Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:41 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Witajcie
Chciałam zapytać czy ktoś miał z małym dzieckiem konsultacje psychologiczną??
Sprawa wygląda tak - moja córcia skończyła wczoraj 3 latka, ale niewiele mówi (mówi: mama, tata, baba, gocha, dziadzia, kajteś (kajtek - pies), piesio, kicia, tu, tam, to, tamto, tak, nie, naśladuje głosy zwierzaków typu miał, hałhał, kukuryku, chrum chrum, umie liczyć do 6 i wyrywają jej się małe zdania typi "teraz nie mogę" albo "nie dotykaj mnie").
Jakoś na początku tego miesiaca w przedszkolu była logopeda i robiła badania przesiewowe, tego dnia Tosia była przeziębiona i brała ją choroba, więc była "zamulona" a do tego wystraszyła się obcej osoby i nie bardzo chciała jej cokolwiek powiedzieć - więc baba wpisała nam że dziecko jest opóźnione rozwojowo i skierowała na różne badania w tym do psychologa. No i muszę iść - wizytę mamy w piątek.
Moja mała na pewno nie jest opóźniona w sensie psychicznym - układa wspaniale puzzle, buduje z klocków, rysuje, maluje itp. Do tego jest bardzo towarzyska, uwielbia przedszkole, chodzi na zajęcia tańca - jest bardzo muzykalna, nie ma problemów z nią w grupie dzieci, jest odważna a przede wszystkim bardzo uśmiechnięta.

Jednak boje się tej wizyty, że mała znów się zestresuje albo co...
Mamy swojego logopede i powolutku robimy postępy, do tego mamy ćwiczenia które robimy razem w domu.
Mała urodziła się w 37tc, w ciąży miałam wielowodzie do tego brałam sterydy... Ponoć to może mieć wpływ na to że mała jeszcze nie mówi.
Boje się po prostu że mogę się zestresować tą wizytą i nakręcić sobie głupich myśli w głowie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja chrześnica w tym wieku mówiła o wiele mniej, tez chodzili do psychologa. Nic jej nie było po prostu potrzebowała więcej czasu.
W niedziele skończy 11 lat jest inteligentną i wysportowana z celującymi wynikami w nauce nastolatka.

Może przygotuj ja do tej wizyty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Fifolku - właśnie zastanawiam się jak ją można przygotować... Raczej nie nauczę jej na pamięć żeby coś mówiła bo to bardzo indywidualny charakterek...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Idź po prostu do psychologa z dzieckiem i jej nie musisz w żaden sposób przygotowywać bo to nie chodzi o to żeby dziecko było przygotowane. Psycholog jak najlepiej oceni dziecko kiedy będzie ono całkiem naturalne i pokaże cały wchlarz swoich uczuć, włącznie ze stresem. Pójdziesz, małą poobserwują , porozmawiasz i tyle. Nic więcej, więc się nie martw. Psycholog jej nawet nie dotknie, więc czego się obawiasz? Chcesz ją przygtować na co? Chyba chcesz żeby to badanie było wiarygodne. :D

Poza tym już samo to, że mała się tak stresuje jak się obawiasz świadczy, że może mieć problem np z nawiązywaniem kontaktów, ale to ma mnóstwo dzieci. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Lilith - chodziło mi o przygotowanie chyba na zasadzie żeby tosia się nie wystraszyła... Sama nie wiem, bo samo stwierdzenie "Idę z dzieckiem do psychologa" brzmi strasznie :roll: ..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

wcale nie brzmi strasznie. Czytająć co piszesz, dochodzę do wniosku ,że sama musisz ze stresem przed tą wizytą poradzić :wink: . Naprawdę nic strasznego w tym nie ma, że idziecie do psychologa. Tak jak Lilith napisała, nie ma co dziecka przygotowywać, ma być sobą, zresztą dla psychologa to żadna nowość ,że dziecko może się stresować, zamknąć w sobie na wizycie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
bo samo stwierdzenie "Idę z dzieckiem do psychologa" brzmi strasznie ..

