Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: POMOCY :(
Awatar użytkownika

witam niedawno sie dowiedzialam ze jestem w ciazy i mam problem mam nadzieje ze mi pomozecie oczywiscie chodzi o faceta moj facet nie chce tego dziecka i namawia mnie na usuniecie a ja nie chce juzz wczesniej tez bylam w ciazy i tez za jego namowa usunelam i teraz naprawde nie chce mam straszne wyrzzuty sumienia po tamtym okropne mozecie mnie potepiac bo wiele osob chce miec dziecko a nie moze a ja usunelam czuje sie z tym bardzo podle i teraz moj chlopak znowu chce zebym usunela mowi ze ost raz itp ale ja sie strasznie poje ze sobie nie poradzze itp. jak urodze nie chce drugi raz tego przezywac mowilam mu o tym on mowi ze wie co czuje i nie chce miec teraz dziecka i juz a aj a sie strasznie boje ze jak nie usune to sobie nie poradze mam 20 lat maam juz prace moze jakos to bedzie boje sie ze nie znajde juz sobie faceta i bede sama do konca zycia juzz nie wiem co o tym wszystkim myslec pomozcie mi poradzcie prosze to wszystko mnie przerasta:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

daisy887 masz 20 lat...zle zachowanie typowo dziecinne...ja wiem ze faceci czesto maja ogromny wplyw na kobiety...na ich decyzje a one zachowuja sie jak marionetki poslusznie robiac to czego zyczy sobie ich pan i wladca...
tak byc nie powinno...bedziesz do konca zycia zalowala aborcji...mozesz urodzic dziecko i oddac je do adopcji...sa tysiace par czekajacych na malenstwo ktoremu dadza cieply dom i mnostwo milosci :)
a tak na marginesie...dlaczego miala bys sobie nie poradzic? jestes dorosla kobieta...mam nadzieje ze odpowiedzialna...chociaz twoj post temu zaprzecza...dodatkowo twoj partner bedzie lozyl na dziecko czy mu sie to podoba czy nie :roll:

Cytuj:
jak urodze nie chce drugi raz tego przezywac mowilam mu o tym on mowi ze wie co czuje
guzik prawda...nie ma zielonego pojecia co czujesz...za wszelka cene chce cie naklonic do aborcji i bedzie ci prawil takie teksty dopoki nie dokonasz zabiegu...tak naprawde to nic go nie obchodza twoje uczucia...jest egoista ktory mysli tylko o sobie..ma gdzies twoje wyrzuty sumienia i to ze bedziesz cierpiala psychicznie juz do konca zycia...usunelas juz jedna ciaze...chcac sie zrehabilitowac...chociaz troche...moc spojrzec w lustro i nie czuc pogardy...nie zabijaj tego dziecka bo zniszczysz siebie jako kobiete i jako matke...nie sluchaj faceta ...nie jest nic wart...usun ze swojego zycia jego a nie dziecko bo z dzieckiem dasz sobie rade a kiedy przyjdzie na swiat bedziesz zalowac ze w ogole pomyslalas o aborcji... :wink:

jeszcze ulozysz sobie zycie...masz dopiero 20 lat i znajdzie sie ktos wartosciowy kto pokocha ciebie i twoje malenstwo...zapewniam :D

