Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:24 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Hej,
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Urodziłam synka 10dni temu. Przez tydzień był w zasadzie na samej piersi-nie płakał, nie awanturował się, więc myśleliśmy, że mu wystarczy. Dziewiątego dnia na wizycie u pediatry okazało się, że malutki przytył tylko 100g od wypisu ze szpitala i nie osiągnął nawet jeszcze wagi urodzeniowej. Pediatra nakazała podawać mu oprócz piersi mleko modyfikowane. Piersi na razie nie daję, bo prawie nie mam pokarmu :? to co mam-ściągam aż uzbiera się jakaś porcja. Natomiast mam do was pytanie ile zjadają wasze niemowlaczki w takim wieku jak mój synek-na opakowaniu mleka jest napisane, że powinien zjadać 7 razy dziennie po 90-120ml, a mój synek zjada po góra 30ml co 3 godziny i się najada-śpi ładnie i nie krzyczy :( czy to normalne? czy coś się dzieje nie tak i znowu mi nie utyje?
jak wmusić w niego więcej? to chyba nierealne :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja przeszłam przez to samo.
Pokarmu nie miałam za wiele, bo na jedno odciągnięcie miałam 20ml i pokarm nie nachodził, jak Ar już całkowicie zbojkotował pierś to odciągałam i dodawałam do modyfikowanego, aby choć troche miał mojego mleka, więc jak masz ochote to ja bym odciągała.
Każde dziecko jest inne, nie możesz patrzyć tak dokładnie na to ile i w jakim miesiącu dziecko powienno zjadać. Nie stresuj się za dużo, bo maluszek to czuje, skoro mu wystarczy to narazie nie panikuj tylko idź za jakiś czas na kontrole, jak zaczął ładnie przybierać, to widocznie tyle mu wystarcza, a jeśli znowu mało przybrał to może pediatra coś zaradzi.
Arek też mleka nie chciał nigdy pić, jak wypił mi 100ml to się cieszyłam i karmiłam go co 4 godziny, bo co 3 godziny wypijał mi też po ok 30ml.
Teraz to już w ogole mi mleka nie tyka, jak widzi coś białego w butelce to mi przykłada do buzi :lol: cwaniak 8)
Nie martw się, poczekaj na wizyte.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

ja zaczęłam karmić Martę jak miała 2 miesiące mlekiem modyfikowanym najperw bebiko 1 później Enfamil. Zjadała 60ml co 3 godziny (też mniej niż jest na opakoaniu napisane ;) )

skoro je i chce znowu za 3 godziny jeść - to wygląda na to że się najada tym co mu podajesz ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja Pyske zaczelam Karmic mlekiem modyfikowanym jak skonczyla miesiac.. zjadała po 60-90ml.. w tej chwili pije maksymalnie 150ml.. jak zrobie jej 30 ml wiecej to zostawic rowno 30 :lol:

Jesli sie najada i przybiera na wadze prawidłowo to nie powinnas sie martwic ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mlekiem modyfikowanym zaczęłam karmic małego jak odmówił cyca i miał 5,5 miesiąca... I do teraz na sniadanie raz wypija mi 70ml, a innym razem 220ml... I nie wiem od czego to zależy, bo kolacji je codziennie tyle samo... :) Ogólnie to on woli stałe pokarmy a nie mleko...
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to może jest jakaś norma ile powinno dziecko wypijać ml na dobę, bo tak jednorazowo to rzeczywiście róznie bywa... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziecko powinno wypijać wg schematów żywieniowych w drugim miesiącu życia 110-130ml na jedno karmienie, jeść powinno 6 razy co daje w sumie od 660ml-780ml na dobe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja jak miała 5tygodni wypijała między 70 a 90ml.potem tylko 60 i za mało przybrała lekarka powiedziała że powinna conajmniej 120 wypijać jak na jej wiek(dziś konczy 3 miesiące)50ml wypija spokojnie i już nie chce,więc biorę jĄ NA RĘCE ZEBY SIĘ ODBIŁO I PIJE DALEJ 20ML I NIE CHCE ZNOWU,KRĘCI SIĘ WIERCI,PRĘŻY WIĘC W AKCJĘ WCHODZI GRZECHOTKA I JE DALEJ A JAK JEJ SIĘ NUDZI PONOWNIE I NIE CHCE JEŚĆ TO ŚCIĄGAM PAMPERSA I JE Z GOŁĄ PUPCIĄ I TYM OTO SOPSOBEM WYPIJA 120ML.NIEPOWIEM ILE MNIE TO NERWÓW KOSZTUJE,MASAKRA

