Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:43 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Dobre Serce
Dobre Serce

kiedy podajecie swoim maluchom ostatni posiłek przed snem, tak żeby nie budził się w nocy i wytrzymał do tej 6-7 rano?
Bo my karmimy ok 20 i czasem wytrzymuje (tzn zatykam go herbatką) a czasem już o 4 muszę go karmić.
Wolałabym jednak żeby wytrzymywał całą noc bez wybudzania bo po powrocie do pracy już nie jest tak za ciekawie budzić się w nocy co chwila.
i czym karmicie przed snem żeby wytrzymał, bo mleko to chyba dla takich starszym niemowląt to trochę za mało sycące jak na całą noc. Jak sądzicie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm...wyczytalam ze synek ma 8 mcy i powiem i ze i tak daje rade skoro budzi sie tylko na jedno karmienie... bo samym mlekiem sie taki duzy bobas nie naje... nie powinien sie budzic wcale ale pijac tylko mleko niewatpliwie jest glodny...jest tyle kaszek na rynku...smakowych..owocowych... nie wpadlas na pomysl zeby mu to mleko zagescic? moj syn od 4 mca jadal na noc kaszke i juz wtedy przestal sie budzic w nocy... :D

zrob wieksza dzeiurke w smoczku i zagesc mu porzadnie mleko... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

_Lilith_ pisze:
hmmm...wyczytalam ze synek ma 8 mcy i powiem i ze i tak daje rade skoro budzi sie tylko na jedno karmienie... bo samym mlekiem sie taki duzy bobas nie naje... nie powinien sie budzic wcale ale pijac tylko mleko niewatpliwie jest glodny...jest tyle kaszek na rynku...smakowych..owocowych... nie wpadlas na pomysl zeby mu to mleko zagescic? moj syn od 4 mca jadal na noc kaszke i juz wtedy przestal sie budzic w nocy... :D

od paru dni też podaję mu kaszkę przed snem, i kilka razy wytrzymał do 6, ale dziś o 4 już nie dał rady.
Z tym że podaję mu 150ml takiej kaszki. Może to za mało?
I budzi się w nocy kilka razy, fakt że idą mu zęby więc celowo daję mu herbatkę bo trochę mu chłodzi dziąsełka, jak nie pomaga to smaruję maścią, jak znów się budzi to biorę do łóżka.
I tak kombinuję całą noc, żeby tylko mu jeść nie dać, bo najpewniej właśnie przez te zęby się budzi.
Dzięki takim zabiegom wytrzymuje do 6 bez jedzenia ale dziś musiałam o 4 mu dać.
I tak sobie pomyślałam że może po prostu tej kaszki za mało daję, albo za wcześnie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie pamietam ile zjadal moj maly...ale on jadl duzo... na 180 ml wody tak wiec kolo 200 ml zjadal...dawaj mu tyle ile chce i taka gesciejsza...on sie moze budzic z przyzwyczajenia...nie dawaj mu jedzenia w nocy... :D

samcio zjadal kaszke o 20 a budzil sie 5-6 rano :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

_Lilith_ pisze:
nie pamietam ile zjadal moj maly...ale on jadl duzo... na 180 ml wody tak wiec kolo 200 ml zjadal...dawaj mu tyle ile chce i taka gesciejsza...on sie moze budzic z przyzwyczajenia...nie dawaj mu jedzenia w nocy... :D

samcio zjadal kaszke o 20 a budzil sie 5-6 rano :wink:
to dzisiaj spróbuję dać mu więcej kaszki i zobaczę.
A budzi się jak przypuszczam przede wszystkim przez te zęby, w końcu cztery na raz to nie przelewka, 1 już się wyrżnął trzy są w trakcie. Przypuszczam że go boli :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podaj mu na noc paracetamol w syropie albo czopku...bedzie spal spokojnie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Finka ja robię 210 ml mleka i dodaję 3 miarki kaszki. jaet taka z Nestla 5 zbóz z lipą na dobry sen po 8 miesiącu. Mój synek coprawda starszy ale tyle mu na noc wystarcza. a co do żąbkow to masz pewnie rację. Lilith dobrze ci radzi z tym paracetamolem. ja dawałam Viburcol w czopkach, w aptece bez recepty. działa przeciwbólowo i lekko uspokajająco albo panadal w syropie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nasz Kuba dostaje ostatni posiłek o 19.00. Na 210 ml mleka daje trzy łyżki kaszki smakowej. Fakt, że ostatnio wypija tylko ok 160-180 ml... Budzi sie o 2.00 w nocy, wtedy robie mu znowu 210 ml (pije ile chce) i spi dalej. Budzi si ok 6.00 ale juz nie do jedzenia :) poprostu jest juz wyspany :) ehhh... ja tez pracuje i marze o tym, by przespac cala noc :) mam nadzieje, ze juz niedlugo to nastapi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

_Lilith_ pisze:

a moje dziecko nie przepada za kaszkami, a tym bardziej w butli z mlekiem, nie tknie tego i juz, owszem raz na jakis czas zje kaszke, ale tylko czasami :roll:
wiec podawanie dziecku kaszki nie jest tak oczywiste