zycze przemyslanych i trafnych decyzji...napisz co postanowilas... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DAISY887
MYŚLE ZE POWINNAS SAMA ODPOWIEDZIEC SOBIE NA SWOJE PYATNIA MASZ JUZ 20 LAT ALBO DOPIERO USUNEŁAS JUZ JEDNA CIĄZE I DZIWIE SIE ZE NADAL JESTES Z TYM FACETEM.JESLI MASZ PRACE I RODZINE TO SOBIE PORADZISZ BEZ TEGO FACETA JESLI NAMAWIA CIE PO RAZ KOLEJNY DO ABORCJI CO BEDZIE JESLI TERAZ USUNIESZ KOLEJNA CIAZE A ZA PÓŁ ROKU ZNOWU ZAJDZIESZ TEZ KAZE CI USUNAC ??JUZ WIDZE JAKIE KOLOROWE ŻYCIE BEDZIESZ MIAŁA U BOKU TEGO KOLESIA CUD MIÓD I ORZESZKI Z CAŁA PEWNOSCIA.gOSC JEST PŁYTKI I NIEODPOWIEDZIALNY JAK MOZNA NAMAWIAC SWOJA KOBIETE DO USUNIECIA CIAZY LUDZIE??I TO DWA RAZY :roll: :roll: :roll:
MOZESZ SAMA SOBIE SPOKOJNIE PORADZIC WYCHOWAC TO DZIECKO I DAC MU CAŁA TWOJA MIŁOS NIE POTRZEBNY CI DO TEGO FACET DO TEGO EGOISTA KTORY NIE DOCENIA DARU TAKIEGO JAKIM JEST BYCIE RODZICEM.
MAM NADZIEJE ZE PODEJMIESZ DOBRA DECYZJE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiecie Macie racje podjelam decyzje ze urodze dzidziusia i bede go kochala najmocniej na swiecie i sobie jakos poradze a on niech spada.Trzeba sie liczyc z konsekwencjami swoich czynow i co sie stalo to sie nie odstanie a nie pozbywac sie problemu bo tak jest wygodniej moze jak urodze to dziecko to bede mogla przynajmniej spojrzec na siebie bo teraz jeszcze nie moge...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wiecie Macie racje podjelam decyzje ze urodze dzidziusia i bede go kochala najmocniej na swiecie i sobie jakos poradze a on niech spada.Trzeba sie liczyc z konsekwencjami swoich czynow i co sie stalo to sie nie odstanie a nie pozbywac sie problemu bo tak jest wygodniej moze jak urodze to dziecko to bede mogla przynajmniej spojrzec na siebie bo teraz jeszcze nie moge...
i gratuluje...super decyzja...trzymaj sie jej pomimo trudnosci ktore byc moze spotkasz na swojej drodze... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daisyy myśle ze trafna decyzja:)trzymaj sie tego co postanowiłas i nie pozwol soba manipulowac dasz rade :)powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Uwazam ze podjełaś trafna decyzje, gratuluje, glowa do góry :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

daisy
skoro podjełas juz decyzje, to zycze wytrwałosci. pewnie nie raz bedziesz miała chwile zwątpienia, ale pamietaj, ze teraz jestes odpowiedzialna przede wszystkim za dziecko i siebie.
nikt nie ma prawa żadac od ciebie tego, abys ciagle mu sie podporzadkowywała. to nie jest miłość, to rodzaj toksycznego związku. sama nie czujesz sie komfortowo postepujac zgodnie z tymi nakazami, wiec nie daj sie tyranizowac. zwłaszcza, ze kwestia której dotyczą te rozporzadzenia to sprawa fundamentalna - dotyczaca zycia...

powodzenia

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Swoją drogą....co za kretyn zbolały... :twisted: przepraszam ale musialam. Fakt robi się rożne rzeczy dla facetów, czasem w afekcje ale usunięcie ciązy. Nie będę cie potepiała, ciesze sie , że zmądrzałaś. Pytam tylko jak on skoro nie chce miec dzieci tak bardzo pozwolił żebyś nie tylko raz zaszła w ciązę ale i drugi raz??? Kolejne potwierdzenie, że faceci czasem są po prostu bezmózgowcami.

Zostawione samo sobie, nie zabłyśnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki dziewczyny za wsparcie wiem ze mnie potepiacie za to co zrobilam ja sama nawet sobie nigdy nie wybacze wiec sie wam nie dziwie fajnie ze istnieje takie forum jak tylko zobacze zdjecie usg mojego maluszka to wam wkleje i bede z wami przezywala te chwile dzieki ze jestescie pozdrowionka:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

daisy887 powyżej napuisałam , że cie nie potepiam. My naprawde nie jesteśmy żadną Świętą Inkwizycją i każda z nas ma coś na sumieniu. Może mój post był za ostry , ale znałam dziewczynę bardzo dobrze, która pod wpływem meżczyzny i t calkiem dorosłego( jesli wiek może o czymś tu świadczyć) usuneła ciąże. Niestety jej historia nie zakończyła sie tak dobrze jak twoja. Wpadła w cieżka depresje, która zamieniła sie w maniakalna chorobę psychiczną i popelniła samobójstwo. Czytałam jej list po śmierci , który zostawiła i naprawde nikomu nie życze takich makabrycznych myśli jakie ona miała. Dlatego moje stanowisko jest takie silne. I prosić cie mogę o jedno , ciesz się tą ciażą. Ciesz sie każda chwilą i dziekuj kazego dnia ( Bogu, losowi czy w co tam kto wierzy), że dał ci kolejna szanse.

