Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:45 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

witam,

ja mam dokładnie taki sam problem. Miłoszek nie chce pić mleka modyfikowanego z butelki, niekapka, bidonu, łyżeczki itd. próbowałam wszystkiego i nic (mojego też nie chce z butli), tylko cycek :?
A jak się urodził, to za chiny nie chciał ciągnąć cycka, tylko butla. Dopiero jak miał 3 miesiące załapał cycucha i całkowicie odrzucił butelkę :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja również karmiłam moim mlekiem do 9 miesiąca a potem jak przeszłam na sztuczne to mały nie chciał pić z butelki tylko jadł kaszki,więc automatycznie sam podjął decyzję,że koniec karmienia w nocy,bo przecież nie będę karmić kaszką na siedząco a zagęszczone mleko to też nie było to i tym sposobem od 9 miesiąca mały już nie je w nocy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WIDZE ZE NIE JESTEM SAMA :shock: tyko u mnie problem jest troszke wiekrzy moja ma juz prawie 10 miesiecy i nie chce ani butli,bidonu,niekapka itp... lyzeczkom tez niechce ona niechce nic oprocz cycka zadnych staalych pokarmow kaszki, sloiczkow, owockow itd :cry: :cry: :cry: niewiem co jej podawac pije co 2 godziny cyca a jak nie to lament :cry: :cry: :cry: bylam nawet u pediatry bo sie balam ze moze jej juz brakowac jakichs mineralow magnezu itd.... powiedzial probowac podawac stale pokarmy ale ona nic a nic nie chce :cry: :cry: :cry: jestem zalamana nocne karmienie tez 3-4 razy meczy mnie to juz i fizycznie i psychicznie :cry: :cry: :cry: nie chce zrezygnowac calkiem z karmienia piersia ale boze :x mnie cycki odpadnom :evil: :cry: POMOCY CO ROBIC MOZE KTOS MA POMYSL :( :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nic poza cycem małej nie dajesz?
Musisz sie postarać, Twój pokarm w tym wieku u dziecka nie jest wystarczający.
Sróbuj wtedy, kiedy mała będzie wyspana,dać po łyżeczce warzywa czy owocu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daje jej codziennie rano jak wstanie kaszke juz zaczelam kupowac waniliowom zeby zasmakowalo ale ona wszystko wyplowa i krzyczy, a pozniej gryzie lyzke i zamyka buzie i odwraca sie, a jezeli chodzi o warzywka i owoce to daje jej tez i to samo.... :? dajej jej obiadek w poludnie tez po poludniowej drzemce i co ?? to samo zadna zupka zadne miesko nic :cry: :cry: :cry: a jak jest glodna to tylko cyc ja uspokoji :evil: :evil: ja jestem wytrwala i dalej proboje, to juz tak od miesiaca trwa boje sie ze ona nigdy nie zje nic stalego tylko ten cyc :evil: :x co ja mam dziewczyny robic jestem totalnie zalamana :cry: :cry: :cry: wiem ze jej juz to nie wystarcza bo przeciez by nie pila sobie co 2 godziny ona poprostu jest glodna :cry: :cry: a lekarz tez nic nie umie mi poradzic :evil: :evil: wymyslcie cosik ja juz wszystkiego sproboje :twisted: :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moze zabrzmi to dziwnie ale spróbuj strzykawką (nie muszę pisać że bez igły,prawda?). Mojego męża bratanek miał to samo, nic poza cycem...walczyli, myśleli, az wymyslili...podziałało. Potem już tylko "dziubka" robił jak się przyzwyczaił. Spróbować nie zaszkodzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Może brutalnie to zabrzmi,ale spróbuj nie dawać cyca.Nie mówieo kaszkach,ale o warzywach,jak zgłodnieje zje.
Kaszki rób na swoim mleku,niekoniecznie musisz na modyfikowanym.
A może łyżeczka nie odpowiada?

Offline Wyświetl profil  

Aldi pisze:
Moja Aga nie chce jeść mleka z butelki. Do tej pory była na piersi. Kilka razy próbowałam jej podac mleko w butelce,to było plucie i w końcu płacz. Kaszkę na mleku je pięknie ale łyżeczką. Chciałaby aby Aga jadła nie tylko pierś ale i mieszankę. Najgorsze jest to, że w nocy potrafi zbudzić się 3-4 razy na jedzenia i właściwie nie wiem czy to o jedzenie chodzi czy o przytulenie (jak tata w nocy ją przytula to jest krzyk). Dziewczyny może znacie jakieś sposoby przyuczenia melaństwa do butli?

rozumię cie doskonale...ja mojego nauczyłam jeść w ciągu jednego dnia...a to za sprawą dobrze dobranej butelki której smoczek to imitacja sutka...ta butelka to Tomme Tippe ( TT) polecam

