Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:24 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
.

Hej!

Kacper ma prawie 18 miesięcy....
Do tej pory na śniadania i kolacje dostaje kaszkę ryżową na mleku bądź : kluseczki lane - co jakiś czas....
Poza tym je już praktycznie wszystko co my, jego dieta jest bogata w białko i wapń: kakao, jajka, sery, serki, jogurty, kefiry itp....
Kaszki dostaje ryżowe na mleku krowim, bowiem odrzucił całkowicie jakiś czas temu kaszki mleczno- ryżowe i mleka modyfikowane....
Nie jest alergikiem, nie mamy też żadnych problemów brzuszkowych ....
Waga ładna 12 kg, wzrost 92 cm.....
Już dawno nie używamy butelek, kubków, bidonów itp....
Ząbków ma Kacpercio już 20 (komplecik więc z gryzieniem sobie świetnie radzi od dłuższego czasu.....

I teraz mam pytanie do doświadczonych MAM::::

do kiedy należy podawać dziecku na śniadania i kolacje kaszki, kluski lane, itp...zupy mleczne?????
mi coś jakoś chodzi po głowie, że do 24 m-cy....ale skąd ja to wymyśliłam, to nie wiem.....

wiem, że na kolację mogę podać kaszkę ryżową + owoce, kanapki + kakao ale mi się wydaje, że taki posiłek nie jest wystarczająco syty....zwłaszcza jeżeli chodzi o noc....- kolacja

Kochane Mamy doradźcie mi proszę, od kiedy nie muszę podawać Synkowi już kaszek, a robić śniadanka normalne???? bardzo mi zależy na Waszych odpowiedziach...

Dziękuję i Pozdrawiam - Monika

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

moj syn ma skonczone 2 lata i 3 miesiace,codziennie rano dostaje jeszcze butle kaszy :roll: daje mu z butelki dla wlasnej wygody bo poprostu przy czworce dzieci niemam czasu na to zeby siedziec przy nim i go karmic :roll: wieczorem jej juz kanapki :D wazy ok 15 kg
moj pierwszy syn bardzo dlugo jadl kaszke prawie do 3 lat,drugi syn juz bardzo krotko
trudno powiedziec do kiedy w sumie mi sie wydaje ze poki chce jesc przetwory mleczne to jak najdluzej :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

kacpi&moni moim zdaniem wcale nie musisz dawac kaszek - mozesz podac mleczko samo o ile wypije. Z jedzeniem innych rzeczy to chyba kwestia uzębienia - jak dziecko ma czym gryźc to może spokojnie zjeśc coś innego.
Mojej córeczce nie daję kaszek bo ich jeść nie chce już długo dosyc - dostaje mleko do wypicia na poczatek a potem jakąś kanapeczke czy omlecika albo serek , drożdżówke czy cokolwiek innego czasem są to naleśniczki albo zupka (wszystko zalezy od tego czy chce jeść w ogóle bo cos sie ostatnio zbuntowała na jedzenie) . Myśle że powinnas sie cieszyć że nie musisz tej kaszki wmuszac
Cytuj:
wiem, że na kolację mogę podać kaszkę ryżową + owoce, kanapki + kakao ale mi się wydaje, że taki posiłek nie jest wystarczająco syty....zwłaszcza jeżeli chodzi o noc....- kolacja

myslę ze na kolacyjkę starczy - dziecku się lepiej spi :wink:

mozesz też na sniadanko czy kolacje dać jakis jogurcik czy serek .

U nas czasem na kolację jest klopsik drobiowy z sosikiem albo ziemiaczki z masełkiem i warzywkiem czy zwykła kromka z maselkiem jak buntownikcza odmawia innego jedzenia lub banan :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Marysia ma prawie 2 lata i jeszcze chce pić kaszkę, na kolację, bo na sniadanie nie zawsze, ale na kolację to tylko kaszka - zwykła mleczno - ryżowa nestle i jeszcze ze 2 godz. przed kaszą je coś - serek, jogurt czy kanapkę. No trudno, chce to niech pije, coraz mniej jej dostaje. :roll:
Ja pamiętam, że jak miałam ze 3 lata to jeszcze piłam kaszę - przez smoczek :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Iwona1974 no wcale Ci się nie dziwię, że Twój Synek pije z butli, jakoś musisz sobie radzić z czwórką dzieci :) myślę, że dajesz mi bardzo dobry pomysł....z tym, że jak chce to niech je jak najdłużej :)...choć zauważam, że po woli co raz mniej mu kaszki podchodzę...dzięki za rady ;)

Niamina samego mleka nie ruszy, ale kako już z chęcią :) i mleko + słomka smakowa również :)...dzięki za poddanie mi super pomysłu ;)
Cieszę, się że je te kaszki i nie wmuszam, ale po woli zauważam u niego, że coś mu kaszki zaczynają nie podchodzić...dlatego Was pytam już wcześniej o rady, bo być może na dniach nie będzie chciał nawet na kszki spojrzeć :roll: , tym bardziej, że jakiś czas temu odrzucił kaszki kompletnie i niedawno na nowo je zaczął jeść....
Serki, jogurty, wocoe...wcina w ciągu dnia....więc na kolację pomyślę jakby co o takich klopsikach jak piszesz :) dziękuję :)

Rebeka
Twój pomysł jest świetny również bym na kolację dawała kaszkę skoro póki co jeszcze chce, a na śniadanko już nie.....

Ogólnie Dziękuję Wam za dobre rady, by nie wmuszać i jak chce kaszki by jadł, a jak nie to jako alternatywę wykorzystam Wasze Rady.....

a i jeszce jedno:

Zdrowych, Wesołych i Pogodnych Świąt Wielkiej Nocy dla Was i Waszych Rodzin!!!! :)Pozdrówka ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]