Madzia strasznie brzmi tylko i wyłącznie dla Ciebie, psycholog nie jest złem wcielonym, a próbując przygotować dziecko na taką wizytę przekażesz jej tylko swoje negatywne emocje w stosunku, do strasznie brzmiącego psychologa.
Jesteś z góry uprzedzona, ponieważ ktoś raczył powiedzieć o twoim dziecku, iż jest upośledzone.
Daj szansę małej na wykazanie się i psychologowi na rzetelną diagnozę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Wiecie co, na studiach mam 4 przedmioty z psychologi i ciągle nam wpajają żeby się nie bać bo psycholog to nie psychiatra a ja dalej swoje :lol: ..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Niestety w większości społeczeństwa tkwi nadal przekonanie, że wizyta u psychologa to coś strasznego, świadczącego, że ktoś ma opóźnienie, lub co gorsza jest chory psychicznie...
Wiadomo, że nie wszyscy tak myślą, ale można powiedzieć, że większość...
Ja byłam u psychologa z moją córką, jak miała ukończony 1 rok (miałam skierowanie do CZD, bo tam mała miała robione wszystkie badania związane z cytomegalią).
Nie przygotowywałam dziecka, bo nawet mi to nie przyszło do głowy. bardzo ciekawa byłam jak pani psycholog może zbadać takie małe dziecko :shock:
Okazało się, że to po prostu spotkanie, na którym Pani na początku bawi się z dzieckiem, daje mu zadania do wykonania i sprawdza jak sobie radzi. Opracowany mają cały system jakby takich testów dla maluchów określający rozwój dziecka.
Dziecku 3 letniemu powiedz prawdę, że idziecie do takiego specjalnego lekarza - psychologa, który ma za zadanie sprawdzić jak się ono rozwija. Powiedz, że Pani/Pan się z nim pobawi (Ty będziesz przecież cały czas razem z nimi), a potem będą zagadki i zadania do wykonania. A przede wszystkim nie martw się na zapas, bo To Ty najlepiej wiesz jak rozwija się Twoje dziecko, a z tego co piszesz, to sobie dobrze radzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madzia a psychiatra jest straszny? :lol: Ten, u którego byłam, był całkiem niestraszny ;)
Jako dziecko byłam u psychologa i bardzo miło wspominam tamtą wizytę. A najmilej to, że oszukiwałam przy wykonywaniu zadania :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

madziaj mi nie chodziło o jakieś nauczenie tylko o to żeby powiedzieć dziecku że pójdzie do takiej pani i tam będzie robić rysunki albo układać lub mówić co jest na obrazkach, nie by wywołać jakiś stres.Jej nie musisz uczyć chodzi o to by miała informacje, że pójdzie, że przy niej będziesz, że będzie się świetnie bawić z tą panią.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wiecie co, na studiach mam 4 przedmioty z psychologi i ciągle nam wpajają żeby się nie bać bo psycholog to nie psychiatra a ja dalej swoje ..
To co to za studia gdzie każą bać się psychiatry? Przepraszam, ale od razu widac jaki masz stosunek do ludzi psychicznie chorych, paraliżuje cię strach zapewne. :lol:

Uważam, że nie ma potrzeby przygotowywać dziecka do wizyty u psychologa, to nie ma sensu, a wręcz może zaszkodzić. Ja nawet do stomatologa chodzę z synem nie przygotowując go, ponieważ jest to specjalista begawioralny i pani sama go sobie przygotowała. Im mniej wie tym łatwiej jej jest go zaprzyjaźnić ze wszystkim co robi podczas wizyty i efekt powiem szczerze rewelacyjny. Samcio bez problemu dał sobie zbadać ząbki i nie może się doczekac następnej wizyty. Zważywszy, że rodzice często projektują własne lęki na dziecko, tak jak madzia właśnie, ona boi się psychologa to mysli, że jej córeczka również będzie się bała, a to wcale nie prawda. :D

Ja pamiętam, że jak miałam 14 lat na wizycie u psychologa rysowałam drzewo i rozwiązywałam takie łatwe zadania, co mnie bardzo dziwiło, nawet myślałam, że zaszła jakaś pomyłka i dostałam zadania dla pierwszaków. To było w poradni wychowawczo zawodowej. :lol:

Ostatnio zmieniony śr paź 27, 2010 8:14 pm przez _Lilith_, łącznie zmieniany 2 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Ja z córka u psychologa byłam i sobie chwalę 8) pani dobre rady dala i skuteczne. Być może że w niedługim czasie ponowimy wizytę :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja zamierzam się wybrać z córką gdzieś w połowie ostatniej klasy gimnazjum, żeby ocenić jej predyspozycje do szkoły średniej i wybrać najlepiej dopasowaną do jej możliwości i zainteresowań. U nas taka wizyta z testami kosztuje 200 zł. :roll:
Cytuj:

A przede wszystkim nie martw się na zapas, bo To Ty najlepiej wiesz jak rozwija się Twoje dziecko, a z tego co piszesz, to sobie dobrze radzi.
no to poczucie może być subiektywne, co nie zawsze jest zgodne z prawdą, szczególnie jeżeli chodzi o ocenę matki, ona nie widzi często problemów które widzą specjaliści, szczególnie kiedy jest tak spanikowana, że trudno jej przyjąć iż musi iśc na wizytę do psychologa. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie się nie mieści w głowie, jak można powiedzieć po jednym kontakcie z dzieckiem, że jest opóźnione psychicznie... :roll:
Nie mając zresztą kompetencji do wydawania takich opinii...

Madzia - idź na luzie do tego lekarza z dzieckiem...
Każde dziecko rozwija się po swojemu, a Twoja, z tego co piszesz, nie odbiega od normy...

