Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 301 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka

a ja gotuje sama i wcina moj maly wlasne robione a te ze sloiczka ktore na sprobowanie mu dalam nie chcial...jakos inaczej smakuja moje zupki sa smaczniejsze heh:0deserki tj np jabluszko z dynia czy zlota brzoskwinka kupilam a deserki typu jabluszko+marcheweczka robie sama:)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam!

Mamy pytanie:
Moja córcia zaczeła 6 m-c- nie bardzo lubi już pić samego mleczka modyfikowanego, chciałam się poradzić, czy każde mleczko moge jej wzbogacać np.kaszką ryżowa, ryz -z owocami, kaszką kukurydzianą?

Oprócz tego je deserki i obiadki ze słoiczków

Czy mogę tez jej zrobić kaszkę na gęsto czy to będzie już przesada?
Nigdzie nie mogę doczytac o częstotliwości dodawania kaszek i kleików?

Może jest jakąs mama które podopwie fajne menu?

Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam:))

KOCHAMY CIĘ CÓRUNIU :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zwykle mleka nie maja w skladzie kleiku ani nic, sa takie ktore juz maja kleik np mleko Nan 2 jest na samym mleku, a mleko Nan 2R ma w skladzie kleik
Kleik ja mojej daje przy kazdym mleku bo bardziej sobie pojada, kaszka powinna byc raz dziennie.
Jak mam zwykle mleko typu zwykle nan to mozesz dac kaszke, kleik wedlug proporcji chyba ze masz kaszke Z Bobovity mleczno ryzowa to tylko na wodzie robisz.

czyli krotko kleik mozesz dawac do kazdego mleka
kaszke jednego rodzaju raz dziennie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję za odp.
Rozumię, że kleik kukurydziany bądź ryżowy moge do zwykłego mleka modyfikowanego dodawać za każdym razem
Kaszkę tylko raz dziennie.

Kupiłam dzisiaj kaszkę mleczno-ryżowa z bananami z Bobovity- to znaczy,ze taka właśnie kaszka może być tylko raz dziennie?

A np jest też kaka sama kaszka z Bobovity Spokojny sen- też mlecz-ryż z ban- to już potem nie mogę dac na noc jak w ciągu dnia podałam już kaszkę inną??

Te kaszki nie są takie gęste, robiłam według przepisu i myślałam,ze będą takie,ze trzeba będzie łyżeczką podawać,ale mała mi z butli pije.

A podawać tez gęste kaszki łyżeczką- jeśli tak -to jakie ??

Prosze o podpowiedz.

Przyznam się,.ze nie wiedziałam i ponad tydzień dawaam mojej córci raz mleko z kaszkę,a raz z kleikiem, było ok, wiec się nie martwiła, dopiero potem ,coś mnie olsniło,ze chyba to za często?
Kupa była ok, więc nie podjerzewałam o to,ze mogę córci zaszkodzić.

Je również deserek-ale jeden ma na dwa dni, a obiadek cały zjada:)

Mało mi pije -prawie w ogóle nie chce pić herbatek, w nocy ją oszukuję.

Wstaje mi 3 razy w nocy ok.00.00 ,potem ok.3 i 5.30-6.00 śpi do 7.45-8.15 miej więcej.
Często i jest to męczące,bo ja już do pracy wracam i bedzie się działo...

Licze na podpowiedzi.

Pozdrawiam.

KOCHAMY CIĘ CÓRUNIU :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

endi79 kaszke tylko i wyłacznie raz dziennie,a kleik ryzowy lub kukurydziany mozesz dodawac do kazdej porcji mleka,nie koniecznie taka ilosc jak na opakowaniu.ja na 120ml dodaje 2-3miarki.kaszki z bobovity sa smaczny sen z bananami ale w smaku :oops: taka czerwona sie zrobiłam jak spróbowałam.moja amelka mleko z kleikiem pije z butli a kazke zawsze dostaje na kolacje i podaje jej łyzeczka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Powiem ci ze moja dostaje np kaszke mleczno -ryzowa Pyszne sniadanko dostaje rano a pod wieczor inna kaszke i mojej nic nie jest, nie daje jej tej samej tylko dwa razy dziennie

JAkbys miala kaszke z Nestle to wtedy podaje sie lyzeczka, z Bobovity podaje sie w butelce bo jest rzadsza

Z kleikiem ryzowym jest tak ze zalezy z jakiej firmy kupisz, jesli z Nestle to lyzeczka, a jesli z Bobovity to butelka wystarczy.
Z kleikiem kukurydzianym jest tak ze Ja mam nestel to podaje lyzeczka, bo nigdzie nie ma z Bobovity wiec chyba wogole nie produkuja

