Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 11:42 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Z wędzonym to jest tak, że zależy od wędzenia. Nie może być zbyt niska temperatura. Więc na dobrą sprawę domowych szyneczek wędzonych na dymie też nie wolno. Z tym mięsem to najgorzej.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

aiti szyneczkę można, pod warunkiem, że się ją po uwędzeniu sparzy ;)
)

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Tak się zastanawiam, jestem w 11 tygodniu ciąży i od około roku nie jem mięsa tylko sporadycznie ryby. Czy powinnam znowu wrócić do mięsa za względu na dziecko, żelazo i te sprawy ?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam.
Dowiedzialam sie ostatnio ze znajoma jest w ciąży ma ona 34 lata, i taka głupote powiedziałą że myślałam że umre ze śmiechu.

Otóż powiedziała że wszyskie perfumy dała swojej córce bo przez okres ciąży nie będzie sie perfumować bo to nie zdrowe dla dzieciatka w brzuchu :lol2: :hil: :aa:

Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Podobno nie wolno:

- złapać się nigdzie, gdy się czegoś wystraszymy - bo dziecko będzie miało w tym miejscu (za które się złapaliśmy) znamię

- złapać się za głowę, gdy coś nas zdziwi, bo dziecko będzie miało "myszki" na ciele

- patrzeć w lustro i oglądać zębów, bo dziecko urodzi się z zębami

Moja babcia tyle razy mnie przed tym ostrzegała, dobrze, że moi synkowie cali, zdrowi, bez znamion i "myszek"! :lol:

Offline Wyświetl profil  

Odpowiadając na pytanie o mięso- słuchaj organizmu.

Ja wcześniej mięso normalnie jadłam, a do 25 tygodnia ciąży przestałam, aż mnie dławiło z obrzydzenia na widok mięsa. Nawet robiąc mężowi jakiś obiad- rzucałam kurczaka czy tam schab, nic nie wykrajałam, tylko szybko obtaczałam w przyprawach, żeby go nie czuć....

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Póki co to nie czuje potrzeby, żeby jeść mięso, ale bardziej zalezy mi zdrowiu dziecka skoro to nie jest konieczne to nie będę jadła. Bo słyszałam też, że nagła zmiana nawyków żywieniowych nie jest wskazana w ciąży.

Co do przesądów to szczerze mówiąc w nie wierze :)
Jest też tak, że nie może patrzeć przez judasz bo dziecko będzie zezowate czy patrzeć na rudych bo będzie rude :)

a Wy w nie wierzycie ? ;)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Też słyszałam, że nagłe zmiany żywieniowe w ciąży nie są koniecznie dobre, ale może najlepiej zapytać o to lekarza i kontrolować wyniki badań.

Co do tego co wolno i nie wolno. Ja jestem już w 37 tygodniu ciąży i na razie wszystko jest ok. Wyniki zawsze miałam dobre. Jadłam wszystko na co miałam ochotę. Na początku potrafiłam zjeść całą cytrynę na raz i jeszcze popić wodą z ogórków kiszonych :) To co omijałam to sery pleśniowe (chociaż bardzo lubię), alkohol (chociaż miałam ochotę), owoce morza i surowe mięso. Nie ma co przesadzać i sobie odmawiać. Skoro mamy na coś ochotę to może i dziecku tego potrzeba.

Co do przesądów to ludzie mnie tym załamują :) Po 4 miesiącu postanowiłam iść do fryzjera aby pofarbować włosy, na co moja koleżanka "nie boisz się, że dziecko będzie rude?". Byłam pewna, że sobie żartuje, ale jednak nie żartowała. Jeśli moja córeczka będzie ruda to czy będę kochała ją mniej? ABSOLUTNIE NIE ! Kolejna sytuacja. Podczas zjazdu rodzinnego zderzyłam się z teściową i wylałam na swoją dłoń gorącą herbatę. Teściowa była przerażona tym, że się poparzyłam, że nawet nie poczuła poparzenia na swojej ręce. Za to kolejna osoba skomentowała to następująco "no to ciekawe czy dziecko będzie miało plamy". Nie wierze, że ludzie mogą wierzyć w takie bzdury. I jeszcze bez zastanowienia mówić takie coś kobiecie w ciąży, która dmucha na siebie i martwi się o swoje dziecko.

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

co do zachcianek związanych z jedzeniem to tylko słodycze za mną chodzą, szczególnie ciasta, ale raczej staram się powstrzymywać zachcianki, nie chcę jeść za dużo cukru bo to na pewno nie jest zdrowe dla dzidziusia.
linka o smaku na kwaśne tez słyszałam, chyba sporo kobiet ma tak jak Ty :) ale bynajmniej nikomu taka naturalna dawka witaminy C nie zaszkodziła ;)

generalnie jakby te wszystkie przesądy miały się sprawdzać to wszyscy bylibyśmy rudzi i w różnych plamkach lub myszkach ;) ja farbuje włosy na blond i podobno tego też n ie można robić w ciąży ale też nie wiem w jaki sposób farba może zaszkodzić dziecku ? :)

Offline Wyświetl profil  

w pierwszej ciąży mąż zabronił mi zjeść snikersa, bo orzeszki mogą w przyszłości uczulić dziecko :D

Offline Wyświetl profil  

Granicami absurdu moim zdaniem jest to że kiedy dziecko rodzi się chore albo z jakimiś "wadami" w wyglądzie wtedy za wszelką cenę wszyscy się dopatrują co matka zrobiła nie tak. "a pewnie patrzałaś przez judasza", "oj na pewno się przestraszyłaś i za brzuch złapałaś". Nikt nie bierze pod uwagę tego że to natura tak chciała i ze dziecko ma to genach tylko co matka zrobiła że to tak wygląda. Kilka dni temu zmarł mój przyjaciel i wszyscy się na mnie darli żebym nie szła oglądać bo będę miała chore dziecko. No myślałam że ich powybijam wszystkich... Jeżeli urodzi się chora to znaczy że tak miało być i to czy patrzałam na zmarłą osobę czy nie nie ma tu nic do znaczenia.
Takie moje zdanie co do przesądów.

USG 08.05 <3 ! USG 03.07 10 cm <3USG 11.08 380 gram córeczka ! <3 17.12 3600 gram Emilka <3

Offline Wyświetl profil  

a nie sądzicie, że przesądy to po prostu jest część tradycji...tak się przyjęło ijuż - chyba nic z tym nie zrobimy

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]