Agacior pisze:
Astarte ja bardzo chętnie zapoznam się z tymi przepisami

Kilka uwag do gotowania samej kaszy ( nie wszyscy wiedzą). Kasze jaglaną przed gotowaniem należy wypłukać, ja płuczę w zimnej wodzie i przelewam na sitku wrzątkiem. Wziąć wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Kasza może być uprzednio uprażona (Nigdy jeszcze nie prażyłam...praży się ją na suchej patelni, pod koniec prażenia można pokropić olejem. Nie może zmienić koloru) Zalać kaszę wodą. Gotować na większym ogniu aż zacznie bulgotać. Zmniejszyć gaz i zostawić na małym ogniu, aż woda wyparuje i kasza będzie sypka ( ale nie brejowata). Gotujemy pod przykryciem i staramy się nie mieszać.
Przed podaniem zmiksować jeśli dziecko nie je grudek
Kasza z suszonymi morelami, dynią łuskaną, jabłkiem i bananem
Wypłukać kaszę. Suszone morele ( mogą być rodzynki) jeśli są konserwowane siarką wcześniej wymoczyć. Kaszę jaglaną zalać wodą. Proporcje kaszy do wody 1:2,5. Dodać morele i dynię. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Po ugotowaniu zmiksować ze względu na pestki i morele jeśli trzeba. Dodać rozgniecionego widelcem banana i starte jabłko.
Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem
Składniki: 3 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon.
Wypłukać kaszę. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.
Racuchy, można i na kolację podać:
Racuszki bananowe z kaszy jaglanej i ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu
kilka kropli zapachu waniliowego
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej
olej
Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.