Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:50 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam Wszystkich.
W marcu, gdy Filip będzie miał już 3 pełne miesiące, będę tylko jednorazowo nieobecna w domu na 1 lub 2 wieczorne karmienia Synka. Jak do tego się przygotować? tzn
1. ile ml odciągnąć pokarmu, dla 3miesiecznego Malca
2. czy i ile prób przeprowadzać, butelką, czy łyżeczką? (wiem, że z łyżeczką radzi sobie doskonale, ale to chyba będzie długo trwało? i duża strata mleka) Mały nie ssie smoczka od początku.
3. Najważniejsze, kiedy odciągać, czy najlepiej będzie, zaraz po tym nakarmię Małego z jednej piersi, a odciągnąć z drugiej?
Od miesiąca zamieszkała z nami Babcia, więc Ona poda Filipowi mleczko. Czy powinnam jeszcze o czymś pamiętać?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Jest taki wzór na to ile niemowle je:
waga dziecka x 150 / 10
Oczywiście nie za każdym razem zje tyle samo. Raz zje 60 ml a raz 160 ml ale to jest uśredniony wynik.
Policz sobie ile wyjdzie z tego wzoru i na wszelki wypadek odciągnij jeszcze trochę więcej.

Radziłabym Ci zrobić próbę karmienia butelką wczesniej żeby sprawdzić czy wogóle będzie chciał jeść z butli.

Ja zaczynam odciąganie na dzień wcześniej. Mały zjada pierś a ja potem odciągam to co zostaje i wstawiam do lodówki... przy jedym takim ściąganiu jest mało mleka, bo tylko ok 20 ml. Ale zbieram sobie po trochę. A przed samym wyjściem karmię jedna piersią, ściagam z niej resztkę i ściągam z drugiej piersi. Ostatnio miałam tak 150 ml a mały zjadl 130 ml.
Stosuję taki system, bo trudno mi jednorazowo ściągnąć 150 ml.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzięki Arianka, Twoje sprawdzone rady, są dla mnie bardzo cenne. Wg wzoru wychodzi, że 82,5ml trochę mało mi się wydaję, dla pewności i spokoju odciągnę więcej pokarmu. Pozdrawiam gorąco!! i dziękuje jeszcze raz:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]