aha..na początek dawałam mu mleko odciągnięte w butelce by się przekonał, teraz bez większych problemów pije z niej herbatke, a jutro dostanie mm i mam nadzieje że będzie ok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc. ja mojej malej podalam butle w 5 miesiacu. stosowalam karmienie mieszane i nie bylo zadnego problemu az do teraz ( 8 miesiaca). Moja malenka obrazila sie na butelke:( nic nie zmienialam, ani mleka, ani smoczka... a niestety moim zdaniem i zdaniem pediatry mam juz za malo swojego mleka dla raczkujecego brzdaca Mala pija rzadko i ssie moze 2 minuty- traktuje mnie jak smoczek i bar przekaskowy. dokarmiam kaszka i zupka, ale mleka wypija za malo... nie wiem co mam robic... oszukac sie nie da bo to juz maly cwaniyk jest ;)
p.s. soki pije z butli, tylko mleka nie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny pomóżcie!
Moja córka ma 3 i pół miesiąca, ja za dwa tygodnie muszę wrócić do pracy i tu jest problem. Małą karmię piersią, od 3 tygodni próbuję dawać jej mleko z butelki, ale zawsze kończy się to płaczem. Próbowałam już chyba wszystkiego 3 rodzaje butelek, do każdej przynajmniej dwa różne smoczki - silikonowe, kauczukowe, trójprzepływowe, imitujące pierś, kubek niekapek... Mleko odciągałam z piersi, później próbowałam dawać Bebilon, Nan, kleik... a moja córka wszystko wypluwa, nie chce przełknąć, a o ssaniu nie ma mowy. Próbowałam dawać jej mleko i kleik łyżeczką skutek jest ten sam - płacz i wypluwanie. Zostawiłam ją na kilka godzin samą z mężem, myśleliśmy, że jak zgłodnieje, a mnie nie będzie to może spróbuje, niestety... pogryzła tylko mężowi koszulkę szukając piersi :) Dodam tylko, że córka nie jest niejadkiem, je bardzo dużo i często, ale tylko moje mleko z piersi.
Mnie już brakuje pomysłów :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam też problem, ale troszkę inny... :)
moja mała ma 6 m-cy, od dwóch miesięcy daje jej butle, ale tylko po kąpieli... niestety jest taka cwana że wypija max 70-110ml i potem zaczyna bawić sie smoczkiem, gryzie go i gada do niego....musze ją dopajać cycem... oczywiście łyżeczką z chęcią zje i wypije (dostaje już kaszke na sniadanie i zupke ,a obiadek...) wszystko ale zanim podam jej mleko łyżeczką to 1000 razy ostygnie :( szczególnie że powinna juz zjadać 180ml... w nocy mi wogóle nie śpi, ciągle woła o cyca, czasami nawet co 20 minut :shock: myślałam że jak wprowadze po kąpieli butle to będzie lepiej a tu taka niespodzianka :roll: zastanawiam się od kiedy można dać dziecku kubek niekapek ??? może to coś zmieni... :? :roll: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kinga3, jesli jeszcze tu zaglądasz to napisz jak sobie poradziłaś, mam dokładnie taką samą sytuację, tylko dziecko trochę większe. Mam kilka ważnych powodów by odstawić dziecko od cyca i zaczynam się już trochę załamywać brakiem efektów

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aga&niki kupki niekapki są juz chyba od 6 miesiąca.

Vika_81 a próbowałas jej przez kilka dni tak nic łyzeczką nie dawac. ja moją męczyłam tak z butelką, aż w koncu zrobiłam przerwe i po tygodniu jej dałam. no i pięknie załapała. a całe 4 miesiące był ryk jak jej tylko butle do buzi dawałam[/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja 3 tyg temu odstawiłam synka od piersi. Również myślałam że nie dam rady bo każde podanie butli z mlekiem kończyło się płaczem. Zaczęłam od powolnego odstawiania od piersi tzn nie karmiłam go już wogóle w dzień tylko do spania i w nocy. Rano do śniadania (kaszki najczęściej) dostawał zawsze herbatkę a raz spróbowałam dać mu mleko i sukces! Dawałam na przemian-kaszka i parę łyków mleczka do popicia tak jak zawsze dawałam herbatkę. Wypił na początku 120 ml ale dla mnie to i tak był powód do radości. I tak się do mleczka przyzwyczaił że później zaczął pić na śniadanie 250ml, po południu 120ml i na kolację ok 200ml. W nocy jak się obudzi to wypije 120ml. I daję mu mleko z kleikiem bo jest bardziej syte. Oprócz tego to oczywiście kaszki, obiadki, owocki i jogurciki no i herbatka, woda itp. Dziewczyny najważniejsza jest wytrwałość!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc:)
Moj szkrab ma ponad 2 miesiace i tez nie chce jesc :( tyle, ze ja go nie karmie piersia - nie mialam pokarmu niestety - od poczatku podawalam mu NAN1. No i ostatnio sie zbuntowal - nie wiem czy mu nie smakuje to mleko czy dzieje sie cos innego :( pluje na calego, w sumie praktycznie staram sie go zmuszac :( po wielu prosbach i gadaniu do niego ostatecznie zje, no ale... slyszalam, ze sa dodatki smakowe do mleka - bananowe, truskawkowe i waniliowe KABA - ale nie wiem czy takiemu malenstwu mozna podawac. Moze Wy cos poradzicie ?[/i]

http://s2.pierwszezabki.pl/024/0244639a0.png?1888

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sylwusiaprzed "planowanym" karmieniem poczekaj z godz. jemu nic nie bedzie... a moze zglodnieje... ja jestem bardzo konsekwentna.. jesli bedzie glodny... uwierz mi, zje... glowa do gory :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki za rade gocha22. Sprobuje, moze to poskutkuje :) mam nadzieje. Ide dzis do lekarza to zapytam sie o co moze w tym chodzic. pozdrawiam

http://s2.pierwszezabki.pl/024/0244639a0.png?1888

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]