca udalo sie , dzieki duphastonowi i zastrzyką :)

ja mieszkam w Nottingham , miescie Robina :)

Offline Wyświetl profil  

Strasznie sie cieszę, ze znalazłam to forum! Poczytałam trochę wstecz (mam jeszcze sporo do nadrobienia) ale musze przyznać, ze bardzo fajna atmosfera tu panuje. Bede dawała znac na bierząco, gdyby cos sie u mnie zmieniało. Kibicuje Wam wszystkim z całego serca, bo jak Wam sie uda, to i mnie musi. Ściskam:*

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

atoto

uda sie zobaczysz :)

dojdz do siebie , i zaczynajcie od nowa
masz ten plus ze jedziesz do pl idz na rozmowe z polskim ginem , moze bedzie uprzejmy i cos doradzi przepisze cos w razie czego :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

hej
dziewczyny jestem juz po scanie , bedzie dziewczynka :P: wbrew obiegowej wersji :)

badanie bardzo dlugo trwalo ok 40 min wszysto chyba ok ?poniewaz bede mosiala jeszcze raz jechac do szpitala , bo badanie jest nie pelne w tym kraju dodatkowy scan to rarytas hehe pani nie mogla sprawdzic serduszka i ust tak jest w opisie , narazie sie nie martwie bo napewno wszystko jest ok

Offline Wyświetl profil  

Sysa bardzo dobre wiadomości! Myśleliście nad imieniem? 21 tydz, to juz z górki powoli leci. Jak sie czujesz ogolnie?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

wstepnie bedzie Lena :)

sa dni ze sie zle czuje , bardzo twardnieje mi brzuch, macica sie stawia , mam z 1-2 skorcze , ale najbardziej łapia mnie w pracy olatam sie troche w tej robocie ,spojenie pobolewa i boli w krzyzach no same plagi egipskie hehe ale takie uroki ciazy ale odliczam juz dni do urlopu

dzis przyszla mi paczka z pl tesciowa pozbierala kilka ciuszkow po Weronice uparla sie mimo iz tlumaczylam ze tu dostane wszystko , nawet podgrzewacz po mlodej przyslala hehe , no z kilku rzeczy sie ciesze bo mam kocyk po mlodej , kolderke oslonke na lozeczko ,
ale kiepsko cos pakowala , bo kolderke przyslala do lozeczka a pod kolor mialam podusie , przescieradelko i oslonki na lozeczko , ale trudno kupie tutaj

a i jeszce jedna rzecz bodziakki bede miec na bk zapinane nie trzeba przez glowe zakladac u wielbialam je

wogole juz dzis w parcy dostalam od klijenta cala paczke bodziakow i spiochy ktorych ich cora nigdy nie ubrala
ta dziecina pewnie wielka sie nie urodzi , genetyk w polsce powiedzial ze jak Wera sie urodzi gora bedzie wazyc 2.5 kg bo jestem bardzo drobna

a co tam u ciebie , jak sie czujesz jakies plany

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

wstepnie bedzie Lena :)

sa dni ze sie zle czuje , bardzo twardnieje mi brzuch, macica sie stawia , mam z 1-2 skorcze , ale najbardziej łapia mnie w pracy olatam sie troche w tej robocie ,spojenie pobolewa i boli w krzyzach no same plagi egipskie hehe ale takie uroki ciazy ale odliczam juz dni do urlopu

dzis przyszla mi paczka z pl tesciowa pozbierala kilka ciuszkow po Weronice uparla sie mimo iz tlumaczylam ze tu dostane wszystko , nawet podgrzewacz po mlodej przyslala hehe , no z kilku rzeczy sie ciesze bo mam kocyk po mlodej , kolderke oslonke na lozeczko ,
ale kiepsko cos pakowala , bo kolderke przyslala do lozeczka a pod kolor mialam podusie , przescieradelko i oslonki na lozeczko , ale trudno kupie tutaj

a i jeszce jedna rzecz bodziakki bede miec na bk zapinane nie trzeba przez glowe zakladac u wielbialam je

wogole juz dzis w parcy dostalam od klijenta cala paczke bodziakow i spiochy ktorych ich cora nigdy nie ubrala
ta dziecina pewnie wielka sie nie urodzi , genetyk w polsce powiedzial ze jak Wera sie urodzi gora bedzie wazyc 2.5 kg bo jestem bardzo drobna

a co tam u ciebie , jak sie czujesz jakies plany

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Sysa - gratuluje córeczki no i spokojnych kolejnych tygodni ciąży .
A pierwsza córka w którym tygodniu urodzona i ile ważyła ? Moje dzieci wcześniaki wie małe waga i wymiary w suwaczku ich mam

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

udalo mi sie dotrwac do 35 tc walczylam 4 tyg zeby sie nie urodzila , rozwarcie juz bylo na 2,5 cm , skorcze itp ale ja to mowie hormony dzialaja cuda , niewiem dlaczego nie zalozyli mi szwu , ale łozysko nonstop opadalo ,
kluska wazyla 2 kg i miala 48cm

ja pamietam twoje perypetie kochana bylam z Wercia wtedy w ciazy , albo jakos po porodzie

Offline Wyświetl profil  

Witam dziewczyny!
22 tygodnie za nami, jest cudownie:) Oczekujemy chłopca!

Czy jest obecna na forum osoba która rodziła siłami natury mając dwie macice i dwie szyjki macicy?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gratuluje :) oby dalej w spokoju
byly dziewczyny mosisz cofnac sie do rocznika 2009 i tam za moich czasow ciazy dziewczyny , mialy takie anomalia

a tak wogole dziewczynki jakos sie kulam coraz ciezej pod wzgledem dworoznej , jakoby cisza maciczka sie stawia twardnieje , dajemy rade , ale dopadly mnie zylaki i cierpie meki , w nastepnym tygodniu mam wizyte u lekarza , pote z polozna i bede prosic o wizyte u konsultanta ginekologa i chyba bede prosic o cesarke , jestem w dole tak zasypana zylakami ze sa dni ze chodzic nie moge tak bola a co dopiero rodzic naturalnie wszytsko to popeka od wysilku boje sie strasznie , mam nadzieje ze sie ulituja choc cesarki sie boje , po porodzie w tym samym dniu do domu a po cesarce mosze zostac w szpitalu

ale zobacze co zalatwie

Offline Wyświetl profil  

Znalazłam dwie kobietki z podwójnymi macicami i szyjkami. Atlanta80 i forumfo. Sysa nie masz czasami z nimi kontaktu, bo widziałam że wtedy udzielałaś się też aktywnie. I doczytałam że Atlanta80 urodziła sn!!!

W którym jesteś teraz tygodniu? Która to Twoja ciąża? Z Żylakami uważaj, bierzesz na nie jakieś leki p/zakrzepowe?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]