Wedlug mnie najlepsze rzeczy sa z Bobovity

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja córka je mleko 3 razy dziennie póki co i 2 razy dodaję jej kaszkę ryżową w różnych smakach i na wieczór kleik ryżowy lub kukurydziany (Bobovita ma kleik kukurydziany). Ja dodaję na 150ml mleka 3 miarki kaszki. I czy to nestle czy bobovita podaję łyżeczką bo nie chce jeść z butli. Dzisiaj zrobiłam jej manną na mleku (nutramigenie), wszędzie piszą że mleka się nie gotuje ale inaczej manny chyba nie da się zrobić niż na gotowanym mleku. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zabka moja mała dziś jadła na śniadanko z kaszką manna tzn manna na mleku bebilon2.i ja robie tak.Amelka je 120 ml więc gotuję w garnuszku 60ml wody i dodaję odpowiednią ilość manny u mnie wypada 2-3łyżeczki i gotuje ok 2 minuty aż zgęstnieje.odkładam ją do garnka z zimną wodą żeby troszkę przystygła.następnie do butelki wlewam 60ml przegotowanej ciepłej wody i dodaję 4 miarki mleka czyli ilość przypadającą na 120ml no i mieszam jak mleczko jest goytowe do do mleczka dodaję wcześniej przygotowaną kaszką mannę i mieszam.a potem dodaję troszkę deserku owocowego do kaszki i pyyyycha.

co do ilości dziennej kaszek to napisałam że tylko raz dziennie bo tak jest w planie żywienia.ja osobiście też czasem robię że rano i wieczorem kaszka ale nie często bo mała ma czasem problem ze zrobieniem kupki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jak robici kasze manna? bo moja nie chce wogole jesc moze zle robie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a próbowałas do kaszki dodac owoce,wtedy o wiele lepsza.a kaszke manne zagotowuje wode i dodaje kaszke i tak przez 2 minuty ma sie gotowac az zgestnieje.moja mama robiła mi na słodko jak byłam mała(z cukrem)a jak wiekasza byłam to z odrobina soli

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zaneta88 moze i to tez jest sposob, w sumie wtedy nie gotujesz mleka ale ciekawe czy te proporcje sie nie zmieniaja bo jednak troche tej wody w mannej wyparuje. Ale chyba lepsze to niz gotowanie mleka skoro nie mozna go gotowac.

aneta8702 ja jak dzis zrobilam to zrobilam mleko wg przepisu (150ml wody + 5 miarek mleka) zagotowalam i dodalam 2,5 miarki kaszy mannej (miarka od mleka). Kaszka wyszła półpłynna, nie za gęsta nie za rzadka, w sam raz. Dodałam syropku malinowego (takiego co sie z woda rozrabia do picia) i fakt pierwsze 3 łyżeczki się wykręcała, ale potem poszło i wtrąbiła cała miskę

a tak sie zastanawiam jak zrobic owisankę na mleku...na opakowaniu jest napisane żeby zalać ją wrzącym mlekiem i odstawić na 30 min. Może by tak na maxa podgrzać mleko w mikrofali i takim wrzątkiem zalać, żeby nie gotować. Wrzątek jak wrzątek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to w koncu kaszke manna sie na wodzie robi czy na mleku

ja mam ta blyskawicZna i robilam wedlug przepisu to moja nie chycila tego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneta faktycznie na opakowaniu jest napisane za na wodzie lub na mleku, ale na wodzie to chyba sama bym nie zjadla. sprobuj na mleku, moze zagotuj mleko albo wg przepisu zanety88, ze ona tam czesc na wodzie potem mleko dodaje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zabka moze i troszke wody wyparuje ale w takim wypadku zwyczajnie dolewam zeby było te 120ml.moja mała wszystko wcina w sumie tylko ze trzeba ja zabawiac ale najbardziej lubi zupki,mogłaby je cały czas jesc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ok sprobuje tak zrobic dzieki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

BoboVita ma kaszkę mleczna owsiankę i kaszkę mannę też.
Mój mały wsuwał ;). A normalną mannę to też bym robiła wpierw z wodą, a na końcu mleko.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie wiem czy pytanie jest do tego postu ale chyba tak
chcialabym zrobic córce zupke pomidorowa tylko totalnie nie wiem jak. Czy z pomidorów, które są teraz zimą czystą chemią, czy z przecieru takiego ze słoiczka, to się chyba dokładnie nazywa przecier konsrewowy. W czym jest więcej chemii??Bo w składzie przecieru pisza tylko ze sa pomidory i tyle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nikt nie odpisał w sprawie tego przecieru ale spróbowałam. Dodałam łyżeczkę do obiadku. Rezultat - wysypka na buzi, pleckach i ramionach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nigdy nie robiłam z prawdziwych pomidorów,tylko z koncentratu np pudliszki i zawsze było ok,a na pomidory uczulenie ma?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie wiem czy na pomidory ma bo nigdy nie dawałam...póki co poczekam ze 2 m-ce i znów spróbuję.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 301 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]