Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:45 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Mam pytanie odnośnie mleka

czy tylko nietolerancja laktozy może wystąpić u dzieci karmionych piersią ? czy też mlekiem sztucznym

A teraz coś z innej beczki...
Ja karmię piersią i mlekiem modyfikowanym,nie było problemów,czasami synek złości się a raczej ma problemy z bączkami lub z zrobieniem kupki i się siłuje,czasami z kupką a czasami z bączkami,bo na ogół po karmieniu już robi się czerwony i zgina gwałtownie nóżki i prostuje,potem jest odgłosik...wiadomo jaki i gdy już robi się spokojny to wiem,że już skończył i zmieniam pieluszkę-zawsze jest kupka,ale nie wiem czy siłuje się z kupką czy bączkami...czasami pojękuje i przypłacze kilka sekund.

Dzisiaj jednak syn otrzymywał tylko sztuczne mleko i kupka była znacznie większa niż zwykle i bardziej wodnista bo wypłynęła z pieluszki bokiem i był tez bardziej nią umazany,znacznie więcej chusteczek zużyłam niż zwykle do doprowaddenia pupki do ładu :wink: ale i zapach był intensywniejszy,poza tym dzisiaj był zmierzły trochę i niezbyt dobry humorek miał,tylko na spacerku był grzeczny.Gorączki nie ma

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A w kwestii tej innej beczki to masz jakieś pytania/wątpliwości? :)

W kwestii pierwszego pytania - nietolerancja laktozy to zaburzenie polegające na tym, że organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale enzymu zwanego laktazą, który jest odpowiedzialny za hydrolizę laktozy.
Tak więc nietolerancja laktozy może wystąpić i u dzieci karmionych piersią i mlekiem sztucznym. Nietolerancja laktozy może mieć postać przejściową wynikającą z niedojrzałości układu pokarmowego.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]