Zostawione samo sobie, nie zabłyśnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

_Lilith_ pisze:
daisy887 masz 20 lat...zle zachowanie typowo dziecinne....dlaczego miala bys sobie nie poradzic? jestes dorosla kobieta...mam nadzieje ze odpowiedzialna...chociaz twoj post temu zaprzecza...dodatkowo twoj partner bedzie lozyl na dziecko czy mu sie to podoba czy nie :roll:
(..).a kiedy przyjdzie na swiat bedziesz zalowac ze w ogole pomyslalas o aborcji... :wink:

Lilith - jestem zawiedziona formą Twojego postu. Moim zdaniem nie powinno się nikogo oceniać - tym bardziej tak bezpośdrednio i ostro. Od oceny osoby lepsza jest przecież krytyka zachowania. Szczególnie razi mnie ta wypowiedź w wątku w dziale "psychologia". Psycholog nie jest osobą, która stosuje bezpośredni atak na osobę.
Cieszę się, że akcja dała w tym przypadku pozytywny efekt. Jednak nigdy nie wiadomo na jaką osobę się trafi. Niektórzy po ostrej krytyce robią na przekór.

Pomijając formę - z treścią się zgadzam i podpisuję się rękami i nogami pod walką z męskim kretynizmem i egocentryzmem :)

Pozdrawiam :sw:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ge_mi
nie kazdy kto udziela porad na tym watku jest psychologiem.
osobiscie zgadzam sie z toba co do roli psychologa, sama preferuje takie podejscie. jednak formy terapii są rózne , np. w szokowej dopuszcza stosowanie bardziej dyrektywnego podejcia wobec osoby potrzebującej pomocy.
prawda jest natomiast, ze w udzielaniu rad trzeba ogromnego wyczucia i intuicji. zwłaszcza, ze pomoc odbywa sie przez internet. czytajac rózne wątki w tym dziale dochodze do wniosku, że niektóre osoby bardzo emocjonalnie podchodza do udzielania rad. niestety te emocje pociagają za sobą nieodpowiednie słowa i pomysły. nalezy jednak pamietac, ze ta forma pomocy nie zastapi kontaktu ze specjalista.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do Twoich słów - zgadzam się, że różnie można dotrzeć do poszczególnych osób. Piszę o tym dlatego, iż od ponad 2 lat jestem zwolenniczką takiego podejścia w codziennym (rodzinnym, towarzyskim, urzędowym i zawodowym) życiu. A efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania

Mam prośbę do Ciebie o jakiś ciekawy link do terapii szokowej. Niewiele na ten temat wiem a bardzo mnie ona ciekawi.

Pozdrowionka ze słonecznego Wrocka :sw:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ge_mi
wstukaj w google. jest sporo artykułow na ten temat :wink: nie moge polecic zadnego artykułu w necie, bo musiałabym je czytac. ja korzystam z przegladarek dla specjalistów, które nie są wszystkim dostepne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Liczyłam, że pod pojęciem "terapia szokowa" znajdę w necie coś o dyrektywnym podejściu do pacjenta.. Tymczasem jest o podejściu.... ale prądem :mrgreen:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pewnie znalazłas coś o rzucaniu palenia :lol:

szukaj tez o desensybilizacji

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki :D
faktycznie znalazłam 2 ciekawe artykuły. Nastawiając się na wcześniejsze hasło "terapia szokowa", spodziewałam się, iż jest ona bardzo inwazyjna. Jednak okazało się, że konfrontowanie ze źródłem lęku odbywa się małymi kroczkami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OOO widzę, że koleżaniki po fachu znalazły ciekawy temat. Też chętnie pozytam i poducze się.

www.garnek.pl/jan07

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tylko,ze on już raczej nie jest aktualny :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]