Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:30 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

A nudzę się i tak sobie pomyślałam ,że sobie cosik do Was skrobnę :lol:

Co to jest asertywnosć?!
Myslałyscie kiedys o tym własnie pojęciu?!

Ja niestety nie potrafię odmawiać, zgadzam się, choć nie mam na to ochoty, lub wiem że przyniesie mi to tylko straty...
Dlaczego?! Ponieważ nie potrafię być asertywna, łatwo ulegam presji otoczenia, nie chce być niegrzeczną, bo nie wypada......
Tylko że tyle osób potrafii to wykorzystać!!!

Podobno większosć osób ma problemy z odmawianiem. Kiedy odmawiamy, czujemy się winni. Miliony rzeczy robimy w życiu, nie mając na nie najmniejszej ochoty, nie odnosząc żadnych korzysci, nie widząc w tym sensu. Robimy je tylko dlatego że nie potrafimy odmówić...
A jak jest u Was?! Jak sobie radzicie z problemem odmawiania, nie czując przy tym poczucia winy?!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie odmawiam jeśli prośba jest wykonalna i osoba nie nadwyrężyła zaufania. Jeśli odmawiam to podaję powód

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nigdy nie skladam obietnic bez pokrycia..a wiec slowo OBIECUJE ciezko ode mnie uslyszec... :D jezeli juz cos obiecam to zrobie wszystko zeby sie z obietnicy wywiazac :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny ,to ja chciałbym taka być jak Wy :) :) U mnie jest ten minus ,że ja nie umiem powiedziec nie nikomu i to mnie denerwuję u mnie :roll: :roll: A to chyba nie jest dobre :roll: :roll: :roll:
Ja to takie ''ciepłe kluchy'' jestem ,bo nawet nie umiem nakrzyczec na obcą osobą(ale na męża umiem :lol: :lol: ).Najgorzej jak cos obiecam ,niespełniam tego ,to później jest problem z wytłumaczeniem się :oops: :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Dziewczyny ,to ja chciałbym taka być jak Wy U mnie jest ten minus ,że ja nie umiem powiedziec nie nikomu i to mnie denerwuję u mnie
ja tez taka bylam...i bylam wykorzystywana...teraz przeszlam autoterapie...hahahaha...jestem twardziel... :lol:

Cytuj:
).Najgorzej jak cos obiecam ,niespełniam tego ,to później jest problem z wytłumaczeniem się

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila ,to musze przejechac sie do Ciebie na ta autoterapię :lol: :lol:

Wiesz zaczęłam ten temat ,bo ostatnio łapie sie na tym ,że nie umiem postawic na swoim :roll: :roll: :roll: Nie wiem czym to jest spowodowane-siedzeniem w domu z dziecmi ,brakiem kontaktu z ludźmi ,wchodzenie na różne fora(bez urazy) i tam szukanie kontaktu z innymi ludźmi,ciągłe wyjazdy męża i brak ojca dla moich dzieci w domu...sama nie wiem...Nie byłam kiedys taka... :( :(
A przyłapałam sie na tym ,że ostatnio zamówiłam Kasi piekne firanki z zasłonkami do pokoju.Odebrałam je ,zaniosłam do domu ,powiesiłam ,patrzę ,a tu z jednej strony źle i krzywo zszyta ,a z drugiej brak części zasłonki.Więc poszłam do facetki i mówie ,że mi źle ją uszyli i chce zmiany.Nie wiem ,czy ona widziała ,że ja jakaś cicha myszka ,czy co -zaczęła się wydzierac ,że ja taką NAPEWNO chciałam,że wymyslam i że ona jest dobrze uszyta.A ja totalnie zgłupiałam i zamiast postawic na swoim wyszłam jak ta głupia ze sklepu i powiesiłam ja taką jak jest...Tylko dalej mi w niej cos nie pasuję... :evil: :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sory ze nie na temat ale Lila masz swietny avatar :)

A co do asertywnosci....nie obiecuje ale jesli moge to wykonac to to zrobie chociaz nie zawsze mam na to ochote. Jesli to sprawi radosc drugiej osobie. Jednak umiem odmawiac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Sory ze nie na temat ale Lila masz swietny avatar
dziekuje :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

malazosia ,a bo to Lila na tym avatrku jest i dlatego taki ładny :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mnie z ...uzcynnosci wyleczyla ciezka choroba...
:lol: stwierdzilam ze zycie jst za krotkie aby dogadzac innym ..a trzeba myslec o sobie i swoich najblizszych :lol:

pewnie z pomagam innym ale nie zobowiazuje sie w trudnych zakresach..drobiazgi owszem i chetnie-ale nic poza tym...

inna sprawa ze kiedys probowalam pomagac bylam troche taka altriustka ale powiem wam ze po 1/ludzie nie deoceniaja tego a po 2/ jeszcze potem maja pretensje :lol: tak tez sie czasem zdarza...

wiec dziewczyny dbajcie o swoje rodzinki mezow dzieci rodzicow itp to wystarczy:)

