Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 11:47 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

NINA, a proszę powiedz jak sobie radzisz z karmieniem? Czy trudno było się tauczyć tej trudnej sztuki? Czy to jest na początku bolesne? Trochę się obawiam, czy sobie poradzę....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety w szpitalu w ktorym bylam nikt nie pokazal mi na poczatku jak przystawiac do piersi. Wprawdzie chodzilismy do szkoly rodzenia, ale nie da sie tego przecwiczyc "na sucho". No i niestety efekt byl taki, ze ja zbyt plytko przystawialam i bardzo podraznila moje brodawki, a to boli. dopiero ostatniego dnia pobytu w szpitalu, w poniedzialek (bo poradnia laktacyjna pracuje tylko pn-pt - Polska rzeczywistosc) mielismy pogadanke o laktacji i tam pokazali nam jak prawidlowo przystawiac. No i teraz jest juz duzo lepiej. Oczywiscie malutka czasem ulewa, czasem wymiotuje, a jak nalyka sie za duzo powietrza, to ma potworna czkawke (u takiego malenstwa to horror, serce mi sie kraje). Ale cos takiego jak instynkt macierzynski istnieje naprawde - ja sie najbardziej balam pielegnacji pepka i obcinania paznokietkow. Ale to wszystko samo przychodzi, jakos tak automatycznie... A ile Ci jeszcze zostalo do rozwiazania wg terminu?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NINA ja dopiero pod koniec stycznia, ale będzie moja mała wcześniej bo będę mieć cesarkę, to chyba robi się ją trochę wcześniej....
Proszę powiedz, czy możesz jeść orzechy kiedy karmisz taką kruszynę?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jem wszystko to, co wczesniej. orzechow akurat teraz niewiele, bo mi sie jakos nie chce (a w ciazy - tonami), ale jak tylko przyjdzie mi ochota - napewno sprobuje. ostatnio sie zlapalam na tym, ze jadam duzo cebuli, ale jakos corci to chyba nie przeszkadza, bo apetytu nie traci. nie wyglada, zeby cos jej przeszkadzalo w mojej diecie. oby tak dalej! ale kazde dziecko jest inne i moze inaczej reagowac na rozne produkty. niebawem sama sprawdzisz co Twoj maluch bedzie tolerowal. podobno dobrze jest wprowadzac produkty z listy zakazanej stopniowo, zeby wiedziec co ew. uczula. a ja bede trzymac kciuki, zeby Twoje malenstwo dawalo Ci jesc wszystko :)
pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki NINA!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczynki, ja przez pierwsze dwa tygodnie tylko raz mialam problem z synkiem i z tym co zjadlam. Oprocz tego byl spokojny, duzo spal, prawie w ogole nie plakal i wszystko bylo dobrze. Wygladalo na to, ze bede mogla jesc wszystko co do tej pory, tylko, ze kolki zaczynaja sie miedzy 2 a 6 tygodniem, wiec na poczatku tak naprawde nie wiadomo czy cos malenstwu przeszkadza. Filipek ma kolki co pare dni i z moich obserwacji wyglada, ze nie pasuja mu ziemniaki!! Ale np na soje reaguje dobrze, tak samo na pomidory, tak naprawde to po prostu trzeba czasu zeby zobaczyc co naszym dzieciom pasuje a co nie. Ja tam dalej pozostaje wege mama, ale mam zamiar niedlugo zrobic sobie badania, czy moje wyniki nadal sa dobre i czy na pewno nic nie brakuje Malenstwu.

