Dzisiaj jest ndz maja 24, 2026 12:36 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Hej:) Jestem calkiem nowa na forum (dopiero sie zalogowalam) ale juz mam troszke pytan :) Od niedawna jestem mezatka ale juz z moim ukochanym staramy sie o dzidziusia :) I wlasnie 19.06 wyszly mi na tescie dwie wymarzone kreseczki, a raczej maly plusik :)Choć dla pewności zamierzam w niedziele powtórzyć teścik:)Ale oprocz radosci w serduszku pojawilo sie od razu mnostwo pytan...Ostatnia miesiaczke mialam 21.05 - wiec powinnam byc juz w 5 tygodniu ciąży. Czy to nie za szybko by juz isc do lekarza i potwierdzic to :)? Umowilam sie na wizyte 2.07:)Czy wtedy juz zobacze cos na usg:)? Przyznam sie ze o niczym innym nie mysle :):):):):)Wiecie moze czy w ciąży można pić herbaty rooibos? Bo nie wiem czy to nie zaszkodzi maleństwu:(? To moja pierwsza, choc wymarzona ciąża:)Więc wielu rzeczy nie wiem i nie jestem pewna. Nie wiecie czy wysilek fizyczny moze zaszkodzic dziecku? Ja jestem członkiem amatorskiej grupy tańca nowoczesnego i niestety jestem zobowiazana do jeszcze jednego wystpu na konkursie zanim zrezygnuje. Ale także przed ciążą byłam bardzo aktywna fizycznie a i teraz staram sie oszczedzac i nie przemeczac:) Wszystko z mysla o malenstwie:)Bardzo prosze o rady - wszystkie mile widziane:) :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :)

Lekarz jest w stanie wykryc nawet bardzo wczesna ciaze gdzieki USG czy badaniu krwi -BetaHCD. I jak bedziesz na USG to napewno zobaczysz swoja fasolke. Tak dokladnie bedzie wygladac Twoja dzidzia :)

Nie wiem czy mozesz dalej pic ta herbate. Najlepiej jest zrezygnowac z czarnej herbaty, kawy, roznych uzywek do czasu skonsultowania sie z lekarzem i zapytania go o tego typu rzeczy. ]

Co do wysilku fizycznego. Jezeli uprawialas go wczesniej to nie ma problemu, rob to dalej ale ograniczaj sie. Zmniejsz jego intensywnosc badz czestotliwosc (mniej lub zadziej). Zreszta sama bedziesz wiedziala na ile mozesz sobie pozwolic.

Ja bym polecila Ci juz zakupienie kwasu foliowego i lykanie jednej tabletki dziennie. To zmniejszy ryzyko poronienia :)

Powodzenia i napisz pozniej co powiedzial Ci lekarz :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: mila82

Dziękuje bardzo :) kwas foliowy już biorę a herbatę może i rzeczywiście dobrze by było odstawić. Choć słyszałm że rooibos jest wskazana dla dzieci i matek karmiących :) Więc może mi nie zaszkodzi? Tylko martwi mnie to że aby zatańczyć musze wybrać sie w dość daleką podróż -z opola do przemyśla i troche sie boje czy to aby nie zaszkodzi maluszkowi:(?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Taka podroz nie powinna zaszkodzic maluszkowi, jezeli jest wszystko wporzadku z Toba i nim. To znaczy:
- nie masz zadnych plamien
- nie masz zadnych mocnych boli
- dobrze znosisz podroze
- i bedziesz caly czas dbac o siebie (kwas foliowy, duzo picia, duzo owocow i warzyw)
To powinno wystarczyc.

Jezeli masz problemy z podrozowanie to musisz pojsc szybciej do lekarza, bo nie wiadomo czy mozesz wziasc jakies leki na podroz, np. AVIOMARIN.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]