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja niestety czesto nie odmawiam... choc w srodku czuje, ze zrobilabym inaczej. zgadzam sie dla swietego spokoju, nie chce w domu konfliktow...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam kłopoty z odmawianiem, jeśli widzę, że komuś bardzo na czymś zależy, a łzami można wymusić na mnie prawie wszystko. Jeśli odmawiam mam potem długo wyrzuty sumienia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorcik2 pisze:
malazosia ,a bo to Lila na tym avatrku jest i dlatego taki ładny :lol: :lol:

Domyslilam sie :lol: Ladnia z niej kobietka a avatar wprost cudny :) Bardzo mnie sie podoba (nie zeby jakas wazelina czy cus ;) ) ale zwrocil moja uwage :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorcik ja bym tą babę w sklepie chyba na firance powiesiła. Też tak na początku miałam że mi się ryczeć chciało jak nie mogłam wyegzekwować swoich praw ale się musiałam nauczyć że jak ktoś mnie robi w jajo to trzeba go z gęby potraktować bo inaczej się nie da. I to niestety wszędzie
A właśnie jak pisałam jak odmawiasz to podaj powód to potem Tobie będzie lżej bo przestaną Cieie traktować jak głupią.
Mojego T brat nagminnie pożycza od niego pieniądze i nie oddaje w terminie było głupio odmawiać bo w końcu to rodzina (jego nie moja :twisted: ) ale usłyszał dlaczego nie i mamy spokój z nim bo wie że nie ma męczyć i nadwyrężać cierpliwości. Przynajmniej nas to chroni

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kurcze, ile ja podejść robiłam do tego tematu... Ciągle mi coś przeszkadzało :lol:

Jeśli chodzi o sztukę odmawiania, również miałam z tym kiedyś problemy. Ogromne. Nie umiałam bez wyrzutów sumienia spławić chłopaka, czy zerwać :lol: Kompletnie nie umiałam odmawiać. Jeśli już MUSIAŁAM, to miałam potem wyrzuty sumienia :roll:
To samo dotyczy pozostałych aspektów asertywności. Mogę śmiało powiedzieć, że mimo licznych nauk, przeczytanych książek - absolutnie asertywna nie byłam.

Do czasu! :D
Ten moment przypadł gdzieś na połowę ciąży. Po części na zmianę w moim podejściu wpłynęła sama ciąża, ale i inne okoliczności, nie koniecznie przyrody :roll:

Tylko że teraz przeginam w drugą stronę :lol:
Jeśli ktoś czegoś potrzebuje ode mnie, oczywiście zgodnie ze stanem faktycznym zgadzam się, odmawiam, albo oznajmiam, że teraz nie mam czasu, ale za godzinę, jutro, za tydzień. Kiedyś odkładałam wszystkie moje sprawy na bok i zajmowałam się sprawami innych. Teraz - wyłącznie jeśli to na prawdę istotne i nie wymaga ode mnie poświęcenia nieadekwatnego do wagi sprawy.
Walczyć o swoje w instytucjach, sklepach itd. naumiałam się, jak zaczęłam pracować zawodowo. Niejednokrotnie po prostu w ramach obowiązków musiałam podyskutować tam i ówdzie. Wtedy stopowałam, kiedy wyczuwałam opór. Teraz, kiedy wyczuwam opór, używam tarana :roll:

Ale jak wiemy (czy nie?) asertywność to nie tylko sztuka odmawiania czy walki o swoje. To również umiejętność przyjmowania krytyki i komplementów, umiejętność krytykowania i komplementowania, to sztuka stanowczości, szutka bycia sobą i nie modyfikowania siebie pod potrzeby innych. I z kilkoma założeniami postawy asertywnej mijam się szerokim łukiem niestety :roll:
Z którymi? Nie będę się tu publicznie biczować :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Tylko że teraz przeginam w drugą stronę
ludzie po autoterapii tak maja... :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:heh: Kurde, trzeba było zapłacić za terapię u specjalisty, to by może nie było problemu :lol: Tak to jest jak się samemu... majstruje :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja wam powiem, że ostatnio nauczyłam się mówić NIE i głośno protestować jak coś mi się nie podoba.Wcześniej brak odwagi ale zauważyłam, że jak moja mama zmarła (Arek miał tylko jeden tydzien) to sobie postanowiłam, że teraz już mnie nie ma kto chronić, kto decydować o wielu sprawach, wiedziałam, że muszę być właśnie taka dla mojego dziecka. To w sumie Arek mnie zmienił :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dorcik2 ja mam podobnie jak ty problem z odmawianiem :roll: nawet jak coś mi jest nie na ręke to i tak zazwyczaj sie zgadzam a pózniej czesto i tak nie jest tak jak jakiś ktoś chciał i wychodze na tą złą :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam w klubie dziewczyny, bo mam dokładnie ten sam problem. Nie umiem odmawiać, a co gorsza nie umiem walczyć o swoje.
Dorcik2 też nie umiałabym postawić na swoim w sprawie firanki i też powiesiłabym krzywą :ysz:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]