Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:38 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kryzys
Awatar użytkownika

Tematem tego wątku jest kryzys, ale nie taki małżeński, ale kryzys na rynku pracy. W tym roku trzeci raz podejmuję pracę. Za każdym razem zostaję "wydalona" albo nie przedłuża mi się umowy bo tak. Bez oficjalnego powodu. Szukam dalej, nie poddaję się ale ile można. Z każdej strony trąbią że kryzys, że będzie się źle żyło bo gdzieśtam cośtam... Dla mnie to wydumana sytuacja a prawdziwe jest jedynie to że normalnych ofert pracy nie ma a ja z każdą próbą czuję się coraz gorzej. Psychicznie. Fizycznie.
Do tego strach o to jak sobie poradzimy z synem. Co prawda jest mój facet ale jak on długo będzie pracował? Tego nikt nie wie.
Dobija mnie ta niepewność, zatruwa każdy dzień, sprawia że na nic nie mogę spojrzeć normalnie, nie chcę się za nic zabrać.
Czy jestem sama?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie jesteś sama...ja pod tym względem wypaliłam się dawno temu, już nawet nie mam siły szukać zatrudnienia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez juz od dluzszego czasu szukam pracy. wszystkim przeszkadzaja moje studia zaoczne. nie chca mnie nawet w biedronce ( o ironio!). czyli place za to, ze chce byc wyksztalcona... pieniadze sa mi potrzebne na studia, gdyz nie zamierzam zerowac na rodzicach. moj chlopak pracy szuka jeszcze dluzej. zaczyna nas to dobijac, bo w planach mamy zareczyny, slub i nic nie stoi na przeszkodzie oprocz tego, ze nie mamy pracy, czyli stalych dochodow...
a kryzysem teraz kazdy sie zaslania..pracodawcy maja niezla wymowke by nie dawac podwyzek albo zwalniac pracownika. a wiadomo, nikt sam sie nie zwolni bo....jest kryzys..i kolo sie zamyka..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie to jest najgorsze, że pracodawcy znaleźli sobie rewelacyjną wymówkę na wszystko. Kryzys i po sprawie. Ciekawe tylko, dlaczego mimo rzekomego kryzysu wypłacają sobie podwójne premie, czyżby kosztem zwolnionych bądź okradzionych z połowy pensji szarych pracowników?

Ja ostatnio byłam w urzędzie pracy potwierdzić gotowość. Mam jakieś 8 lat stażu pracy, byłam i specjalistą ds kredytów, i przedstawicielem handlowym, i redaktorem serwisu, a zaproponowano mi pracę w punkcie xero, 8 godzin dziennie przy maszynce kopiującej. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja ostatnio dostałam ofertę pracy, od tak, zupełenie przez przypadek, gdy poszłam przedłużyć umowę na internet. Po kilku dniach umówiłam się z babką, poszłam i co? Zlała mnie 3 razy, bo za każdym moim przyjściem miała coś do roboty, jak gdyby nie mogła zawołać swojego męża, który był na zapleczu. Doczepiła się, że miałam przyjść na "galowo", a miałam na sobie eleganckie spodnie i bluzkę z kołnierzem, ale czarną, nie białą. Wkurzyła mnie bo sama była w koszulce zwykłej, a jej mąż w bluzie z kapturem. Jutro miałam iść, ale nie idę :roll:
W ogóle zastanawia mnie to - jeśli jest tak duże bezrobocie, to czemu ta baba nie może znaleźć nikogo do pracy? Czy ma takie wielkie wymagania? Czy jest taka wybredna? Nie łapię....

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heh no właśnie też często się zastanawiam, czemu są prace gdzie non stop kogoś szukają, albo za mało płacą, albo to jakiś przekręt, mój mąż jak rok temu szukał pracy, też poszedł na rozmowę do jakiejś hurtowni, nie dostał się tam ( a spełniał wszystkie wymagania) i co ta hurtownia od tego czasu szuka non stop pracowników (kupuje lokalną gazetę) nie rozumiem tego. Co do kryzysu ja o moją pracę się raczej nie boje pracuje w DPSie, więc to będzie istnieć mimo kryzysu, ale jadą po premiach mówiąc ze jest kryzys i to mnie wnerwia, bo ile można tego słuchać. Bardziej się boję o pracę męża, pracuje jako wuklanizator ale jakoś obsesyjnie o tym nie myśle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W końcu zapisałam się do psychologa. Nie radzę sobie z tą sytuacją. Chciałabym zacząć coś swojego ale przecież jest kryzys to nikt nic nie kupi ode mnie.
Czy znów trzeba będzie wygnać połowę Polaków za granicę żeby zaczęło się żyć normalnie?
Wiecie co mnie wkurza? U mojego faceta robią zwolnienia. Dlaczego? Bo nie ma pieniędzy. Dlaczego? Bo firma pompuje kasę do swojej firmy-matki bo tam się źle dzieje. No po prostu pogrążajmy się wszyscy razem.
Ja wiem że za dwa lata pewnie zacznie się poprawiać ale do cholery coś trzeba jeść przez ten czas.
I po co się uczyłam tyle lat. Trzeba było dbać o rozciągnięcie i tańcować na rurze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze niedawno właściciele firm mogli zatrudnić tylko 3 razy na czas określony i potem stały etat, ale nawet to rząd zniósł, aby nam "udogodnić" ... Ci bardziej normalni po prostu zmieniają wymiar pracy z całego na pół etatu, na 3/4 ...