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to moja jest oczywiscie ponizej schematu bo zjada 600 ml :evil:
zaneta88 ja tez tak cyrkuję, ale u mnie najwięcej 100 ml

Ostatnio zmieniony czw paź 16, 2008 9:02 am przez #Kasia#, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CHYBA 60 ML? :D MOŻE WARTO SPRÓBOWAĆ JEJ ROBIĆ CHOĆBY 5MINUTOWE PRZERWY,WZIĄŚĆ NA RĄCZKI NIECH JEJ SIĘ ODBIJE IS SPRÓBOWAĆ DALEJ.JA MOJEJ DODAJĘ 2 RAZY DZIENNIE DO MLEKA ŁYŻECZKĘ KLEIKU,PRZEDE WSZYSTKIM NA NOC,BUDZI SIĘ TLKO RAZ W NOCY,POTEM NAD RANEM

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie, 600 ml na dobę- zobacz posty wyżej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

faktycznie,sorki.no moja je 5razy dziennie po 100-120ml w nocy raz i nad ranem ok.5godz.to na dobę 7posiłków

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zaneta88 i #Kasia#moj synek tez sie pręzył podczas jedzenia, plakał, wyginał i nie chciał jesć. Nie pomagało, ze robilismy przerwy na bekniecie, grzechotki, gwizdanie, śpiewanie
Zmienilismy butelke z aventu i lovi na dr. Brown i przy okazji tez mleko na bardziej geste : z NAN HA przeszlismy na Bebilon Comfort.
I to poskutkowalo. Kuba je teraz wiecej za jednym razem (do 120 ml, minimum 90 ml) i tez mniej lapczywie ciagnie, bo bebilon jest bardziej gesty i tak latwo nie leci.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moj 2 tygodniowy synek je roznie-zalezy od pory i od tego kiedy jadl ostatnio. przerwy robi np 2 i 3 godzinne w nocy czasem 4 godzinne. zjada miedzy 60 a 100 ml. jak wyszlam ze szpitala jadl okolo 30 ml i nagle przeskoczyl na te wieksze porcje wiec mysle ze dzieciatko samo sobie w pewien sposob ustala ilosc zjadanego pokarmu-jak wmusisz za duzo to zwymiotuje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja je jak się ją zabawi,wtedy ładnie ciągnie.jak już zabawa nie działa i zaczyna płakać znaczy że już się najadła i więcej jej nie daje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja ma skonczone 5 miesiecy i podaje jej 180ml mleka modyfikowanego i tyle samo kaszki czy kleiku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam Mamusie
Mam do was pytanie moja Zosia ma skończone 2 miesiące i zjada po 150 ml co trzy (wliczając noc)godziny zastanawiam się czy to przypadkiem nie za dużo???. Waży ok4 kg wagę urodzeniową miała 2560. I jeszcze jedno od którego miesiąca podajecie kleik i kaszkę??? Bo zastanawiam się czy nie wprowadzić wcześniej Zosi kleiku jak to taki głodomorek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

G_o_s_i_a_k nie wprowadzaj jeszcze niczego, wedlug mnie jest za malutka, od 4 miesiaca moglabvys zaczac, jeszcze sie naje przeciez. kazde dziecko je inaczej, jedne niewiele inne wiecej, powinnas sie cieszyc ze ci je a nie jest niejadkiem, powiem ze moja tez lubi sobie pojesc. Moja teraz zjada 180ml, mleka czy kaszki, niekiedy daje jest 220ml ale zadkosc to jest wtedy gdy dlugi nie jadla

a karmisz ja butelka :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gosiu Twoje dziecko bardzo dobrze je, nic nie wprowadzaj!
Po 4 miesiącu coś możesz zacząć, jednak kaszki kleiki tuczą,a tego chcesz uniknąć, pomyśl o owocach i warzywach na początek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aneta8702 tak niestety karmię tylko butelką przez pierwszy miesiąc karmiłam piersią ale niestety zapalenie piersi zrobiło swoje :(

astrid-1
z tymi kleikami też właśnie słyszałam że tuczą ale wolałam się upewnić :)
Jakie warzywka i owoce są najbardziej bezpieczne na początek???

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]