Lila - ja akurat do dentysty przygotowywałam...
Puszczałam jej bajkę o ząbkach - "Było sobie życie"... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Lilith - mi ze studiami chodziło o to że zawsze nam tłumaczą że psycholog to nie psychiatra, na zasadzie że psycholog zajmuje się mniejszymi i większymi problemami calkiem normalnych ludzi.

Ja się po prostu wystrachałam tej wizyty po tej cudownej opinii logopedy... :roll: . Ostatnio wiele spraw wali mi się na głowę i boje się że kolejne problemy mogą dojść...

Arwilla - najlepsze było to że ja nie byłam powiadomiona o tym badaniu, przyszłam po dziecko do przedszkola i się dowiedziałam po fakcie :roll: . Ale strasznie mnie to wtedy wkurzyło :evil: .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja się po prostu wystrachałam tej wizyty po tej cudownej opinii logopedy... . Ostatnio wiele spraw wali mi się na głowę i boje się że kolejne problemy mogą dojść...
To tylko jedna opinia jednej osoby, nie przejmuj sie bo ta osoba może napisać co chce, poza tym od razu widać, że jest niekompetentna bo nie rzuca się diagnozami ot tak. Jeżeli coś podejrzewa powinna polecić ci wizytę u psychologa i tyle, a nie pisać uposledzona czy opóźniona, bo żeby to stwierdzić potrzebne są testy i inne badania. Podobnie jak Arwilla nie rozumiem czym kierowała się logopeda rzucając takią diagnozę, ona nie jest od tego. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Lila dokładnie tak tak jak piszesz, tyle że dzieci są różne chodzi mi tu wyłącznie o przygotowanie na wizyty u specjalisty.
Reakcji dzieci się różnią. Ja tam swoja do każdej wizyty przygotowuje, czy tu u dentysty, czy pobranie krwi, laryngologa i inne. Obiecuje jej ze jeśli będzie grzeczna to dostanie mała nagrodę (przeważnie jest to jajko niespodzianka), mówię co będzie robił dany specjalista.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

fifolek13 pisze:
Lila dokładnie tak tak jak piszesz, tyle że dzieci są różne chodzi mi tu wyłącznie o przygotowanie na wizyty u specjalisty.
Reakcji dzieci się różnią. Ja tam swoja do każdej wizyty przygotowuje, czy tu u dentysty, czy pobranie krwi, laryngologa i inne. Obiecuje jej ze jeśli będzie grzeczna to dostanie mała nagrodę (przeważnie jest to jajko niespodzianka), mówię co będzie robił dany specjalista.

To jest bardzo dobre ! Postępuję identycznie i naprawdę mniejszy stres dla dziecka bo wie czego się spodziewać :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tylko, że to się nie sprawdza w przypadku psychologa bo on ma ocenić dziecko takim jakie jest a nie przygotowane jak na wizyte u dentysty.
Cytuj:
:DObiecuje jej ze jeśli będzie grzeczna to dostanie mała nagrodę (przeważnie jest to jajko niespodzianka), mówię co będzie robił dany specjalista.

W tym momencie twoje dziecko będzie się zachowywać tak jak ty chcesz, a powinno zupełnie spontanicznie i naturalnie jeżeli chodzi akurat o tego specjalistę. Inaczej pbserwacja może byc zakłamana, a nawet jeżeli pojawi się stres to psycholog będzie wiedzial co dziecko stresuje, to ważne. :lol:
W ogóle nie rozumiem co moze być stresującego w wizycie u psychologa? to rodzice napędzają ten stres. Przecież gabinety często wygląają jak salka przedszkolna, matka towarzyszy dziecku, może być też tak, że za jego zgodą wychodzi, ale tylko wtedy kiedy dzieciaczek wyrazi zgodę. Nie rozumiem, życie jest stresujące i nie warto dzieciaka dodatkowo stresować przygotowując go jak na wizytę u stomatologa bo automatycznie to już staje się dla niego wyjątkową sytuacją. :lol:

Hmmm, zastanawia mnie dlaczego ludzie popadają w skrajności, pisałam o psychologu i behawioralnym stomatologu który sam polecił abym dziecka nie przygotowywała, a wy od razu o badaniach krwi, specjalistach i innych. Do takich zaqbiegów jeżeli są konieczne to moje dziecko też jest przygotowane i podzielam zdanie inych, że to dobry pomysł. :lol:

Jak psycholog ma badać normalne zachowanie dziecka, kiedy to zachowanie jest z góry nakazane przez rodzica? Dobrze, że psycholodzy mają swoje sposoby na to aby mimo wszystko dowiedzieć się tego co ich interesuje. :lol:

Jak idziecie np na zakupy i dzieciaczek idzie się pobawić do kącika dla dzieci to też go przygotowujecie na taką wizytę? Na każą rozmowę z obcym człowiekiem? Panią w przedszkolu, sklepie czy na placu zabaw?
Mamusie same robią z wizyty psychologicznej problem i same by się stresowały więc projektują ten stres na swoje dzieci. Uczą ich, że wizyta u psychologa z złożenia jest stresująca. :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]