Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:43 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
jestem świeżoupieczoną mamą 5dniowej Oliwki. Zaczynam sie bardzo martwic, ponieważ od wczoraj mała ciągle spi i nie mogę jej dobudzic na karmienie. Zasnela wczoraj o 12 w poludnie i do godziny 7wieczorem spala. Nie mozna bylo jej dobudzic na karmienie. Nie pomagalo przebieranie, spiewanie, klaskanie, przykladanie mokrej pieluchy -absolutnie nic! Pojadla troche na spiocha i tyle. W koncu kolo 23 troche zjadla ale bylo to 5cio minutowe karmienie i potem chwile dluzej jadla ok 2w nocyi spala do 6,30 dzis rano - nakarmilam ją i od godziny ok 7.30 mała znowu spi. Mija juz 4 godzina, probowalismy z mężem ją dobudzic dwa razy ale znowu bez rezultatu. Nie wiem co mam juz robic. Czy ona naprawde potrzebuje tyle snu? Uwazam ze za malo je :( a mleka mam pod dostatkiem. PROSZE POTRZEBUJE JAKICHS INFORMACJI moze któraś z Pań miała podobny problem ze swoim malym-wielkim szczęściem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Witaj

Gratulacje małego cudu.

Moje szczęście też tak długo spało nawet 7-8 godzin, nie mogłam jej dobudzić pielęgniarki też. Leżałyśmy jeszcze w szpitalu na fototerapii. Pielęgniarki mówiły że to przez żółtaczkę jest taka śpiąca, może i u was tak jest. Jeśli karmisz ją piersią to w mleku mamy są tzw inhibitory, które powodują wyższy poziom bilirubiny, przez co dziecko może być bardziej ospałe...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję :) Mała nie jest zółta, została wypisana w 3ciej dobie zycia wiec chyba powinna byc zdrowa. Czy moze zoltaczka pojawia sie tez pozniej? I dziecko wcale nie musi byc zolte? Mimo wszystko troche mnie uspokoilas z tym spaniem, bo nie moglam nigdzie znalezc info o tak dlugim snie niemowlaka. Obudzila sie godzine temu i zjadla dosc porządny obiad :) teraz pewnie znowu do 18 bedzie spala (oby nie). Moze jednak wybrac sie z nią do lekarza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja tez nie była żółta, jedynie jak miała zbadaną krew był wysoki poziom bilirubiny. Jeśli je i przybiera na wadze to chyba nie ma powodów do niepokoju ale pediatrę przy okazji możesz zapytać.

Jeszcze zatęsknisz za takimi chwilami :lol: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pamiętaj też że doświadczenia minionego porodu też dziecko odreagowuje i może właśnie w ten sposób że lubi sobie dobrze po spać. gorzej by było gdyby trafił ci się rozkrzyczany "egzemplarz" i wtedy nie wiedziałabyś co się dzieje i czy coś boli czy po prostu chce po płakać.
spokojnie maluch się rozkręci a jak skończy roczek to będziesz się z tego śmiać bo trzeba będzie mieć oczy w koło głowy :P także spokojnie i odpoczywaj bo właśnie zaczęłaś pracę na etat 24godzinny.
pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedz :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gajonek - jak przedmówczynie, dzieci często odsypiają poród.
U nas dziecię przez prawie 2 tygodnie dużo spało, a potem pojawiły się problemy z brzuszkiem i dziecię spanie zamieniło w krzyki.

Ale jeśli w zachowaniu Twojego dziecka coś cię niepokoi skonsultuj z lekarzem.
Choć pewnie do was powinna przyjść położna i jej też powiedz o swoich niepokojach (mam nadzieję, że położna jest w porządku)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dokladnie, zgadzam sie z poprzedniczkami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Martensa a dokładnie z czym :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pamiętam moje przerażenie jak mój mały spał ponad 5h, a potem tylko o tym marzyłam, choć Jasiek zawsze był "łatwym" dzieckiem :D

Myślę, że jak dziecko coś jednak je to nie ma powodów do niepokoju, ważne jest aby sprawdzać ciemiączko, czy nie doszło do odwodnienia, bo jest to bardzo niebezpieczne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moj synek w dzien po porodzie tez tak spal, 7 godzin bez przerwy. bylam bardzo zadowolona - do czasu az mnie polozna nie opierniczyla ;) powiedziala, ze absolutnie budzic dziecko co max 4 godziny, bo potem moze nie miec sily ssac i porzadnie sie najesc.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]