Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 4:15 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Wczoraj sie dowiedzialam przypadkiem ze majac duza wada wzroku ( ja mam -5,5 dioptrii) porod odbywa sie przez cesarskie ciecie, gdyz porod naturalny moze sie zakonczyc slepota matki. Powiem wam ze nie spytalam sie o to swojej ginekolog, do glowy by mi to nawet nie przyszlo. A ona tez nic nie mowila bo ja nosze soczewki kontaktowe i tez nie wiedziala ze mam wade wzroku. Najlepsze jest to ze mam kilkadziesiat gazet o ciazy, kilka ksiazek i nawet na zadnym forum sie z tym nie spotkalam. Od rana szukam o tym w internecie i sie dowiedzialam ze to zalezy niby od stanu siatkowki, czy sie nie odklei itd. I trzeba isc zrobic badania dna oka (ciekawe tylko czy zdaze :( ) A czytajac rozne wypowiedzi dziewczyn to niektore byly nawet u 3 okulistow i kazdy mowil co innego, ze mozna rodzic naturalnie a inny ze przez cc. Wiec nawet lekarze sami nie wiedza co jest lepsze :( :( :( A jesli naturalnie to w drugiej fazie porodu wykorzystuje sie metode VACUUM czyli proznociag, czyli wyssanie dziecka z lona matki specjalnym urzadzeniem, pompa ssaca. Jutro ide do ginekologa i na te badania jak mi sie uda i sie dowiem czy to wszystko tak wyglada. Jestem przerazona bo bylam wielka przeciwniczka cc, a wole juz chyba to cc niz ta metode vacuum :( :( :(
Dziewczyny jesli wiecie cos na ten temat to prosze napiszcie!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie jest powiedziane, że cc. Rzeczywiście musisz zrobić badanie dna oka i ocenić siatkówkę. Ja mam +4 :cry: Na vacuum się nie zgodzę, tak samo na kleszcze, nigdy w życiu!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej moja znajoma ma -5 i 2 razy miała cc ze względu na wade wzroku!!! całą ciąze z tego też powodu chodziła do jakiegoś profesora z wrocławia i on już na samym początku zapowiedział jej że to bedzie cc. pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej tez slyszalam ze musi byc cesarka.Moja tesiowa stacila kolo 8 dioptri przy porodzie teraz ma kolo 14.Ma szkla jak denka od butelek, i bez okularow prawie nic nie widzi.I niestety grozi jej slepota.A wszystko przez to ze rodzila naturalnie.Z odklejajaca sie siatkowka nie ma zartow.

*5.06.2005 12tc
*31.07.2006 10tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny! Ja jestem krótkowidzem ( - 4,5 w o obu oczach), na co dzień noszę szkła kontaktowe. Mój ginekolog ( i jednocześnie moja znajoma) powiedziała że muszę wykonać badanie dna oka około 36 tygodnia . Jeśli wszystko będzie w porządku to mogę rodzić naturalnie , tylko jeszcze ostrzegła mnie żebym nie pozwoliła okuliście w konsultacji pisać że w drugiej fazie porodu są wskazania do kleszczy albo próżnociągu- bo w takim razie to już lepsze cięcie ces. Pozdrawiam!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny dziekuje wam za szybkie odpowiedzi. Jutro ide do gin i zrobie te badania i zobacze co i jak. Wole miec to cc, napewno na te kleszcze sie nie zgodze, a o swoj wzrok tez sie martwie. Pozdrawiam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mojej znajomej jeszcze jak była nastolatką i nie w glowie jej były dzieciaczki okulistka wpisała w karcie, że w razie porodu tylko cc, przy jej wadzie wzroku poród sn mógłby skończyć się nawet ślepotą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie,
Ja mam wade -8 dioptrii, gdy dowiedzialam sie o ciazy to popedzilam do okulisty (pelna nadziei;-), a ten zbadal mnie dosc gruntownie i stwierdzil, iz sa zmiany zwyrodnieniowe na koncach siatkowki i on zalecalby CC, o czym napisal w zaswiadczeniu, ktore nastepnie przedstawilam ginekologowi.
Tak wiec, sama wada tak naprawde nie decyduje "z automatu" o CC, a raczej stan siatkowki. Natomiast o koniecznosci CC przy wadzie wzroku decyduje okulista, nie ginekolog (chyba nie wolno wkraczac w kompetencje innego specjalisty, zreszta na jakiej podstawie?), wiec go/jej nie wiń, a tak po prawdzie to mozesz o wadzie wzroku w ciazy przeczytac na wielu forach, wpisz tylko w googlach "wada wzroku w ciazy" i sama zobaczysz. Ja akurat wiedzialam o tym od dawna, bo mam wade od kiedy pamietam i troche sie tym interesowalam.
Pozdrawiam,
Kinka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No wlasnie wpisalam w google haslo : wada wzroku a porod ale dopiero jak sie dowiedzialam od znajomej ze taki problem wogle istnieje i wyszukalam jakies informacje. Gdyby ta znajoma mi o tym nie powiedziala to dalej nic bym nie wiedziala gdyz jak pisalam wczesniej nie spotkalam sie z tym wczesniej majac mnostwo materialow dotyczacych ciazy i porodu a na forach tez tego tematu nie widzialam. Troche to dla mnie dziwne bo w specjalistycznych ksiazkach czy prasie powinno byc chloc slowo na ten temat skoro to takie wazne. Ale dobrze ze sie wogle o tym jakos dowiedzialam. Pozdrawiam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

