Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:45 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

moja corka od dawien dawna nie ruszy wędliny a mieso tylko w postaci mielonych. milion proba za nami i nic nie skutkuje. mala ma natychmiast odruch wymiotny. nawet gdy odrobina wedliny ukryta jest głęboko w kanapce to wyczuwa ją.

mala jest drobna 100cm ale 13,5 kg i chorowita. kojarze to wlasnie z niedoborami wynikajacymi z tego wykluczenia z diety mięsa. czym to zastapic i czy wtedy mogę bys w pelni spokojna o jej zdrowie i rozwoj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Moja córka jak nie jadała wędlin i mięsa to spożywała wiecej fasoli i często dostawała zupę z soczewicy .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MartaKS Jeśli mała akceptuje mielone, to może miel różne mięsko :wink: Kotleciki, pulpety można z każdego mięsa zrobić :D
Mięso można zastępować produktami bogatymi przede wszystkim w białko i żelazo. Jaja, rośliny strączkowe (fasola, groch, cieciorka, soja, soczewica), zielone warzywa, kasze, makarony, pieczywo, orzechy i nasiona oraz produkty mleczne.
Powinnaś dostarczać małej rownież więcej witaminy C.

Ryby mała lubi? Robiłas badania krwi, mała nie ma anemi?

Mój synek ma 98cm i nie waży jeszcze 14kg a mięsko lubi :wink: Tylko chorowity nie jest.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

MartaKS-np. ja dzis malemu robilam takie kotleciki- upieczona a potem rozdrobniona widelcem ryba bez osci, lyzka smietany lub jogurtu, troche bulki tartej, odrobina soli, pieprzu, swiezy koperek-wszystko wymieszac, uformowac kotleciki i zrumienic po obu stronach na oliwie. Palce lizac, maly zjadl 2 spore, do tego ziemniaczek i pomidorek :) Mysle, ze smialo mozesz mielic i laczyc rozne skladniki i w ten sposob przemycac malej mieso,wedliny,ryby,straczki wszelkiego rodzaju.

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marta moje też lubią mielone najbardziej. Robię zupki z pulpecikami, kotleciki mielone często - wołowe, wieprzowe i drobiowe.
Bardzo lubią takie potrawy jak chili con carne (mielone wymieszane z ryżem).
Do tego można też robić rybne kotleciki (w UK poopularne) - jakbyś chciała poszukać to jako fishcake - dobry sposób na przemycanie ryb i warzyw.

no i moje lubią takie kotleciki z kurczaka w panierce od razu :)

Ja od jakiegoś czasu staram sie przemycaćwarzywa znowu (wrociliśmy do zup kremów np. sosy warzywne), bo dzieci mają swoje upodobania i nie ma jak tego czasem zmienić tylko trzeba kombinować ;)

Jesli zrobisz sama mielone to masz pewność, że to 100% mięsa, wiec z czystym sumieniem możesz tak zastępować mięso.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieci nie musza jeść mięsa...

więc na pewno nie od tego ma niedobry, tylko ogólne ze złej diety....co je poza tym? napisz jej jadłospis

je soczewicę choćby? tak jak pisała Niaminia do każdej zupy sypać czerwonej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas jest podobnie.
Mała chce iesko, ale jak weźmie do buzi to wypluwa.
Jedyne co zje, to pulpeta, ale to i tak nie zawsze.
Lekarka powiedziała mi, ze moge dawac wiecej jajek, rybki i własnie soczewicę, ale ona nie chce soczewicy, jajeczko zje, nawet lubi ;) Jajecznica czy na miekko ugotowane. Rybę też, ale podobnie jak z pulpetami, raz zje a raz nie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja z moją wegetarianką tez nie wyrabiam ostatnio - w związku z tym kupuję takie gotowe panierowane kotleciki (moga być kształty jak dinozaury ) można samemu zrobić - i raz w tygodniu jemy na obiad same kotlety :roll: ale zauwazyłam, że wtedy zjada ale jeśli jest jakikolwiek dodatek - ryż, ziemniak, frytka czy surówka to oczywiście zje dodatek.
Może to jakieś rozwiazanie :wink:
No i zaczęłam dodawać ciecierzycę do róznych dań i i kupuję humus i też wcina :)
Paluszki rybne można też dawać (oczywiscie nie jakąś taniochę składającą sie z panierki).

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

MartaKS pisze:
moja corka od dawien dawna nie ruszy wędliny a mieso tylko w postaci mielonych. milion proba za nami i nic nie skutkuje. mala ma natychmiast odruch wymiotny. nawet gdy odrobina wedliny ukryta jest głęboko w kanapce to wyczuwa ją.

mala jest drobna 100cm ale 13,5 kg i chorowita. kojarze to wlasnie z niedoborami wynikajacymi z tego wykluczenia z diety mięsa. czym to zastapic i czy wtedy mogę bys w pelni spokojna o jej zdrowie i rozwoj.

100cm to nie jest drobne dziecko,mój syn na 3 latka miał 99 cm,więc normalnie :D a wage miał 14 kg i drobnym bym go nie nazwała.

Moj jeden syn też za mięsem nie przepada,ale ostatnio stanęłam na głowie i wymyśliłam że kupie te "chrupiące kąski" to zjadł ze smakiem kurczaka w tej panierce z piekarnika,mielone tez u nas jest chętnie jedzone,ale wieprzowina,wołowina,indyk blee

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]