Nina koniecznie sprawdzaj jak Malutka przybiera na wadze, bo ponoc niektore dzieci nie budza sie na karmienie w nocy zbyt czesto bo sa za slabe. Oczywiscie mam nadzieje, ze trafil ci sie po prostu wspanilay spokojniutki dzieciaczek :) .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki Marta za podpowiedz. wlasnie zamierzalam tak kontrolnie wpasc do poradni dla dzieci zdrowych, zeby sprawdzic wage. choc wydaje mi sie, ze wszystko jest w porzadku, bo brzusio taki okraglutki sie zrobil :) no ale sprawdzic nie zaszkodzi.pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NINA czy ty zamierzasz pokazać swoją maleńką dr. Klemarczykowi? wiesz, temu od wegetariańskich dzieci? Fajnie ci, że masz go tak blisko....
Słyszałam takie opinie od karmiących mam, że kolki są spowodowane nabiałem cukrem i drożdżowym pieczywem. Co o tym sądzicie? Pozdrowienia!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hmm... moze... w sumie wiekszosc mam ktores z tych produktow je. Ja z kolei rozmawialam z pediatra, ktory mowi, ze ziemniaki i marchewki so bardzo kolkogenne, ale wiekszosc ludzi o tym nie wie. I rzeczywiscie moj synek mial kolke do tej pory 3-4 razy i bylo to kiedy jadlam ziemniaki... ale jadlam tez i nabial i produkty z cukrem... trudno okreslic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na pierwsza wizyte ide za tydzien, do przychodni, ktora mam najblizej. znajomi polecili nam jakiegos pediatre, zobaczymy kto to taki. jesli cos bedzie nie tak to raczej bede prowadzic corcie w centrum medycznym oplaccanym przez moja firme. tu powinnam znalezc kogos odpowiedniego. o dr Klemarczyku szczerze mowiac nie myslalam. wszystko czas pokaze...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nina, Klemarczyka polecam, masz go w W-wie i wizyta jest bezpłatna. Słyszałam, że jest bardzo pomocny.
Marta, Ziemniaki i marchewka? A ja miałam plan, żeby podczas karmienia robić sobie soki z marchwi....Jestem trochę zaskoczona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wiesz co sawa... co do tych ziemniakow to jestem juz praktycznie pewna, ze przynajmniej mojemu Filipkowi nie pasuja, ale marchewki nie sprawdzilam tak dokladnie. poza tym zawsze trzeba probowac, jednemu dzieciaczkowi cos pasuje a innemu nie..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja Oliwcia ma ostatnio dosc czesto napiety brzuszek. zastanawiam sie po czym to. chyba musze zaczac uwazac na diete. po raz pierwszy zaczynam sie obawiac o diete podczas karmienia....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NINA! MARTA R_K! co tam u was?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczynki, bylam w piatek u lekarza z Filipkiem, bo dostal jakiejs wysypki no i zaczal mi duzo wiecej plakac. Okazalo sie ze ma silna alergie i musialam przejsc na ostra diete. Pani doktor wycofala mi praktycznie wszystko czym sie do tej pory zywilam. Filipek strasznie cierpi, ciagle boli go brzuszek, ma problemy z oddychaniem, ma szorstka skorke i wysypke- to wszystko stalo sie tak nagle!! Postanowilam sprobowac czy dam rade przelknac mieso i wiecie co??? chyba moj organizm tego bardzo potrzebowal, bo w ogole zle nie zareagowal na to ze zjadlam mieso, kiedy wczesniej juz po paru tygodniach niejedzenia miesa mialam okropne problemy zoladkowe jesli tylko zjadlam cos z miesem. Jedynie tylko, ze mi to w ogole nie smakuje i naprawde nie odnajduje przyjemnosci w jedzeniu. Zaluje troche, ze nie jestem weganka, ze nie znam sie na dietach i skaldnikach bo pewnie poradzilabym sobie bez miesa. W kazdym badz razie ja juz nie jestem wege mamusia. No i z drugiej strony jestem zszokowana jak latwo mi to przyszlo, naprawde nie myslalam ze tak to sie da bezproblemowo przejsc. Mowie sobie, ze to tylko pare miesiecy i bede mogla znowu jesc tak jak lubie i to co lubie. A teraz czekam kiedy moj organizm oczysci sie ze szkodliwych dla Filipka produktow, bo Maly meczy sie strasznie.

Pozdrawiam wszystkie wege mamusie i zycze wam powodzonka i dzieciaczkow bez alergii!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marta, mam nadzieje, ze mimo tej zmiany nas nie opuscisz...
My wlasnie przerabiamy aktywnosc w ciagu dnia, kiedy trzeba tulic i kolysac. Z jednej strony to fajnie, bo w koncu cos innego niz karmienie i spanie, a z drugiej... Ja moglabym spac do 10 lub nawet 12, a mala juz od 8 nie zamyka oczek... Na szczescie w nocy spi dobrze...
Sawa, a jak Twoje malenstwo? Bardzo sie wierci?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wy kochane juz wszystkie w ciazy lub macie dzidziusie. Strasznie Wam zazdroszcze.. :) Ja jeszcze nie, wciaz oczekuje ciazy. Wlasnie sie z mezem staramy. Bylam 3 lata temu w ciazy, ale niestety skonczylo sie poronieniem.. :( Wierze, ze tym razem bedzie lepiej. Zajrzalam do Was i ciesze sie tym samym, ze jest tu Was troszke, bo tez jestem wegetarianka. Zdrowe odzywianie, suplementy, ziolka to moj styl zycia i prawdziwa przyjemnosc jednoczesnie. Z cala pewnoscia nie bede jadla miesa w trakcie ciazy i pozniej, kiedy przyjdzie mi karmic. Jesli zajde w ciaze mysle o naturalnym porodzie w wodzie. Ogolnie rzecz biorac stosuje sie do diety wg grup krwi. Moze slyszeliscie o niej? Ostatnio mialam troche problemow ze zdrowiem. Lekarze chcieli robic oeracje za operacja, i ciac, wycinac. Nie zgodzilam sie. Przeszlam silna kuracje pod kontrola lekarza, ale z wykorzystaniem samych nautralnych srodkow i specjalnej diety. Wszystko co mialo zginac, wyczyscic sie nie ma sladu!! A lekarze teraz mowia, ze stal sie chyba jakis cud. Jasne :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam do Was pytanko. Pijam tylko mleko sojowe, czasami migdalowe. Czy w ciazy i trakcie karmienia musze pic mleko krowie? Slyszalam bardzo sprzeczne opinie. Wiecie cos o tym?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy ktos mi odpowie?? Wiecie cos o tym mleczku?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Halo halo??

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]