Nosferatu Trzymaj się babo i nie wyłamuj .... Wiadomo, że desperacko szukając pracy można się podłamać ... człowiek tyle czasu "harował", uczył się , wrzucał kasę na swoją przyszłość, a tu nagle nikt nas nie docenia ..., ale dasz radę ... musisz!!! Wiedz, że nie jesteś sama .... ja mam pracę, ale co z tego, jak obroty połowę mniejsze i zaczynam tonąć w długach, ale wierzę, że będzie lepiej ... bo musi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mritula ale Ty chociaż robisz to co umiesz. Mi moja wiedza nie przydaje się na nic. A niestety niedługo trzeba będzie desperacko bo po prostu skończy się kasa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ech wiecie co, ta historia chyba pobije wszystkie:
moj P w akcie desperacji zadzwonil ostatnio na ogloszenie "praca caly rok na cmentarzu". okazalo sie ze to prace porzadkowe i kopanie grobow. ale niestety zostal od razu odrzucony bo nie ma doswiadczenia.... i druga oferta, ekipa sprzatajaca: niestety P nie na doswiadczenia w sprzataniu... smiac sie czy plakac? to juz na kopidoła trzeba miec doswiadczenie....? a moze studia i podyplomowke? :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zza to nie jest śmieszne,u nas do hotelu potrzebowali panie do sprzątania zgadnij jakie mieli wymagania.Wykształcenie minimum średnie i biegły język angielski do czego do sprzątania kibli ?? masakra jakaś.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to rzeczywiście wyjątkowo zachęcające. Jestem ciekawa jakie trzeba mieć doświadczenie żeby wykopać dół. Kretynizm.
I jeszcze denerwuje mnie to że na nic nie mam wpływu. JA nic nie mogę zdziałać, poprawić itd. Ehhhh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też długo szukam pracy :roll: Jeszcze zanim w ciąże zaszłam szukałam i nic.
Teraz tym bardziej mi na zależy na znalezieniu pracy, bo wiadomo przy dziecku wydatki zawsze rosną. A po drugie potrzebuję bycia z innymi dorosłymi ludźmi.
Ale będąc na paru rozmowach słyszałam to samo co Wy :? A na jednej najważniejszym pytaniem było, kiedy chce mieć drugie dziecko
Czuje ze w domu wariuję :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czytam, czytam i oczom nie wierzę! Jest PONOĆ tyle miejsc pracy, ale jak przychodzi co do czego to nie można tej pracy dostać! Ja miałam iść w piątek na spotkanie z babeczką (miałam być z nią cały dzień, bo chciała zobaczyć jakie mam podejście do klientów), ale nie poszłam, bo jak wcześniej pisałam - baba zaczęła się wobec mnie zbyt "pewnie?" zachowywać? To jej nie pasowało, tamto jej nie pasowało. No sorry, baba mnie jeszcze nie zatrudniła, a czepia się, że nie wychodzę obługiwać klientów, a jak ja mam to zrobić niby kiedy nie mam informacji odpowiednich aby im przekazać- chociażby ceny internetu? Bo to bluzka czarna a nie biała, mimo, że elegancka. Brak słów po prostu! I tyle! Tak więc w piątek nie poszłam, ale wieczorem byłam na zakupach, zaraz obok jej salonu i co zauważyłam? Nie było jej, tylko jej pracownica. Po co więc umawiała się ze mną a nie miała zamiaru być na tym spotkaniu? Jak dla mnie to jest chore!

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cath niestety w poprzedniej pracy podziękowano mi bo...nie podobałam się prezesowi. Wizualnie. Dostawałam sygnały że powinnam ubierać się w białe bluzki bo jemu się podoba ale stwierdziłam że skoro ubieram się elegancko (także preferuję czerń) a pracę wykonuję porządnie to chyba nie ma problemu. A jednak...
Pracując w dealerstwie też mi podziękowano bo prezesowa miała na mnie focha. Za mało imprezowa byłam czy może nie dość ładna dla niej. Nie wiem. Nie wnikam bo mi się nie chce. Ja z mojej strony uważam że jestem dobrym pracownikiem, nie wszędzie się nadaję ale mimo to staram się pracować najlepiej jak umiem.
No i teraz przychodzi moment rozmowy gdzie pracodawca pyta mnie dlaczego w tym roku miałam takie krótkie okresy pracy...Nie jestem brzydka (modelką też nie bywam ;)) ale jak mówię że zwolniono mnie bo się nie podobałam to patrzą na mnie jak na wariatkę. Muszę wymyślić lepszą wymówkę

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]