Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 1:53 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Nie można przewozić malucha przodem do kierunku jazdy.. :!:
Fotelik montuje się tyłem do kierunku jazdy z tyłu lub z przodu
Z przodu jest jeszcze warunek taki, że nie może być poduszki albo poduszka musi być wyłączona...

Ja miałam fotelik Maxi Cosi + (od 0 do 13 kg)
Teraz mam też Maxi Cosi Tobi (od 9 kg do 18 kg)
Polecam bardzo :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oliwka_22 pisze:
z tego co wiem, foteliki dla niemowlat montuje sie tylem do kierunku jazdy, i chyba nie ma wyjatkow w tym zakresie..
ja polecam foteliki Maxi Cosi, maja odpowiedni atesty i sa jedne z lepszych na rynku.
jesli chodzi o przewozenie w gondolach to musi byc to odpowiednia gondola (chyba Casual Play ma takie, i JAne) ktora mozna przymocowac pasami w aucie.
jesli zas chodzi o uzywanie fotelika jako gondoli na stelazu czy tez jako bujaczka.. absolutnie NIE!! dziecko powinno przebywac w foteliku tylko wtedy gdy to jest konieczne, czyli do przewozenia autem, czy tez do przeniesienia z samochodu do domu itp (gdy nie chcemy obudzic maluszka)... kazdy lekarz wam to powie. az krew mnie zalewa jak widze spacerujace po galeriach czy po krakowskim rynku mamuski z wpietym fotelikiem na stelazu niczym z gondola...:/

Ale dlaczego jesteś przeciwna temu?

To jest naprawde takie złe, nawet jak leży Dzidziuś na płasko?

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie do doświadczonych mam :D Powiedzcie mi bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat fotelików samochodowych chodzi mi o typ 0-18 kg Czy one są odpowiednie dla noworodków bo jakoś mam spore wątpliwości :roll: czy dziecko leży w nim w odpowiedniej pozycji i czy jest mu wygodnie Wydaje mi się, że najpierw trzeba kupić fotelik 0-13 a potem ten większy 9-18 Z góry dziękuję za odpowiedź :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

klopsiczka pisze:
oliwka_22 pisze:
z tego co wiem, foteliki dla niemowlat montuje sie tylem do kierunku jazdy, i chyba nie ma wyjatkow w tym zakresie..
ja polecam foteliki Maxi Cosi, maja odpowiedni atesty i sa jedne z lepszych na rynku.
jesli chodzi o przewozenie w gondolach to musi byc to odpowiednia gondola (chyba Casual Play ma takie, i JAne) ktora mozna przymocowac pasami w aucie.
jesli zas chodzi o uzywanie fotelika jako gondoli na stelazu czy tez jako bujaczka.. absolutnie NIE!! dziecko powinno przebywac w foteliku tylko wtedy gdy to jest konieczne, czyli do przewozenia autem, czy tez do przeniesienia z samochodu do domu itp (gdy nie chcemy obudzic maluszka)... kazdy lekarz wam to powie. az krew mnie zalewa jak widze spacerujace po galeriach czy po krakowskim rynku mamuski z wpietym fotelikiem na stelazu niczym z gondola...:/

Ale dlaczego jesteś przeciwna temu?

To jest naprawde takie złe, nawet jak leży Dzidziuś na płasko?

Obrazek

nie wiem jak jest z tymi rozkladanymi na plasko, ale dla niemowlat tez chyba nie za bardzo bo nie sa sztywne (chyba? tego nie wiem), a dla pleckow niemowlaka najlepsze jest przeciez sztywne podloze..
w kazdym razie w tych zwyklych nie rozkladanych na plasko fotelikach, dziecko jest "wcisniete" do niego na sztywno (i ma to swoje uzasadnienie kiedy jedzie sie autem-bnezpieczenstwo), ale na codzien nie powinno sie przetrzymywac dziecka w foteliku, ogranicza to jego ruchy, nie wplywa dobrze na kregoslup i generalnie nie sprzyja rozwojowi..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do przewożenia maluszka tyłem - to racja.

Ja mam fotelik- gondole matrix pro Jane- to chyba raczej mogę wozić maluszka na stelażu, bo w gondoli dziecko leży na płasko :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nowika1 Czyli kupiłaś tylko stelaż i fotelik-gondolę tak?

Ja też tak właśnie chcę zrobić.

Kupić narazie stelaż i fotelik-gondolę, a jak Dzidziuś będzie mógł sam siedzieć to dokupię tylko siedzisko spacerowe. :D

A powiedz jak będziesz szła z Maluszkiem na spacer to zmieści się tam poduszka pod główkę czy coś, i jakiś kocyk, a potem na to okrycie na nóżki, bo kompletnie niewiem jak to wygląda w realu...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

klopsiczka- ja mam cały komplet razem ze spacerówką rozkładana na płasko. Fotelik- gondola jest mała tak tylko na początek (71 cm), ale kocyk sie zmieści, poduszki nie będę używała, bo zaleca się ją dopiero od 12 miesiąca życia, gondola wydaje mi się, że ma standardowe rozmiary, coś ponad 80 cm. Dodatkowo w wyposażeniu jest kapturek i przykrycie na gondolę.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szczerze radze kupic gondole... na wlasnym dziecku chyba nie warto oszczedzac? nic nie zastapi plaskiej i twardej gondoli, zwlaszcza w pierwszych miesiacach zycia dziecka.
poszukaj i poczytaj o tym w necie, a jesli nie to zapytaj sie dobrego pediatry. kazdy Ci to powie, ze dla pleckow dziecka w pierwszych miesiacach najlepsze jest plaskie i twarde (tak samo jak do lozeczka turystycznego musisz zawsze dokupic twardy materac, jak do lozka drewnianego...)

poza tym, w 70 cm foteliku raczej dziecko w pelnym ekwipunku typu kombinezon, kocyk itp sie nie zmiesci..
a poduszeczka - tak jak kolezanka wyzej napisala, na poczatku absolutnie nie wskazana.

PS. wolalabys spac w lozku czy w rozkladanym fotelu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam fotelik Graco i zadowolona z niego jestem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny!
Zainteresował mnie temat używania fotelika zamiast gondoli i zadałam pytanie naszej forumowej terapeutce - jeśli któraś jest ciekawa odpowiedzi specjalisty - zapraszam tutaj: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?p=2225430

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wandzik pisze:
Dziewczyny!
Zainteresował mnie temat używania fotelika zamiast gondoli i zadałam pytanie naszej forumowej terapeutce - jeśli któraś jest ciekawa odpowiedzi specjalisty - zapraszam tutaj: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?p=2225430

no nareszcie, moze pani terapeutki ktos poslucha, bo moje prosby i grozby zostaly potraktowane na luzie;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O właśnie!!!
Tak jak Oleczka_23 chciałam się cos dowiedzieć o różnicymiędzy fotelikami 0-18kg, a 9-18kg bo sama nie wiem w co zainwestować?!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]