mój ginekolog i okulista zgodnie twierdzą, że wskazaniem do cersarskiego jest wada poniżej -7 dioprii. ja mam -4 i wszystko jest ok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny i wszystko jasne! Bylam dzis na badaniach, je zrobilam expresem i wyszlo ze mam krotkowzroczne rozrzedzenie siatkowki i naczyniowki i tym samym przeciwskazany jest psn czyli bede miec cesarke. Przede mna byla dziewczyna z wada -3 dioptrii i tez jej napisali ze nie moze rodzic naturalnie - chyba to samo miala co ja. A wczoraj bylam u ginekolog i mi powiedziala zeby w takim przypadku koniecznie postarac sie o cesarke bo naturalnie to beda wykorzystywac ta metode vacuum - czego oczywiscie nie poleca i chyba zadna z nas by sie na to nie zgodzila.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej, ja tez mam duza wade wzroku krotkowzrocznosc -10 w jednym i -8 w drugim oku wiec na 100 % bedzie CC. Z jednej strony juz sie oswoilam z ta mysla ale z drugiej strony troche mnie to przeraza bo troche sie naczytalam i jak by nie bylo to jest to operacja :(
Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć Dziewczyny!

Czytam sobie Wasze posty na temat wady wzroku i jej konsekwencjach przy porodzie i sama zaczynam się martwić. Ja również nie wiedziałam, że to może mieć jakikolwiek wpływ na poród. Mam do Was takie pytanie: a co z kobietą, która przeszła laserową korekcję wzroku i teoretycznie nie potrzebuje teraz ani okularów, ani szkieł kontaktowych, bo widzi świetnie? Jednakże w zaleceniach okulisty jest powiedziane, że należy tak dbać o siebie, jak wtedy, gdy wada była, czyli np. nie dźwigać ciężarów itp. Co w takim przypadku będzie z porodem? Czy ktoś umiałby odpowiedzieć na to pytanie?

Pozdrawiam Was ciepło!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Mój lekarz powiedział, że tylko problemy z siatkówką oka i właśnie korekcje laserowe oczu dyskwalifikują do naturalnego porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tymkat - laserowa korekcja wzroku na 100% dyskwalifikuje porod naturalny wiec czeka Cie cesarskie ciecie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny! Gdyby nie Wy to w życiu bym nie pomyślała, że sama jestem w tej grupie kobiet, które nie będą mogły rodzić naturalnie. Ginekolog nic na ten temat nie wspominał, pewnie dlatego, że żadnych widocznych oznak wady wzroku, czy przebytej laserowej korekcji wzroku nie ma. Trudno się dziwić. Ale także okuliści przeprowadzający ten zabieg nie wspomnieli o jego skutkach w przyszłości. Czy kobieta nie powinna zostać o tym poinformowana? Całe szczęście mam Was i to cudowne forum ;-) Wielkie dzięki za informacje!!! :-)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tymkat ciesze sie ze moglam pomoc - ja rowniez nic nie wiedzialam i na szczescie na sam koniec sie o tym dowiedzialam :) :) Dlatego chcialam sie ta informacja podzielic z innymi bo jak widac malo osob wie o tym problemie. A ja jutro jade do szpitala wiec prawdopodobnie jutro o tej porze bede juz szczesliwa mamusia :D :D :D Mam taka nadzieje. Pozdrawiam serdecznie :D :D :) :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej jestem nowa

ja tez jestem w ciąży bardzo wczesnej ok 3/4tydzień i mam wade wzroku 10dioptri od mojej pani okulistki wiem że czeka mnie cesarka w tym przypadku trzeba tego pilnować

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej na'keithia!

Trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko poszło sprawnie i bez żadnych komplikacji. Bądź dzielna i spisz się dobrze w tym szpitalu i wracaj do nas szybciutko, aby pochwalić się swoim maleństwem!!! ;-) Oboje trzymajcie się cieplutko :-)

Buziaki - misiaki :-)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam serdecznie,ja jestem w 11 tygodniu. Mam wade -4,5.Jeszcze nie powiedzialam lekarzowi prowadzacemu ciaze,ale po Waszych wypowiedziach az sie boje i powiem mu koniecznie

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]