Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:55 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witajcie.
Postanowiłam zacząć żyć dla siebie. Kim jestem teraz? Otóż siedzę sobie w dresach, włosy ulizane w przedziałek - fryzjera nie widziały od dwóch lat, jestem w ciąży z dzieckiem mojego męża, który postanowił mnie ignorować w każdej sprawie, przy czym przy dziecku zamienia się w słodkiego tatusia, do którego przecież nie można się przyczepić, nie mam znajomych, mieszkam na wsi i jestem całe dnie z dzieckiem. Lekarz wypisał mi zwolnienie z pracy, prosiłam go o to, bo już miałam wszystkiego dosyć. W ogóle nie wiem już kim jestem, zatraciłam się w domostwie, robieniu co trzeba jako żona i matka, zapomniałam, kim byłam kiedyś i ta pamięć nie chce do mnie wrócić..
Dzisiaj prawie się załamałam, ale otrzeźwiła mnie siostra. Powiedziała, żebym go olała i pokazała, że jestem niezależna, że nie jest mi do niczego potrzebny. Ale żeby mnie robiła tego, bo on, bo jego, bo przez niego, tylko wyłącznie DLA SIEBIE. Ach, jak ciężko to wchodziło mi w głowę.. Utarte schematy, przyzwyczajenie, wygoda... Takie słowa nie trafiają tak łatwo do takiej skorupy.. Zmusiła mnie, bym odświeżyła sobie prawo jazdy... Przestałam jeździć, bo po długiej przerwie wsiadłam za kółko i miałam drobny wypadek, któremu towarzyszyły "słowa pocieszenia" męża, że źle, nie powinnam tak trzymać sprzęgła itp itd, co było "bardzo" wspierające. No więc zapisałam się na 10 godzin jazdy, trochę wbrew sobie, bo nie chciałam ruszać mojej skorupy. Ale teraz jak dobrze się z tym czuję! Zamierzam robić coraz więcej! Wyjdę ze skorupy i będę sobą, czy się to podoba mojemu mężowi, czy nie:)
Dziękuję, jeśli ktoś doczytał to do końca. Jeśli którejś z Was też jest coś takiego potrzebne, niech napisze. Może zdołamy się nawzajem zachęcić do życia? Może którejś z nas to pomoże?
Napiszcie i Wy, ja będę się dzielić każdym DZIAŁANIEM ,które podejmę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

trzymam kciuki :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Brawo Ignisfatuus,tak trzymaj,bierz sie za siebie dla siebie,sciagaj dresy i do fryzjera!!Pamietaj ze jak Ty widzisz siebie tak widza Cie inni.Pokaz sobie i innym ze jestes piekna i zaradna babka,a z mezem tez sie ulozy zobaczysz.Powodzenia :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Jestem pelna podziwu Twojej postawy :D Wielkie brawa! Wiekszosc kobiet w Twojej sytuacji zalamuje sie i nie robi nic, bo nie widzi sensu, a to ogromny blad :!:
Podejrzewam, ze po niedlugim czasie Twojej malej metamorfozy, maz zauwazy zmiany i sam zmieni stosunek do Ciebie i tego z calego serduszka Ci zycze :!:
Co do prawka, ono czasem jest naprawde przydatne, wiec wyjdzie Ci to tylko na dobre, nawet jak nie bedziesz jezdzila po tych godzinkach to bynajmiej bedziesz miala swiadomosc, ze przynajmiej probowalas. Faceci czasami potrafia "podtrzymac" na duchu, wiec Ty tez tak zrob i pokaz, ze potrafisz :!:
Tak na koniec, to super masz siostre, widac, ze mozesz na nia liczyc, dobrze miec kogos takiego... :!:
Pozdrawiam i zycze wytrfalosci w postanowieniu :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pieknie, az by sie chcialo dolaczyc :P:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:brv: :brv: dla Twojej siostry ignisfatuus, a za Ciebie też trzymam kciuki, żeby Ci się "chciało chcieć" tak na dłuższą metę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Gratuluję wyboru postawy :)

W sumie po rozpadzie mojego związku nauczyłam się naprawdę żyć :) Jestem samodzielna, samowystarczalna (no prawie :wink:) i odpowiadam sama za siebie, nie czekam aż ktoś mnie popchnie - sama podejmuję decyzję :) Czuję się z tym świetnie, chociaż momentami bywa ciężko i szaro.

Uważam, że dopiero w momencie nauczenia się życia samemu ze sobą, przyjęcia odpowiedzialności za swoje wszystkie poczynania jesteśmy gotowi na życie z drugim człowiekiem :)

Mam nadzieję, że się nie poddasz :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

trzymam kciuki za kolejne dzialania, odzyjesz.....
mnie taka siostra by sie przydala

ja chyba wpadam w rutyne, i niedluge wpadne w taki dolek jak ty... i bede w podobnej sytuacji

uczeń - synek 2009 :)

aniołeczek Marysieńka 2008.... (*)

a dla tej co nie jest użytkownikiem forum, a interesuje się moim udziałem/życiem na forum środkowy palec

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]