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
a moje dziecko nie przepada za kaszkami, a tym bardziej w butli z mlekiem, nie tknie tego i juz, owszem raz na jakis czas zje kaszke, ale tylko czasami
wiec podawanie dziecku kaszki nie jest tak oczywiste
nie rozumiem...i co w zwiazku z tym? gdzie napisalam ze oczywiste? jezeli ktos nie sprobuje to sie nie dowie ale dzieciaczek ktory lubi mleko to najprawdopodobniej polubi tez kaszki z mlekiem ... :D
to ze twoje dziecko czegos nie lubi nie oznacze ze inne dzieci tego tez nie akceptuja...na ogol dzieciaki lubia kaszki wiec coz... twoje dziecko nalezy do wyjatkow :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój maluch też nie przepada za kaszkami, ale ja zagęszczam mleko zwykłym kleikiem. Ostatni posiłek je ok. 22-23 (bo tak z pracy wracam) i śpi nam do ok. 6 rano.
Jak się jednak obudzi (co zdarza się już bardzo rzadko) to porostu daję mu wodę do picia, zasypia wtedy momentalnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moj synek nie cierpi kaszek.........próbuje mu dawac sporadycznie go do nich przyzwyczajac.......ale niestety nie lubi........... :?
na noc dostaje bebilon na dobraNoc 210ml i spi nam od 22 do 7.30

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moje dziewczyny lubia kaszki, muesli itp. wiec nie mamy z tym problemu.. wieczorem jedza muesli albo dostaja po bulce i do tego szklanka mleka.. spia od 20 do 7 rano

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A tej prawie rocznej jakie dajesz musli? Moja mala ma 13 miesiecy i tez chetnie bym jej dala cos takiego ale wlasnie nie mialam pojecia czy mozna i jakie? a i co do owsianki czy moge jej zrobic taka najnormalniejsza? (ona ma troche takie jakby luski czy cos) czy tylko taka dla dzieci z bobowity naprzyklad?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ha, to ja mam najlepiej widzę
ok 19.30 zjada zrobioną na 160ml mleka kaszkę gęstą łyżeczką. przed samym snem ok 21 wypija 120ml mleka. więc pojedzona na moje oko jest. a budzi się 3 razy (kilka razy zdażyło się że raz). w nocy daję jej już tylko wodę, ale dać muszę

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dotka muesli daje jednej i drugiej.. tyle, ze kupuje cow & gate (mieszkam w anglii).. a owsianka z heinz'a... ale mysle, ze mozna normalna owsianke podac.. niech tylko platki dobrze nasiakna... albo manne np..... to muesli co laski jedza jest drobne.. nie tyle platki, co owoce.. sa w drobniutkich kawalkach...

no moje na szczescie sie nie budza w nocy... czasem izie zdarzy sie w nocy przywedrowac do nas.. ale zawsze slysze kroki i juz podnosze koldre do gory i ona myk i spi...

dzis jadly platki na mleku... sa zwykle kukurydziane albo zbozowe bez zadnego badziewia (typu lukier i takie tam) w roznych fajnych ksztaltach.. albo rice krispies (nie wiem czy w PL sa a jesli tak to pod jaka nazwa) takie malutkie kuleczki, co smakuja jak zwykle corn flakes..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

polecam kasze jaglaną :wink: co prawda bardziej na śniadanie, ale skoro mowa tu o owsiance

jak ktoś zachce moge podać kilka przepisów na posiłek z jaglanką

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Astarte ja bardzo chętnie zapoznam się z tymi przepisami :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Agacior pisze:
Astarte ja bardzo chętnie zapoznam się z tymi przepisami :)

Kilka uwag do gotowania samej kaszy ( nie wszyscy wiedzą). Kasze jaglaną przed gotowaniem należy wypłukać, ja płuczę w zimnej wodzie i przelewam na sitku wrzątkiem. Wziąć wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Kasza może być uprzednio uprażona (Nigdy jeszcze nie prażyłam...praży się ją na suchej patelni, pod koniec prażenia można pokropić olejem. Nie może zmienić koloru) Zalać kaszę wodą. Gotować na większym ogniu aż zacznie bulgotać. Zmniejszyć gaz i zostawić na małym ogniu, aż woda wyparuje i kasza będzie sypka ( ale nie brejowata). Gotujemy pod przykryciem i staramy się nie mieszać.
Przed podaniem zmiksować jeśli dziecko nie je grudek

Kasza z suszonymi morelami, dynią łuskaną, jabłkiem i bananem

Wypłukać kaszę. Suszone morele ( mogą być rodzynki) jeśli są konserwowane siarką wcześniej wymoczyć. Kaszę jaglaną zalać wodą. Proporcje kaszy do wody 1:2,5. Dodać morele i dynię. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Po ugotowaniu zmiksować ze względu na pestki i morele jeśli trzeba. Dodać rozgniecionego widelcem banana i starte jabłko.

Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem
Składniki: 3 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon.

Wypłukać kaszę. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.

Racuchy, można i na kolację podać:
Racuszki bananowe z kaszy jaglanej i ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu
kilka kropli zapachu waniliowego
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej
olej

Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wielkie dzięki, na pewno spróbuję:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]